Dolar/TL47,90
0.08%
Euro/TL55,55
0.31%
Gram Altın6.860,77
0.48%
BIST 10014.082,10
0.64%
Brent Petrol$88,62
0.11%
Gümüş/Ons$65,86
1.16%
Yazarlar

Vega Portföy Günlük Bülten: Bir Önceki İşlem Günü Ne Oldu?

Cem

Cem

18 Mart 2024

Vega Portföy Günlük Bülten: Bir Önceki İşlem Günü Ne Oldu?

Bir Önceki İşlem Günü Ne Oldu?

ABD’de enflasyondaki katılığın yarattığı tedirginlikle Cuma günü dünya hisse piyasalarında satış hakimdi. ABD 10 yıl vadeli tahvil faizi %4,30 ile hafif arttı, ABD dolar endeksi DXY 103,43’e, EURUSD 1,0889’a yükseldi. Spot ons altın 2155 dolara geriledi, Brent petrolün varil fiyatı 85,34 dolar ile yatay kaldı. Türkiye’nin 2 yıl vadeli tahvil faizi %48,46’ya yükseldi, 5 yıl vadeli CDS primi 306 baz puana geriledi.

Kaynak: TCMB, TÜİK, tradingeconomics.com.

Türkiye’de Mart ayı TCMB Piyasa Katılımcıları Anketinde yıl sonu ve 12 ay sonrası TÜFE beklentileri sırasıyla %44,19 ve %26,29’a yükseldi, 21 Mart’ta yapılacak PPK toplantısında politika faizinin 100 baz puan artışla %46’ya yükselmesi tahmin edildi. Yılsonu GSYH büyüme beklentisi ise %3,32. Şubatta Tarım-ÜFE aylık %7,2 ile sert yükselerek enflasyondaki katılığın devam ettiğini teyit etti, merkezi yönetim bütçe açığı 153,8 milyar TL, faiz dışı açık 99 milyar TL oldu. Ocakta ücretli çalışan sayısı sanayi, ticaret-hizmet ve inşaat sektörlerinde düşerek toplam çalışan sayısı aylık %1,4 düşüşle 15 milyon 22 bine geriledi. Ocakta özel sektörün yurt dışı kredi borcu aylık 1,6 milyar dolar düşüşle 162 milyar dolara geriledi.

ABD’de sanayi üretimi iki aylık düşüşün ardından Şubatta aylık %0,1 artış kaydetti.

18 Mart 2024 - Makroekonomik Veri Gündemi

Çarşamba günü faiz kararını açıklayacak FED toplantısı öncesinde, öncü Asya borsaları ve vadeli ABD borsaları Çin’de önceki yıla göre hızlanan sanayi üretimi ve perakende satışların desteğiyle yeni haftaya yükselişle başladı. ABD dolar endeksi DXY 103,07 ile aşağıda, EURUSD paritesi 1,088 ile hafif yukarıda. ABD 10 yıl vadeli tahvil faizi %4,298 ile aşağıda, spot ons altın 2147 dolar ile geriliyor. Vadeli işlemlerde diğer değerli metaller düşüyor. Ukrayna’nın hafta sonu dronlarla Rus rafinerilerine saldırarak kısa süreli yangına sebep olması arz tarafında endişeleri artırırken Brent petrolün yeni haftaya varil başına 85,63 dolar ile yukarıda başlamasına sebep oldu.

Bugün Türkiye’de Ocak ayı kısa vadeli toplam dış borç stoku ve konut fiyat endeksi açıklanacak. Ocak ayı ödemeler dengesi verileri kısa vadeli borçlanmada düşüşe işaret etmişti. İnşaat maliyetlerinin aylık %16’ya yakın sert yükseldiği Ocak ayında konut fiyatlarında aylık artışın hızlanması beklenebilir.

Euro Bölgesinde Şubat ayı nihai TÜFE ve çekirdek TÜFE verileri açıklanacak. Aylık değişimler, fiyatlardaki yapışkanlık konusunda ipuçları verecek.

ABD’de Mart ayı NAHB/Wells Fargo Konut Piyasası Endeksi açıklanacak.

Çin’de Ocak-Şubat dönemi sanayi üretimi yıllık %7’ye, perakende satışlar yıllık %5,5’e hızlandı.

Japonya’da makine siparişleri Ocakta aylık %1,7 düştü.

Dr.Fulya Gürbüz – www.vegaportfoy.com