TCMB Başkanı Karahan'dan fon krizi uyarısı: Özel sektör tahvillerine talep zayıfladı
TCMB Başkanı Karahan, fon krizinin özel sektör tahvili talebini zayıflattığını açıkladı. İris Cibre enflasyon, rezerv ve ihracatı yorumladı.
7 Kasım 2026

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, fon piyasasında yaşanan gelişmelerin özel sektör tahvillerine yönelik talebi olumsuz etkilediğini açıkladı. Ankara'daki sunumunda sıkı para politikasının iç talebi yavaşlatarak dezenflasyonu desteklediğini belirten Karahan, enflasyon beklentileri nedeniyle temkinli duruşun süreceği mesajını verdi. Stratejist İris Cibre ise Karahan'ın açıklamalarını değerlendirirken ihracat, rezervler ve dolarizasyon konusunda bazı noktalara itiraz etti.
Fon krizinin etkileri özel sektör tahvil piyasasına yansıdı
Türkiye'de yatırım fonları üzerinden yaşanan krizin finansal piyasalara etkileri devam ederken, TCMB Başkanı Fatih Karahan'dan özel sektörün finansman koşullarına ilişkin dikkat çekici bir açıklama geldi.
Karahan, fon piyasasındaki gelişmeleri yakından izlediklerini belirterek yaşanan sorunların özel sektör tahvillerine yönelik talebi zayıflattığını söyledi.
Bloomberg terminaline yansıyan açıklamaya göre fonlardan yaşanan çıkışlar, özel sektör tahvili (ÖST) piyasasında talep kaybına yol açtı.
Böylece fon krizinin yalnızca yatırımcıları ve fon yönetim şirketlerini değil, sermaye piyasalarından borçlanarak finansman sağlayan şirketleri de etkilediği TCMB Başkanı tarafından dile getirilmiş oldu.
Özel sektör tahvilleri, şirketlerin bankacılık sistemi dışından kaynak sağlamasına imkân veren önemli finansman araçları arasında bulunuyor.
Yatırım fonlarının bu araçlara yönelik talebinin azalması, şirketlerin tahvil ihracı yoluyla finansmana erişimini zorlaştırabilecek bir gelişme olarak öne çıkıyor.
Ancak Karahan'ın açıklamalarında talep daralmasının büyüklüğüne veya şirketlerin borçlanma maliyetlerine etkisine ilişkin sayısal veri paylaşılmadı.

İris Cibre: Beklediğimiz gelişme TCMB tarafından teyit edildi
Stratejist İris Cibre, Karahan'ın Ankara'daki sunumunu değerlendirdiği paylaşımında fon piyasasına ilişkin açıklamaya özellikle dikkat çekti.
Cibre, Bloomberg terminaline yansıyan haber üzerinden fonlardan çıkışların özel sektör tahvillerine yönelik talebi zayıflattığını aktardı.
Bu gelişmenin önceden beklenen bir sonuç olduğunu belirten Cibre, TCMB'nin de söz konusu etkiyi doğruladığını ifade etti.
Fon piyasasındaki gelişmelerin reel sektör finansmanına yansıması, şirketlerin kaynak temini açısından izlenen başlıklardan biri haline geldi.
Karahan: Sıkı para politikası dezenflasyonu destekliyor
TCMB Başkanı Karahan, Ankara'daki değerlendirmelerinde para politikasının makroekonomik dengeler üzerindeki etkilerine de değindi.
Karahan, uygulanan sıkı para politikası sayesinde iç talepte yavaşlama yaşandığını ve bunun dezenflasyon sürecini desteklediğini belirtti.
Enflasyonun ana eğiliminde son dönemde gerileme kaydedildiğini ifade eden Karahan, para politikasındaki sıkı duruşun enflasyon beklentilerindeki bozulmayı sınırladığını söyledi.
TCMB Başkanı, fiyat istikrarı ile finansal istikrarın birbirini tamamlayan iki temel unsur olduğunu vurguladı.
Fiyat istikrarının sağlanmasının uzun vadeli ekonomik planlamayı kolaylaştıracağını, yatırım ve üretim ortamını iyileştireceğini belirtti.
Karahan'ın açıklamaları, TCMB'nin enflasyonla mücadelede iç talepteki dengelenmeyi temel unsurlardan biri olarak görmeye devam ettiğini ortaya koydu.
Temel mal fiyatlarında artış hızı yavaşlıyor
Karahan, enflasyonun bileşenlerine ilişkin değerlendirmesinde temel mal fiyatlarına dikkat çekti.
