İmamoğlu Türkiye'nin 10 yıllık karnesini açıkladı: Enflasyon yükseldi, hukuk ve özgürlükler geriledi
İmamoğlu Türkiye'nin 10 yıllık karnesini paylaştı. Enflasyon %30,89'a yükselirken hukuk, basın özgürlüğü ve demokrasi göstergeleri geriledi.
12 Ekim 2026

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye'nin son 10 yıldaki ekonomik, hukuki ve demokratik performansını karşılaştıran verileri kamuoyuyla paylaştı. Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi tarafından yayımlanan çalışmada enflasyonun %8,81'den %30,89'a yükseldiği, hukukun üstünlüğü, basın özgürlüğü ve yolsuzluk algısı göstergelerinde ise Türkiye'nin gerilediği belirtildi.
İmamoğlu'ndan Türkiye'nin son 10 yılına ilişkin karşılaştırma
Ekrem İmamoğlu'nun Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi, sosyal medya hesabından Türkiye'nin 2015-2016 dönemi ile 2026 yılındaki durumunu karşılaştıran bir çalışma yayımladı.
Çalışmada ekonomi ve hayat pahalılığı, hukuk devleti ve yargı, demokrasi ve özgürlükler ile yolsuzluk algısı olmak üzere dört temel başlık ele alındı.
Uluslararası kuruluşların endeksleri ve ekonomik göstergeler üzerinden hazırlanan karşılaştırmada, Türkiye'nin son 10 yılda çeşitli alanlarda gerileme yaşadığı savunuldu.
Paylaşılan verilerde özellikle enflasyondaki yükseliş ile hukuk devleti, temel haklar, basın özgürlüğü ve yolsuzluk algısındaki değişimler dikkat çekti.
Enflasyon 10 yılda %8,81'den %30,89'a yükseldi
İmamoğlu'nun paylaştığı karşılaştırmanın ekonomi bölümünde hayat pahalılığı ve enflasyon öne çıktı.
Çalışmada yer alan verilere göre Türkiye'de 2015-2016 döneminde %8,81 olan enflasyon oranı, 2026 yılında %30,89'a yükseldi.
Bu rakamlar, karşılaştırılan iki dönem arasında enflasyon oranında 22,08 puanlık artışa işaret ediyor.
İmamoğlu'nun paylaşımında enflasyondaki yükseliş, Türkiye'nin son 10 yıldaki ekonomik performansının temel göstergelerinden biri olarak sunuldu.
Hukukun üstünlüğünde Türkiye 118'inci sıraya geriledi
Çalışmanın hukuk devleti ve yargı bölümünde Dünya Adalet Projesi'nin (World Justice Project-WJP) Hukukun Üstünlüğü Endeksi verileri kullanıldı.
Paylaşılan karşılaştırmaya göre Türkiye, 2015-2016 döneminde 102 ülke arasında 80'inci sırada bulunuyordu.
2026 yılında ise 143 ülke arasında 118'inci sırada yer aldı.
Böylece Türkiye'nin endeksteki sıralaması 38 basamak gerilemiş oldu.
Bununla birlikte iki dönemde değerlendirilen toplam ülke sayısının farklı olması, sıralama değişiminin yorumlanmasında dikkate alınması gereken bir unsur.
Temel haklar ve ceza adaletinde de gerileme
WJP verilerinin alt başlıklarında da Türkiye'nin sıralamasındaki değişimlere yer verildi.
Temel Haklar Alt Endeksi: Türkiye, 2015-2016 döneminde 102 ülke arasında 96'ncı sıradayken 2026 yılında 143 ülke arasında 134'üncü sıraya geriledi.
Ceza Adaleti Alt Endeksi: Türkiye'nin 2015-2016 döneminde 102 ülke arasında 79'uncu olan sıralaması, 2026 yılında 143 ülke arasında 106'ncılığa düştü.
İmamoğlu'nun paylaştığı çalışmada bu göstergeler, Türkiye'nin hukuk devleti ve yargı alanındaki performansının değerlendirilmesinde kullanıldı.
