Dolar/TL47,90
0.08%
Euro/TL55,55
0.31%
Gram Altın6.860,77
0.48%
BIST 10014.082,10
0.64%
Brent Petrol$88,62
0.11%
Gümüş/Ons$65,86
1.16%
Gedik Yatırım
Şirket Haberleri

Yıldız Holding'den ambalaj sektöründe yeni satın alma: Polinas, İmaj Ambalaj'ı devralıyor

Yıldız Holding'in Polinas şirketi, 30'dan fazla ülkeye ihracat yapan ve yıllık 40 milyon euro ciroya sahip İmaj Ambalaj'ı satın almaya hazırlanıyor.

17 Ekim 2026

Yıldız Holding'den ambalaj sektöründe yeni satın alma: Polinas, İmaj Ambalaj'ı devralıyor

Ülker ailesinin yönetimindeki Yıldız Holding, ambalaj sektöründeki yatırımlarını yeni bir satın almayla büyütmeye hazırlanıyor. Gözde Girişim portföyünde bulunan ve Avrupa'nın önde gelen ambalaj filmi üreticileri arasında yer alan Polinas, 30'dan fazla ülkeye ihracat yapan İmaj Ambalaj'ın tek kontrolünü devralacak. Yıllık yaklaşık 40 milyon euro ciroya sahip İmaj Ambalaj'ın satın alınması, Polinas'ın üretim ve ihracat kapasitesini güçlendirmeyi hedefleyen büyüme stratejisinde yeni bir adım olacak.

Polinas, İmaj Ambalaj'ın tek kontrolünü devralacak

Türkiye'nin en büyük sanayi ve gıda gruplarından Yıldız Holding, ambalaj sektöründe önemli bir satın alma işlemine hazırlanıyor.

Patronlar Dünyası'nın haberine göre, Yıldız Holding bünyesindeki Gözde Girişim'in portföyünde yer alan Polinas, İmaj Baskı Ambalaj Matbaacılık şirketini satın almak üzere harekete geçti.

Anlaşmanın tamamlanmasıyla Polinas, İmaj Ambalaj'ın tek kontrolünü devralacak.

Avrupa'nın en büyük beş ambalaj filmi üreticisi arasında gösterilen Polinas, bu işlemle Türkiye'deki üretim gücünü ve uluslararası pazarlardaki konumunu daha da geliştirmeyi amaçlıyor.

Satın alma işleminin finansal koşullarına ilişkin ayrıntılar ise kaynak haberde paylaşılmadı.

İmaj Ambalaj 30'dan fazla ülkeye ihracat yapıyor

Polinas'ın satın almaya hazırlandığı İmaj Ambalaj, Aktif Holding bünyesinde faaliyet gösteriyor.

2001 yılında kurulan şirket, Gebze'de bulunan modern üretim tesisinde ambalaj sektörüne yönelik ürünler üretiyor.

İmaj Ambalaj'ın faaliyetlerine ilişkin başlıca veriler şöyle:

  • Kuruluş yılı: 2001

  • Üretim tesisi: Gebze

  • Tesis alanı: 41 bin 500 metrekare

  • Yıllık üretim kapasitesi: 15 bin ton

  • İhracat pazarı: 30'dan fazla ülke

  • Çalışan sayısı: 250'nin üzerinde

  • Yıllık ciro: Yaklaşık 40 milyon euro

Şirket, Avrupa'dan Kuzey Amerika'ya uzanan geniş bir coğrafyaya ihracat gerçekleştiriyor.

Yaklaşık 40 milyon euroluk yıllık cirosu, haberde kullanılan döviz kuru üzerinden 2 milyar liranın üzerinde bir büyüklüğe karşılık geliyor.

Bu satın alma, Polinas'ın mevcut üretim kapasitesine ek olarak yeni müşteri ilişkileri ve ihracat pazarlarına erişim sağlaması bakımından da önem taşıyor.

Polinas'ın kuruluş hikâyesi: Türkiye'de ambalaj sıkıntısından sanayi yatırımına

Satın almanın dikkat çekici yönlerinden biri, Polinas'ın Türk sanayi tarihindeki kuruluş hikâyesi.

Şirketin temelleri, Türkiye'de gıda ambalajcılığının büyük bir dönüşüm geçirdiği 1980'li yıllarda atıldı.

O dönemde bisküvi ve diğer gıda ürünlerinde teneke kutulardan esnek ambalajlara geçiş hızlanıyordu.

Ancak Türkiye'de esnek ambalaj üretiminde kullanılabilecek malzemeler sınırlıydı.

Alüminyum ve polietilenin yanı sıra selofan kullanılıyordu. Selofan ise pahalı, tedariki sınırlı ve üretim teknolojisi bakımından kullanımı güç bir malzemeydi.

Üstelik Gemlik'te devlete ait selofan fabrikasının kapanması, ambalaj malzemesi tedarikindeki sıkıntıları artırmıştı.

Yıldız Holding'in kurucusu merhum Sabri Ülker, bu soruna çözüm bulmak amacıyla yeni bir üretim teknolojisine yatırım yapılmasını önerdi.

Böylece Türkiye'de BOPP, yani çift yönlü gerdirilmiş polipropilen film üretimi için ilk adımlar atıldı.

Japon Toyobo şirketiyle yapılan anlaşmanın ardından Manisa'da Polinas fabrikası kuruldu.

Polinas, Türkiye'de BOPP üretimini gerçekleştiren ilk şirket oldu.