Nisan ayında temel mallarda güçlenen fiyat artışlarının son dönemde yavaşlama kaydettiğini söyledi.
İç talepteki zayıflamanın bu gelişmeyi desteklediğini belirten Karahan, para politikasının talep koşulları üzerinden fiyatlama davranışlarını etkilediğini ifade etti.
Bununla birlikte gıda fiyatlarındaki oynaklığın devam edebileceği uyarısında bulundu.
Gıda fiyatlarının hava koşulları, arz gelişmeleri ve diğer dönemsel faktörlerden etkilenebilmesi, enflasyon görünümünde belirsizlik yaratan unsurlar arasında yer alıyor.
Karahan'ın değerlendirmesinde, temel mallardaki fiyat artışlarının yavaşlaması ile gıda fiyatlarındaki oynaklığın sürmesi arasındaki farklılaşma öne çıktı.
Faiz politikasında temkinli duruş mesajı
TCMB Başkanı, enflasyon beklentilerindeki gelişmeler nedeniyle para politikasında temkinli duruşun korunacağını belirtti.
Karahan, sıkı para politikasının beklentilerdeki bozulmayı sınırladığını ve iç talepte dengelenmeyi desteklediğini vurguladı.
İris Cibre, bu açıklamaları faiz indirimlerinin sınırlı kalabileceğine işaret eden bir mesaj olarak yorumladı.
Cibre'ye göre Karahan'ın sunumunda iç talebin zayıf seyrettiği teyit edilirken, bunun temel mal fiyatlarındaki dezenflasyona katkısı da ortaya konuldu.
Ancak gıda fiyatlarındaki oynaklık ve enflasyon beklentileri, para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürmesini gerektiren unsurlar olarak öne çıktı.
Karahan'ın açıklamalarında gelecekteki faiz indirimlerinin büyüklüğüne ilişkin sayısal bir taahhüt yer almadı.
Enerji fiyatları yüksek, eşel mobil sistemi etkileri sınırlıyor
Karahan, küresel jeopolitik gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerini de değerlendirdi.
Bölgede devam eden savaş ve jeopolitik riskler nedeniyle enerji fiyatlarının yüksek seviyelerde seyrettiğini belirtti.
TCMB Başkanı, savaşın başlangıcından bu yana uygulanan eşel mobil sisteminin akaryakıt fiyatlarını dengeleyici rol oynadığını ifade etti.
Eşel mobil sistemi, uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurundaki değişimlerin pompa fiyatlarına yansımasını vergi düzenlemeleri yoluyla sınırlamayı amaçlıyor.
Karahan'ın değerlendirmesine göre sistem, enerji fiyatlarındaki yükselişin akaryakıt fiyatlarına etkisini azaltan bir unsur oldu.
Bununla birlikte enerji fiyatlarının yüksek seyri, Türkiye'nin dış ticaret ve enflasyon görünümünde önemini koruyor.
Cari açık savaş koşullarına rağmen yataylaştı
Karahan, dış dengeye ilişkin değerlendirmelerinde cari açığın savaşın yarattığı olumsuz koşullara rağmen yatay bir seyir izlediğini belirtti.
Dış ticaret açığının altın ve enerji hariç tutulduğunda daha ılımlı bir görünüm sergilediğini söyledi.
Enerji ithalatının maliyeti ve altın ticaretindeki gelişmeler, Türkiye'nin dış ticaret dengesi üzerinde etkili olmaya devam ediyor.
Karahan, dış talepteki zayıflamaya rağmen ihracatın gücünü koruduğunu da ifade etti.
İris Cibre, cari açığın yataylaşması ve enerji ile altın hariç dış ticaret açığının daha ılımlı seyretmesi konusundaki değerlendirmelere katıldığını belirtti.
Ancak ihracatın gücünü koruduğu yönündeki açıklamaya daha temkinli yaklaştı.
İris Cibre: İhracat tutar olarak güçlü, miktar olarak zayıflıyor
Cibre'ye göre Türkiye'nin ihracat performansını değerlendirirken yalnızca parasal büyüklüklere bakmak yeterli değil.
Stratejist, ihracatın tutar bazında güçlü görünmesine karşılık miktar bazında zayıfladığını belirtti.
Cibre, daha az sayıda şirketin daha yüksek tutarda ihracat gerçekleştirmesiyle toplam ihracat gelirlerinin güçlü kalabileceğini ifade etti.