Freedom House: Siyasi haklar ve sivil özgürlükler puanı 32'ye düştü
Karşılaştırmanın demokrasi ve özgürlükler bölümünde Freedom House verileri de yer aldı.
Çalışmaya göre Türkiye'nin siyasi haklar ve sivil özgürlükler alanında 100 üzerinden aldığı puan, 2015-2016 döneminde 53 seviyesindeydi.
2026 yılında ise bu puan 32'ye geriledi.
Böylece karşılaştırılan dönemler arasında 21 puanlık düşüş kaydedildi.
Freedom House'un değerlendirmeleri, ülkelerdeki siyasi haklar ve sivil özgürlüklerin durumunu inceleyen uluslararası göstergeler arasında bulunuyor.
Basın özgürlüğünde Türkiye 163'üncü sırada
İmamoğlu'nun yayımladığı çalışmada basın özgürlüğüne ilişkin veriler de dikkat çekti.
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından hazırlanan Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ne göre Türkiye, 2015-2016 döneminde 180 ülke arasında 149'uncu sıradaydı.
Paylaşılan 2026 verisinde ise Türkiye'nin yine 180 ülke arasında 163'üncü sırada bulunduğu belirtildi.
Böylece Türkiye'nin basın özgürlüğü sıralamasında 14 basamaklık gerileme yaşandığı ifade edildi.
İnternet özgürlüğü puanı 61'den 31'e indi
Çalışmanın bir diğer başlığını internet özgürlüğü oluşturdu.
Freedom House'un İnternette Özgürlük Endeksi verilerine göre Türkiye, 2015-2016 döneminde 100 üzerinden 61 puan alıyordu.
2026 yılında ise bu puanın 31'e düştüğü belirtildi.
Paylaşılan rakamlar, internet özgürlüğü göstergesinde 30 puanlık düşüşe işaret ediyor.
İmamoğlu'nun çalışmasında bu veri, Türkiye'deki dijital özgürlüklerin son 10 yıldaki değişimini gösteren temel göstergelerden biri olarak kullanıldı.
Yolsuzluk Algısı Endeksi'nde Türkiye 124'üncü sıraya geriledi
Karşılaştırmanın son bölümünde Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International) tarafından hazırlanan Yolsuzluk Algısı Endeksi verilerine yer verildi.
Çalışmaya göre Türkiye, 2015-2016 döneminde 100 üzerinden 42 puanla 168 ülke arasında 66'ncı sırada bulunuyordu.
2026 yılı için paylaşılan karşılaştırmada ise Türkiye'nin puanının 31'e, sıralamasının da 182 ülke arasında 124'üncülüğe gerilediği belirtildi.
Buna göre Türkiye'nin yolsuzluk algısı puanında 11 puanlık düşüş yaşandı.
Yolsuzluk Algısı Endeksi, kamu sektöründeki yolsuzluğa ilişkin uzman ve iş dünyası değerlendirmelerini esas alıyor. Bu nedenle doğrudan tespit edilen yolsuzluk olaylarının sayısını değil, yolsuzluk algısını ölçüyor.
Ekonomi, hukuk ve demokrasi aynı çalışmada değerlendirildi
İmamoğlu'nun paylaştığı karşılaştırma, Türkiye'nin son 10 yıllık performansını yalnızca ekonomik göstergeler üzerinden değil, hukuk devleti ve demokratik özgürlükler açısından da ele alıyor.
Çalışmada enflasyondaki yükselişin yanı sıra hukukun üstünlüğü, temel haklar, ceza adaleti, basın özgürlüğü, internet özgürlüğü ve yolsuzluk algısı göstergelerinde gerileme yaşandığı vurgulanıyor.
Paylaşımın temel mesajı, Türkiye'nin son 10 yılda hem ekonomik koşullar hem de demokratik ve kurumsal göstergeler bakımından olumsuz bir tabloyla karşı karşıya kaldığı yönünde.
Piyasalarda yalnız değilsiniz
Bu haberle ilgili detaylı rapor ve analizlere, uzman desteğiyle Akanak Insights'a ulaşın.