Murat Ülker anlattı: "Sabri Bey, bunu yapmalıyız dedi"

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker, geçtiğimiz aylarda Manisa'daki Polinas fabrikasına yaptığı ziyarette şirketin kuruluş öyküsünü anlatmıştı.

Ülker, Türkiye'de gıda ambalajcılığının gelişmeye başladığı dönemde karşılaşılan malzeme sıkıntısını şu sözlerle aktardı:

"Polinas kurulmadan önce esnek ambalaj olarak sanayi mamulü alüminyum, polietilen ve selofan vardı. Selofan selüloz bazlı, iyi bir malzemeydi ama pahalıydı. Kaynağı sınırlıydı. Teknolojisi hantaldı."

Devletin Gemlik'teki selofan fabrikasının kapanmasının ardından sektörün alternatif arayışına girdiğini belirten Ülker, bisküvi ambalajlarının tamamını ithal malzemelerle üretmenin neredeyse imkânsız hale geldiğini söyledi.

Bu dönemde dünyada yeni gelişmeye başlayan BOPP teknolojisinin gündeme geldiğini ifade eden Ülker, Sabri Ülker'in yatırım kararını şöyle anlattı:

"'Bunu yapmalıyız, yatırım yapalım' dedi Sabri Bey. Polinas işte böyle doğdu."

İlk yatırım için 10 milyon dolar bulunamadı

Polinas'ın kuruluşunda Yıldız Holding'in yanı sıra Anadolu Grubu da rol oynadı.

Murat Ülker'in aktardığına göre, ilk tesisin kurulabilmesi için yaklaşık 10 milyon dolarlık yatırım gerekiyordu.

Ancak ne Ülker ailesi ne de Anadolu Grubu'nun kurucularından Kamil Yazıcı, gerekli finansmanı tek başına sağlayabilecek durumdaydı.

Bunun üzerine Dünya Bankası'na başvuruldu.

Fakat Dünya Bankası, Türkiye'de bu teknolojiye yeterli talep oluşmayacağı düşüncesiyle projeye kredi vermedi.

Ülker, yıllar sonra bu kredi başvurusunu reddeden yetkiliyle bir uçakta karşılaştığını ve yetkilinin Türkiye'nin sanayileşme hızını öngöremediklerini kabul ederek Sabri Ülker'e özürlerini ilettiğini anlattı.

Finansman arayışında daha sonra yabancı ortak bulundu.

Murat Ülker'in "Irak'ın Koç'u" olarak tanımladığı iş insanı Abdulwahab Al Bunnia'nın katılımıyla 10 milyon dolarlık kaynak tamamlandı.

Böylece Manisa'daki ilk tesis kuruldu.

İlk tesis 5 bin ton üretiyordu, yeni tesisin kapasitesi 50 bin ton

Polinas'ın kuruluş dönemindeki yıllık üretim kapasitesi yalnızca 5 bin tondu.

Murat Ülker'in açıklamasına göre, bugün şirketin yeni satın aldığı tek bir tesiste 50 bin tonluk üretim kapasitesi bulunuyor.

Ülker ayrıca Polinas'ın yeni bir fabrika yatırımı üzerinde çalıştığını da açıkladı.

Bu yatırımın finansmanında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) rol aldığını belirten Ülker, şirketin ilk kuruluş dönemindeki finansman zorluklarıyla bugünkü durumunu karşılaştırdı.

Polinas'ın yeni yatırımlar için uluslararası finansman kuruluşlarından destek sağlayabilmesi, şirketin yıllar içinde ulaştığı üretim ölçeğini ortaya koyuyor.

2011'de İtalya'nın en büyük BOPET üreticisini satın almıştı

Polinas'ın büyüme stratejisi yalnızca Türkiye'deki yatırımlarla sınırlı kalmadı.

Şirket, 2011 yılında İtalya'nın en büyük BOPET film üreticisi Nuroll SpA'yı satın aldı.

BOPET, çift yönlü gerdirilmiş polyester film teknolojisini ifade ediyor ve farklı endüstriyel ambalaj uygulamalarında kullanılıyor.

Bu satın alma, Polinas'ın Avrupa pazarındaki varlığını güçlendiren önemli adımlardan biri oldu.

Bugün üç üretim tesisine sahip olan şirket, 50'den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

Polinas, Avrupa'nın önde gelen entegre ambalaj filmi üreticileri arasında yer alıyor.

Ambalaj sektöründe büyüme hamlesi sürüyor

İmaj Ambalaj'ın satın alınması, Polinas'ın uzun yıllardır sürdürdüğü kapasite artırımı ve uluslararası büyüme stratejisinin yeni halkası olacak.

İmaj'ın Gebze'deki 15 bin tonluk yıllık üretim kapasitesi, 250'yi aşan çalışan sayısı ve 30'dan fazla ülkeye uzanan ihracat ağı, Polinas açısından önemli bir üretim ve ticari varlık oluşturuyor.

Satın almanın tamamlanması halinde Polinas, hem Türkiye'deki üretim faaliyetlerini genişletmiş hem de ambalaj sektöründeki pazar konumunu güçlendirmiş olacak.

Sabri Ülker'in 1980'li yıllarda Türkiye'deki ambalaj malzemesi sıkıntısına çözüm üretmek amacıyla başlattığı Polinas yatırımı, bugün uluslararası satın almalarla büyüyen bir sanayi şirketine dönüşmüş durumda.

Kaynak: Patronlar Dünyası, YeniÇağ

Piyasalarda yalnız değilsiniz

Bu haberle ilgili detaylı rapor ve analizlere, uzman desteğiyle Akanak Insights'a ulaşın.

Uzman Desteğine Göz Atın
Paylaş