Dolar/TL47,90
0.08%
Euro/TL55,55
0.31%
Gram Altın6.860,77
0.48%
BIST 10014.082,10
0.64%
Brent Petrol$88,62
0.11%
Gümüş/Ons$65,86
1.16%
Gedik Yatırım
Ekonomi

Japon Şirketlerinden Güçlü Sinyal: Güven Endeksi 4 Yılın En Yükseğinde

Japonya’da büyük imalat şirketlerinin iş dünyasına olan güveni, Aralık ayına kadar olan üç aylık dönemde son dört yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) yakından takip edilen Tankan anketi, bankanın bu hafta faiz artırabileceği yönündeki beklentileri güçlendirdi.

15 Aralık 2025

Japon Şirketlerinden Güçlü Sinyal: Güven Endeksi 4 Yılın En Yükseğinde

Japonya’da büyük imalat şirketlerinin iş dünyasına olan güveni, Aralık ayına kadar olan üç aylık dönemde son dört yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) yakından takip edilen Tankan anketi, bankanın bu hafta faiz artırabileceği yönündeki beklentileri güçlendirdi.

Ankete göre büyük imalatçıların güven endeksi Aralık ayında +15 olarak ölçüldü. Bu seviye, Eylül ayındaki +14 değerinin üzerine çıkarken piyasa beklentileriyle de uyumlu gerçekleşti. Üçüncü çeyrek üst üste artış kaydeden endeks, Aralık 2021’den bu yana en yüksek düzeye ulaştı.

Büyük imalatçı olmayan şirketlerin güven endeksi ise +34 seviyesinde sabit kaldı ve yaklaşık +35 olan piyasa tahminlerine yakın seyretti.

Anket sonuçları, büyük ölçekli firmaların Mart 2026’da sona erecek mevcut mali yılda sermaye harcamalarını %12,6 oranında artırmayı planladığını ortaya koydu. Bu oran, %12’lik piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti.

Büyük İmalatçılarda Güven Artışı BOJ Beklentilerini Değiştirdi

Buna karşın şirketler, ABD’de artması beklenen gümrük tarifeleri ve zayıf iç talep nedeniyle önümüzdeki üç ayda iş koşullarının kötüleşeceğini öngörüyor. Ayrıca istihdam koşullarının 1991’den bu yana en sıkı seviyede olduğu belirtilirken, iş gücü yetersizliğinin ekonomik büyümeyi sınırlayabileceğine dikkat çekiliyor.

Enflasyonun üç yılı aşkın süredir BOJ’un %2 hedefinin üzerinde seyretmesi, banka yönetimi içinde faiz artırımına yönelik görüşlerin güçlenmesine yol açtı. Şirketler, enflasyonun 1, 3 ve 5 yıl sonrasında %2,4 seviyesinde olacağını tahmin ediyor.

Piyasalarda yalnız değilsiniz

Bu haberle ilgili detaylı rapor ve analizlere, uzman desteğiyle Akanak Insights'a ulaşın.

Uzman Desteğine Göz Atın
Paylaş

İlgili Haberler

ANALİZ:  Dış ticaret açığı geriledi, tüketim malı ithalatındaki sert düşüş iç talepte zayıflamayı teyit etti
Ekonomi

ANALİZ: Dış ticaret açığı geriledi, tüketim malı ithalatındaki sert düşüş iç talepte zayıflamayı teyit etti

Ağustosta dış ticaret açığı 5,2 milyar dolara gerilerken tüketim malı ve otomobil ithalatındaki sert düşüş iç talepteki yavaşlamayı teyit etti.

30 Eylül 2026
Online Altın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Siparişten Teslimata Kadar Süreç Nasıl İşler?
Ekonomi

Online Altın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Siparişten Teslimata Kadar Süreç Nasıl İşler?

Aynı ağırlıktaki iki altının toplam fiyatı ağırlık, ayar, işçilik, gönderim ve ödeme koşulları nedeniyle değişebilir. İnternetten altın almak, kuyumcudan almaktan farklı bir işlem değildir. Yalnızca ürünü görmeden önce daha fazla bilgiyi sayfadan doğrulamanız gerekir. Türkiye’nin online kuyumcusu Altin.com’da kaynağı doğrulanabilir, sertifikalı altınlar, güncel piyasa koşullarına göre belirlenen şeffaf fiyatlarla sunulur.

30 Eylül 2026
TÜİK Ağustosa İlişkin İş Gücü Verilerini Açıkladı: İşsizlik Düşerken Atıl İş Gücü Yükseldi
Ekonomi

TÜİK Ağustosa İlişkin İş Gücü Verilerini Açıkladı: İşsizlik Düşerken Atıl İş Gücü Yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos ayına ait iş gücü istatistiklerini kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan verilere göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki işsiz sayısı, Ağustosta bir önceki aya kıyasla 106 bin kişi azalarak 2 milyon 740 bin seviyesine geriledi. Böylece işsizlik oranı aylık bazda 0,3 puan düşüşle yüzde 7,8 olarak kaydedildi. İşsizlik, geçen yılın aynı ayına kıyasla ise 0,8 puanlık bir gerileme gösterdi.

30 Eylül 2026