Sosyal Medya

Ekonomi

Enflasyon Raporu:  Aralık’ta faiz indirimi hala masada

Üç aracı kurumun araştırma notuna göre, faiz indirimleri bu yıl başlayabilir

Enflasyon Raporu:  Aralık’ta faiz indirimi hala masada

İş Yatırım, Akbank Ekonomik araştırmalar ekibi ve Gedik Yatırım yılın son enflasyon raporunu değerlendirirken, Aralık ayında faiz indiriminin  gündemde olduğu sonucuna vardılar.

İş Yatırım’ın yorumu şu şekilde

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın dördüncü ve son enflasyon raporunda 2024 yılsonu enflasyon tahminini %38’den %44’e yükselterek piyasa ile uyumlu bir platoya taşıdı. TCMB 2025 yılsonu tahminini ise %14’den %21’e çekerek, piyasa beklentilerine göre iddialı bir seviyede tuttu. Başkan Fatih Karahan’ın açıklamalarından Aralık ayında faiz indirimine açık kapı bırakıldığını anlıyoruz.

TCMB enflasyon tahminlerini yukarı çekmesine rağmen dezenflasyon iddiasını savunuyor. Başkan Karahan talep ve arz koşullarındaki iyileşmenin enflasyonla mücadeleyi desteklediğini ve para politikasının yeterince sıkı olduğunu vurguladı. Genel eğilim göstergelerindeki kısmi iyileşmeye dikkat çekti. Üçüncü enflasyon raporundaki artık eskimiş olan %38’lik 2024 yılsonu öngörüsüne 3 ay gecikmeyle (2025 Mart) eski üst bant olan %42’ye 1 ay gecikmeyle (2025 Ocak) ulaşılacağını öne sürdü.

 

Hizmet enflasyonundaki yavaşlama devam eder, Kasım enflasyonu öngördüğümüz aralıkta gerçekleşir ve TCMB Aralık ayına ilişkin iyi sinyaller alırsa 26 Aralık PPK toplantısında faiz indirimi görebiliriz. Baz senaryomuzda Aralık ayında 200 baz puanlık bir adımla politika faizinin %48’e gerileyeceğini öngörüyoruz. Başkan Karahan’ın yıl bitmeden faiz indirimine açık kapı bırakan vurguları bu tahminimiz destekliyor. 2025 yılında 200 baz puanlık adımlarla devam edileceğini ve yılsonuna kadar politika faizinin %28’e düşürüleceğini öngörüyoruz.

 

Diğer yandan bozulan fiyatlama alışkanlıklarının düzeldiğinden emin olmak, kamu kontrolündeki fiyatlara yapılan zamları görmek ve asgari ücret zammının etkilerini değerlendirebilmek adına faiz indirimi başlangıcının Şubat ayına ötelenmesini daha doğru buluyoruz. Daha geç başlayan ve yavaş ilerleyen bir faiz indirim döngüsünün son kertede daha düşük bir enflasyon ve faiz dengesine ulaşılmasını sağlayacağına inanıyoruz.

 

Akbank araştırma ekibi ise şu yorumu yaptı:

Tahminler, parasal duruş açısından geçmişe göre daha güvercin ve Aralık’ta faiz indirme niyetini destekleyen bir çerçeve sunuyor.

 2024 sonu tahmini 6 puan yukarı güncellenirken 2025 sonu tahmininin 7 puan yukarı güncellenmesi, kısa vadedeki enflasyonist görünüme daha sıkı bir parasal duruşla tepki verilmeyeceği anlamına geliyor.

 Böylelikle TCMB, 2025 yılında enflasyonu %20’nin altına çekebilmek için gereken parasal sıkılık derecesini (çok yüksek reel faiz ve büyümeden fedakarlık) sağlayamayacağını kabul ediyor.

TCMB grafiğinden çıkardığımız aylık enflasyon patikası ile kendi tahminlerimizi kıyasladığımızda yılın ilk beş ayında tahminlerimizin birbirine oldukça yakın olduğu görülüyor.

