Dolar/TL47,90
0.08%
Euro/TL55,55
0.31%
Gram Altın6.860,77
0.48%
BIST 10014.082,10
0.64%
Brent Petrol$88,62
0.11%
Gümüş/Ons$65,86
1.16%
Dünya

ABD’de Mahkemeden Trump Yönetiminin Vize Yasağına İptal Kararı

Amerika Birleşik Devletleri'nin New York eyaletindeki bir bölge mahkemesi, Başkan Donald Trump yönetiminin 75 ülkenin vatandaşlarını kapsayan geniş kapsamlı vize kısıtlaması politikasını hukuka aykırı bularak iptal etti.

23 Ağustos 2026

ABD’de Mahkemeden Trump Yönetiminin Vize Yasağına İptal Kararı

Amerika Birleşik Devletleri'nin New York eyaletindeki bir bölge mahkemesi, Başkan Donald Trump yönetiminin 75 ülkenin vatandaşlarını kapsayan geniş kapsamlı vize kısıtlaması politikasını hukuka aykırı bularak iptal etti.

ABD Bölge Yargıcı Jeannette Vargas tarafından kaleme alınan kararda, aralarında Afganistan, İran, Rusya ve Somali’nin de yer aldığı 75 ülkenin vatandaşlarına uygulanan vize askıya alma kararı mercek altına alındı. Yönetimin, bu ülkelerden gelecek bireylerin ABD’de kamu yardımlarına bağımlı hale gelme riskini gerekçe göstererek aldığı önlemler mahkeme engeline takıldı.

Yargıç Vargas, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’ya atıfta bulunarak; yasal bir dayanak olmaksızın şartları taşıyan başvuru sahiplerinin vizelerinin reddedilmesini öngören uygulamanın görev ve yetki aşımı teşkil ettiğini vurguladı. Kararda, söz konusu politikanın ABD Göç ve Vatandaşlık Yasası ile açıkça çeliştiği ifade edildi.

Kongre’nin vize onay süreçlerindeki iradesine dikkat çekilen gerekçeli kararda, yasal yetkinin konsolosluk memurlarında olduğuna işaret edildi. Yargıç Vargas, Kongre’nin kanunla belirlenmiş somut ve ayrıntılı kriterleri inceleme, bir göçmenin vizeye uygunluğunu takdir etme yetkisini doğrudan bu memurlara verdiğini belirterek, yönetimin aldığı kararın Kongre iradesini zayıflattığı sonucuna vardı.

İptal kararı sonrası gözler, ABD Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’ndan gelebilecek olası bir temyiz başvurusuna çevrildi.

Paylaş