Ekonomi
Son Enflasyon Raporu/ Karahan: Enflasyon hedefleri yukarıya çekildi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Enflasyon Raporu 2024-IV Bilgilendirme Toplantısı’nda sunum yapıyor. TCMB gıda fiyatları enflasyonu beklentisini…
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Enflasyon Raporu 2024-IV Bilgilendirme Toplantısı’nda sunum yapıyor.
TCMB gıda fiyatları enflasyonu beklentisini %35,5’ten %41,8’e çekerken yılsonu enflasyon beklentilerini 2024 ve 2025 için yukarı yönlü revize etti.
2024 sonu: %38’den %44’e
2025: %14,5’ten %21’e
2026 sonu: %9’dan %12’ye çekildi.
2024 ve 2025 enflasyon tahminlerini yüzde 44 (önceki yüzde 38) ve yüzde 21 (önceki yüzde 14) olarak yukarı yönlü güncelledik. Enflasyonun ana eğilimi 2024 yıl sonu tahminimizi 3,9 puan yukarı çekti.
2024 tahminimizdeki güncelleme enflasyon ataleti ve ana eğilim vasıtasıyla 2025 yıl sonu tahminimizi 3,5 puan yukarı çekti. 2026 sonunda yüzde 12’ye (önceki yüzde 9) gerileyeceğini öngörüyoruz.
Faiz indirimi beklentilerine yönelik açıklama
Enflasyon ve beklentiler düzeldikçe faizlerin mevcut seviyelerinin korunması parasal sıkılığın artması anlamına geliyor. İndirim döngüsü başladığında da sıkı duruşumuzu koruyacağız.
Enflasyonda Ocak hedefi
42’ye yıl sonunda gelmeyi düşünüyorduk. Üst bant olarak. Mevcut durumda buraya ocak ayında ulaşacağız. Bizim hedefimiz orta nokta. 38’e de mart ayında ulaşacağımızı değerlendiriyoruz. 3 aylık bir gecikme söz konusu. Üç aylık geriden gelmenin çok ciddi sapma olduğunu söylemek doğru değil.
Enflasyon dinamiklerine yönelik değerlendirme
TCMB Başkanı Karahan’ın sunumunda öne çıkanlar şöyle:
Dezenflasyon süreci devam ediyor. Enflasyonun ana eğilimi öngörülerimizden yavaş olsa da iyileşiyor. Makroekonomik göstergeler de dezenflasyon süreciyle uyumlu ilerliyor.
İç talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyonu destekleyici seviyelere geldiğini değerlendiriyoruz. Cari işlemler açığında düşüş sürüyor.
Küresel büyümede kademeli toparlanma öngörüsü korundu. Küresel merkez bankaları enflasyon eğilimini dikkate alarak parasal sıkılığı azaltıyor.
Talepteki dengelenme süreci devam ediyor. Büyümedeki talep kompozisyonu daha dengeli bir görünüm sergiledi.
Üçüncü çeyreğe ilişkin mevcut veriler yurt içi talepte ılımlı seyrin devam ettiğini gösteriyor. Arz göstergeleri, iktisadi faaliyette yavaşlamaya işaret ediyor.
Çıktı açığı üçüncü çeyrekte gerilemeyi sürdürdü. Çıktı açığında gerilemenin yılın son çeyreğinde de devam ettiğini değerlendiriyoruz.
Sıkı para politikamız sonucunda iç talepteki dengelenme sürecektir. Cari dengedeki olumlu seyrin süreceğini öngörüyoruz.
Enflasyon beklentilerinde iyileşme kademeli
Enflasyon beklentilerinde iyileşme kademeli olarak devam ediyor. Ekim ayında enflasyonun ana eğiliminde düşüşün sürdüğünü görüyoruz. Enflasyonun ana eğilimdeki iyileşme temel malların öncülüğünde devam ediyor.
Geçmişe endeksleme eğilimi güçlü kalemler hizmet enflasyonunu yukarı çekiyor. Hizmet enflasyonu üzerinde okula dönüş etkili oldu.
Kira dışındaki hizmetlerde fiyat artışları kademeli olarak güç kaybetmektedir.
Sanayi sektöründe firmaların fiyatlama davranışları iyileşiyor.
Temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam ediyor.
Talep koşullarındaki zayıflamayla fiyat artışının genele yayılımı azalıyor. Analizler çıktı açığının düşüş eğilimini sürdürmesiyle önümüzdeki dönemde fiyat artışlarının yayılımının daha da güç kaybedebileceğine işaret ediyor.
Enflasyon beklentileri
Sıkı parasal duruşun beklentiler üzerindeki etkisi yakından takip ediliyor. Sıkı para politikası duruşumuzla beklentilerin dezenflasyon sürecine katkı verecek şekilde oluşmasını sağlamakta kararlıyız.
Sıkı parasal duruş makroihtiyati adımlarla destekleniyor.
Enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin hızı arzu ettiğimiz gibi değil.
Asgari ücret açıklaması
Asgari ücretin erimesi yüzde 44, yeniden değerleme oranı yaklaşık yüzde 44 olarak göründüğü tespitiyle asgari ücrette enflasyon oranı kadar düzeltme yapılmasını nasıl değerlendirdikleri de sorular arasındaydı. Karahan şöyle cevap verdi:
“Kesinlikle iddia edildiği gibi başka bir şey söylediğimiz doğru değil. Bu konuda bizim şöyle olmalı gibi bir değerlendirme yapmamız doğru olmaz. Bir karar verici değiliz. Biz bu kurulun bir tarafa değiliz. Tavsiyede de bulunmuyoruz. Raporumuzda enflasyon tahmini vermek zorundayız. Çeşitli varsayımlar yapmamız gerekiyor. Yetkili mercilerin açıklamaları üzerinden senaryolar oluşturuyoruz. Fakat genel olarak net şekilde söylemek istiyorum. Yüksek enflasyon ortamında ücretler reel olarak erir. Erimeye sebep olan şey enflasyonun yüksek olması. Bizim yapmamız gereken enflasyonu kalıcı şeklide düşürmek. Bu konuda kararlıyız. Enflasyonun net şekilde düştüğünde alım gücünün arttığını, refah artışının toplumun tüm kesimleri tarafından paylaşıldığını göreceğimizi düşünüyorum.”