 Tahminlerimiz yıl boyunca TCMB bandının içinde kalmakla birlikte, Haziran’dan itibaren resmi patikadan ayrışıyor. Bu ayrışmanın, raporda açıkça paylaşılmayan büyüme ve döviz kuru projeksiyonlarından kaynaklandığını düşünüyoruz. TCMB, 2025 sonu enflasyonunu %21’e düşürecek büyüme oranını %1,5 civarında öngörüyor, ancak OVP’de yer alan büyüme tahmini %4,0 ile çok daha yüksek. Büyümenin daha kuvvetli olması durumunda enflasyon bizim tahminimize yaklaşacaktır.

 

Gedik Yatırım’ın öngörüleri ise şu şekilde

Yukarı yönlü revizyonlara rağmen, Fatih Karahan’ın verdiği yumuşak tonda mesajlar piyasada yakın vadeli faiz indirimi beklentilerini güçlendirdi.

TCMB Başkanı Fatih Karahan yüksek oranlı revizyonların Banka’nın politika rotasını etkilemeyeceğini vurgularken, aynı zamanda da son dönemde enflasyon tahminlerindeki sapmaların büyük ölçüde yüksek kira ve gıda enflasyonu gibi para politikası kontrolü dışında kalan faktörlere dayandığını belirtti. Ayrıca, kira enflasyonu hariç tutulduğunda, hizmet enflasyonunda bir miktar yumuşama gözlemlendiğini ifade etti (her ne kadar biz bu değerlendirmeye ihtiyatla yaklaşıyor olsak da).

TCMB Başkanı tarafından verilen bu yumuşak tondaki mesajların piyasayı bir faiz indirimine hazırlamak amaçlı olabileceğini değerlendiriyoruz. Borsa İstanbul’da bugünkü yükseliş, piyasanın da aynı çıkarımı yaptığını gösteriyor.

TCMB Nisan ayına kadar toplamda 750-1000 bazpuan arası faiz indirimi planlıyor olabilir. Başkan Karahan, TÜFE enflasyonunun Mart ayında %38’e gerilemesini beklediklerini söylerken, bu durumda 2024 sonu için önceki enflasyon hedefinin 3 aylık bir gecikmeyle gerçekleşmiş olacağını, bu gecikmenin de dezenflasyon sürecinde önemli bir sorun teşkil etmeyeceğini ifade etti. Karahan’ın bu açıklaması da başka bir güvercin sinyal olarak değerlendirilebilir.

Verilen bu güvercin mesajların yanında, TCMB’nin sıkı para politikası duruşunun korunacağı taahhüdünü sürdürdüğünü de görüyoruz.

TCMB’nin sıkı para politikası duruşunu koruyabilmesi için de, en azından faiz indirim döngüsünün ilk aşamalarında mevcut enflasyona göre hesaplanan expost reel politika faizinin yaklaşık 300-500 bazpuana denk gelmesi gerektiğini düşünüyoruz. Buna göre, TCMB’nin Mart sonu için %38’lik tahmini baz alınırsa, Banka’nın Nisan ayına kadar toplamda yaklaşık 750-1.000 baz puan arası bir faiz indirim planladığı çıkarımını yapabiliriz. Bununla beraber, enflasyonun TCMB öngörülerine paralel bir düşüş gösterip göstermeyeceği yakından takip edilecek.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

  • Allianz Trade: Ticaret savaşında belirsizliği yönetmek!

    Allianz Trade’in ”Fırtınadaki Süvariler” başlığı ile yayınladığı bu yılın ilk çeyrek Ekonomik Görünüm Raporu’nun odağında Donald Trump’ın gümrük vergileri ve ticaret savaşı var...

  • ABD-Çin ticaret savaşı nereye gidiyor?

    ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı kritik bir eşiğe ulaştı ve küresel ticareti ciddi şekilde tehdit ediyor...

  • Gram altını e-siparişten kartla aldık!

    Altın ons fiyatının rekorlar kırması talebi canlandırdı. Fiziki altın yatırımcısı e-ticaret yoluyla da altın almaya başladı. Piyasa ile en az yüzde 10 fiyat farkı olmasına rağmen, doğrudan eve teslim, kredi kartı ile alım kolaylığı ve ‘değeri artacak’ beklentisi online altına yönelimi artırdı...