Bu durumun istihdam açısından da değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Cibre'ye göre ihracat miktarındaki zayıflama, üretim ve istihdamdaki yavaşlamayla birlikte ele alınmalı.
Dolayısıyla Karahan'ın ihracatın dayanıklılığına ilişkin açıklamasına kısmen katıldığını belirtti.
Rezervlerdeki oynaklık yalnızca altından mı kaynaklanıyor?
TCMB Başkanı Karahan, uluslararası rezervlerdeki dalgalanmaların önemli nedenlerinden birinin altın fiyatlarındaki değişimler olduğunu söyledi.
Altın fiyatlarının yükselmesi veya gerilemesi, merkez bankalarının altın varlıklarının dolar cinsinden değerini doğrudan etkileyebiliyor.
İris Cibre ise rezerv oynaklığının yalnızca altın fiyatlarıyla açıklanamayacağını savundu.
Cibre'ye göre rezervlerde net çıkışlar yaşanırken dönemsel sermaye giriş ve çıkışları da dalgalanmaları artırıyor.
Bu nedenle rezerv hareketlerinin değerlendirilmesinde altın fiyatlarının yarattığı değerleme etkileri ile döviz giriş ve çıkışlarının ayrı ayrı incelenmesi gerektiğini belirtti.
Dolarizasyonda Karahan ve Cibre arasında görüş ayrılığı
Karahan, yurt içi yerleşiklerin döviz tercihlerine ilişkin değerlendirmesinde belirgin bir dolarizasyon eğilimi görülmediğini söyledi.
TCMB Başkanı'nın açıklaması, yerleşiklerin tasarruf tercihleri açısından dövize yönelişin sınırlı kaldığı mesajını içerdi.
İris Cibre ise dolarizasyon eğiliminin tamamen ortadan kalkmadığını belirtti.
Cibre, bu eğilimin sınırlı da olsa devam ettiğini savundu.
Böylece iki isim arasında dolarizasyonun boyutuna ilişkin değerlendirme farkı ortaya çıktı.
Kaynak metinde döviz mevduatları veya kur korumalı hesaplara ilişkin karşılaştırmalı veriler yer almadığından, bu görüş ayrılığının sayısal boyutunu belirlemek mümkün değil.
Turizm gelirleri ziyaretçi sayısındaki düşüşe rağmen korundu
Karahan, Türkiye'nin hizmet gelirleri ve turizm performansına ilişkin değerlendirmesinde toplam ziyaretçi sayısındaki gerilemeye rağmen turizm gelirlerinin olumsuz etkilenmediğini söyledi.
Bu açıklama, ziyaretçi sayısı ile turizm gelirlerinin aynı yönde hareket etmek zorunda olmadığını ortaya koyuyor.
Karahan'ın sunumunda ziyaretçi sayısındaki düşüşün veya turizm gelirlerindeki değişimin büyüklüğüne ilişkin ayrıntılı rakamlar aktarılmadı.
TCMB'nin gündeminde hem dezenflasyon hem finansal istikrar var
Fatih Karahan'ın Ankara'daki açıklamalarında iki başlık öne çıktı.
İlki, sıkı para politikasının iç talep üzerindeki etkileri ve dezenflasyon sürecindeki gelişmeler oldu.
İkincisi ise fon piyasasındaki sorunların özel sektör tahvillerine yönelik talebi zayıflatmasıydı.
Karahan, enflasyonun ana eğilimindeki gerilemeye ve temel mal fiyatlarındaki yavaşlamaya dikkat çekerken, gıda fiyatları ve enflasyon beklentileri nedeniyle temkinli duruşun korunacağını belirtti.
İris Cibre ise değerlendirmelerinde özellikle ihracatın miktar bazındaki görünümü, rezervlerdeki net hareketler ve sınırlı dolarizasyon eğilimine dikkat çekti.
Fonlardan çıkışların özel sektör tahvil piyasasına etkisine ilişkin açıklama, finansal piyasalarda yaşanan gelişmelerin şirketlerin finansman koşulları üzerindeki sonuçlarını gündeme taşıdı.
Güldem Atabay ve Atilla Yeşilada tarafından kaleme alınan GADT Raporlarına abone olmak ister misiniz?
Bize e-mail atın: istanbulanalytics@gmail com
Raporlar ücretlidir, yatırım önerisi içermez.
Piyasalarda yalnız değilsiniz
Bu haberle ilgili detaylı rapor ve analizlere, uzman desteğiyle Akanak Insights'a ulaşın.




