Fiyatlar 18 Kat Sıçradı: Gazze'ye son üç yılda tek bir yeni lastik dahi girmedi
3 yıldır yeni lastik girişinin yasak olduğu Gazze’de araçların %70’i işlevsiz kalırken, halk çareyi lastik deliklerini un ve su karışımıyla kapatmakta buldu. Tamir malzemelerinin fahiş fiyatlara ulaşması insani yardım ve gıda nakliyesini durma noktasına getirerek hayatı felç etti.
15 Eylül 2026

İsrail'in uyguladığı ambargo ve yıkıcı savaş nedeniyle Gazze Şeridi’ne 3 yıldır tek bir yeni otomobil lastiğinin girmemesi, bölgedeki ulaşım sektörünü tamamen durma noktasına getirdi. Gazze Ekonomi Bakanlığı verilerine göre lastik açığının %100'e ulaştığı bölgede; araç sahipleri ve tamirciler, aşınmış lastikleri yola çıkarabilmek için yama ve kauçuk kaynaklarının yanı sıra un ve su karışımıyla delikleri kapatmak gibi sıra dışı yöntemlere başvuruyor. Ancak bu geçici çözümler patlama riskini artırarak can güvenliğini tehlikeye atıyor.
Ulaşım araçlarının ve nakliye kamyonlarının %70'inden fazlasının off-road kalması veya kullanılamaz hale gelmesi, insani yardım taşımacılığını ve temel gıda tedarikini felç etti. Savaşı fırsat bilen karaborsada bir tamir yaması 1,7 dolardan 33 dolara, tek bir yeni lastiğin fiyatı ise bulunabildiği takdirde 56 dolardan 990 dolara (yaklaşık 3.000 Şekel) yükseldi. Ekonomistler, ekmek yapımında kullanılan unun araç tamirinde kullanılmak zorunda kalınmasının bölgedeki insani krizin ulaştığı vahim boyutu gözler önüne serdiğini belirterek acil uluslararası müdahale çağrısında bulunuyor.
Piyasalarda yalnız değilsiniz
Bu haberle ilgili detaylı rapor ve analizlere, uzman desteğiyle Akanak Insights'a ulaşın.