  • Gedik Yatırım’dan ilk çeyrek finansal sonuç tahminleri…

    Sanayi şirketlerinde daralan talebin ve geçen seneki yüksek bazdan normalleşen marjların etkilerinin devam etmesini beklemekteyiz...

  • Altın Sertifikası, Fiziki Altına Kıyasla Primli İşlem Görüyor…

    Kasım 2022’de ihraç edilen Altın Sertifikası (ALTIN.S1), son dönemde yatırımcı talebindeki artış nedeniyle fiziki altına göre daha fazla değer kazandı...

  • Bitcoin’de hayat işaretleri, $100 bini aşabilir mi?

    Bitcoin, Nisan 2025'te 90.000 dolar seviyesini aşarak yatırımcıların ilgisini yeniden üzerine çekti. Bu yükseliş, hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmalar ve doların değer kaybı gibi makroekonomik faktörlerle destekleniyor. Ayrıca, spot Bitcoin ETF'lerine olan kurumsal talebin artması, fiyatların yukarı yönlü hareketini güçlendiriyor. Ama, rallinin önünde güçlü teknik dirençler var. ​

  • Dİ-EN araştırma gençlere sordu:  Hangi partiye oy vereceksiniz?

    19 Mart Protestoları Sonrası Gençleri Eğilimi’ başlıklı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı. Area anketinde ise CHP’ye fark atarken, sıradaki cıumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş’ın da Erdoğan’a fark attığı görüldü.  

  • DİKKAT:  Altında balon fazla şişti, patlayabilir

    Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere ulaşarak ons başına 3.500 doların üzerine çıktı. Bu hızlı yükseliş, yatırımcılar ve uzmanlar arasında bir finansal balon oluştuğu yönündeki endişeleri artırdı. Altının geleneksel güvenli liman algısı, bu yükselişi destekleyen temel etkenlerden biri olurken, jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler bu trendi hızlandırdı. Ancak, altın fiyatları temel nedenlerden dolayı yükselmiyor.  Bir balon oluşuyor.  Balonlar da bir noktada hep patlar. 

  • IMF Nisan tahminleri:  Ticaret Savaşları global büyümeyi frenleyecek, enflasyona fazla etki yok

    IMF'nin son raporuna göre, dünya ekonomisi son 80 yılın en büyük dönüşüm süreçlerinden birine girdi. ABD’nin art arda gelen gümrük tarifesi açıklamaları, küresel ticaretin işleyişini ciddi şekilde etkilerken, bu gelişmeler büyüme beklentilerini düşürüyor ve finansal piyasaları sarsıyor. Öte yanda, enflasyon tahmini çok az değişti

  • ALTINS1 ile gram altın makasında tehlikeli tırmanış! “Yüzde 17 fark alarm zilidir”

    Borsa İstanbul’da işlem gören Darphane Altın Sertifikası (ALTINS1) ile piyasa fiyatları arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar için ciddi uyarılarda peş peşe geldi. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz,"Fiziki altın daha güvenli bir liman olabilir" uyarısında bulundu.

  • Kuaför, cafe ve market sahipleri dikkat! Çaldığınız müzikle hapse girebilirsiniz

    Kuaför, kafe ve market gibi işletmeler artık mekanlarında çaldıkları müzik için yıllık metrekare başına 6 bin TL telif ücreti ödemek zorunda kalacak. MESAM tarafından gönderilen ihtarnamelerde, ödemeyen işletmeler için lisans bedelinin üç katı tazminat, banka hesaplarına haciz ve 1 ila 5 yıl arası hapis cezası gündemde.

  • Borsa yatırımcısı dikkat! Takas tarihlerine bayram ayarı

    Borsada takas tarihlerine bayram ayarı geldi. 23 Nisan tatiline dikkat. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı takas takvimini değiştirdi.

  • Kredi kartınız bir sabah kullanılamaz hale gelmesin! Bankalar tek tek mesaj gönderdi

    Nakit avans yoluyla döviz altın kripto alanlar dikkat. Bankalar harekete geçti. Limitiniz askıya alınabilir. Kredi kartınızla döviz, altın, kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limiti aşımı gibi işlemler nedeniyle kartınız geçici olarak kullanıma kapatılabilir.

Benzer Haberler