SPK’dan Fon Tasfiye Süreci ve Pay Blokajına İlişkin Yeni Açıklama: “Her Talimat Tamamlanmış Takas Sayılmaz”
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) ele alınan Kanun Teklifi çerçevesinde, yatırım fonlarındaki takas kesinliği ve pay blokajı uygulamalarına ilişkin kamuoyunda oluşan soru işaretlerine yanıt verdi. Yapılan açıklamada, tasfiye sürecinde adil dağıtımın sağlanması ve hukuki belirsizliklerin giderilmesi hedeflendiği vurgulandı.
22 Ekim 2026

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) ele alınan Kanun Teklifi çerçevesinde, yatırım fonlarındaki takas kesinliği ve pay blokajı uygulamalarına ilişkin kamuoyunda oluşan soru işaretlerine yanıt verdi. Yapılan açıklamada, tasfiye sürecinde adil dağıtımın sağlanması ve hukuki belirsizliklerin giderilmesi hedeflendiği vurgulandı.
Takas İşlemlerinde Geri Dönülemezlik İlkesi
Açıklamada, Sermaye Piyasası Kanunu’nun 79. maddesine dikkat çekildi. Buna göre, sermaye piyasası araçlarına yönelik takas ve ödeme talimatlarının, ilgili kurumların faaliyetlerinin durdurulması veya tasfiyeye girmesi durumunda dahi iptal edilemeyeceği ya da geri alınamayacağı ifade edildi. Bu kuralın, piyasalardaki güven ortamını korumayı ve yükümlülüklerin aksamadan yerine getirilmesini amaçladığı belirtildi.
TEFAS Üzerinden Verilen Her Satış Talimatı Takasın Bittiği Anlamına Gelmiyor
Piyasadaki yanlış algıların önüne geçmek isteyen SPK, Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS) üzerinden verilen her satış talimatının kesinleşmiş bir takas olarak değerlendirilemeyeceğinin altını çizdi.
Sistemde bir kaydın bulunmasının veya sadece talimat verilmiş olmasının takas sürecini başlatmadığı aktarılan açıklamada; özellikle pay blokajı alt hesabı (PBLK) statüsündeki yatırımcılar için takasın ancak nakdin yatırımcının hesabına aktarılması ve fon payı kaydının sistemden silinmesiyle tamamlanmış sayılacağı kaydedildi.
Takası Bitmeyen İşlemler Tasfiyeye Dahil Edilecek
SPK, takas süreci henüz sonuçlanmamış talimatların tasfiye kapsamına alınmasının, fon varlıklarının tüm yatırımcılar arasında adil bir şekilde paylaştırılması açısından kritik olduğunu belirtti.
Açıklamada öne çıkan diğer başlıklar ise şöyle sıralandı:
Eşit Koşullarda Değerlendirme: Pay blokajı kaydı bulunan yatırımcıların ayrı bir grup oluşturmadığı ve toplam 455 bin 758 fon pay sahibi arasında yer aldığı ifade edildi. Takası tamamlanmamış talimatlar, tasfiye sonrasında elde edilecek tutarlar üzerinden diğer katılma payı sahipleriyle eşit şartlarda işleme alınacak.
Tamamlanmış İşlemler Etkilenmeyecek: TBMM'deki Kanun Teklifi'nde yer alan düzenlemenin geçmişte tamamlanmış işlemleri kapsamadığı, yalnızca takas süreci henüz bitmemiş talimatları kapsadığı vurgulandı.
Gerekli ve Ölçülü Adım: Düzenlemenin temel amacının fon pay sahiplerinin hukuki statüsünü netleştirmek ve tasfiye sürecindeki haklarını korumak olduğu, uygulanan bu yöntemin amaçlanan hedefler doğrultusunda ölçülü ve gerekli görüldüğü ifade edildi.
Piyasalarda yalnız değilsiniz
Bu haberle ilgili detaylı rapor ve analizlere, uzman desteğiyle Akanak Insights'a ulaşın.




