Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin ekonomisinden hareket belirtisi: Ekimde fabrika faaliyetleri artıya geçti

Çin ekonomisi, Pekin’in pandemiden bu yana en cesur teşvik önlemlerini almasının ardından istikrara kavuşma işaretleri gösterdi, ancak yaklaşan ABD seçimleri…

Çin ekonomisinden hareket belirtisi: Ekimde fabrika faaliyetleri artıya geçti

Çin ekonomisi, Pekin’in pandemiden bu yana en cesur teşvik önlemlerini almasının ardından istikrara kavuşma işaretleri gösterdi, ancak yaklaşan ABD seçimleri toparlanmaya belirsizlik katıyor.

Ulusal İstatistik Bürosu Perşembe günü yaptığı açıklamada, fabrika faaliyetlerinin beş aylık daralmanın ardından Ekim ayında beklenmedik bir şekilde genişlediğini söyledi. Resmi imalat satın alma yöneticileri endeksi 50.1’e yükselerek ekonomistlerin 49.9’luk tahmininin üzerine çıktı. İmalat dışı PMI, inşaat ve hizmet sektörlerindeki faaliyetlerin bir önceki ay çok az değiştikten sonra genişlediğini gösterdi.

Credit Agricole CIB kıdemli gelişmekte olan piyasalar stratejisti Eddie Cheung, “PMI’ın başarılı olması ve bazı geri dönüş işaretleri olması olumlu, ancak günün sonunda hala Çin’in büyüme görünümü için önemli bir joker olmaya devam eden ABD seçimlerinin gölgesindeyiz,” dedi.

Çin hisse senetleri Perşembe sabahı kazanç ve kayıplar arasında gidip gelirken, gösterge CSI 300 Endeksi erken saatlerde %0,8 değer kaybettikten sonra %0,9 kadar yükseldi. Offshore yuan çok az değişti ve Çin’in 10 yıllık devlet tahvili getirileri %2,16’da sabit kaldı.

PMI anketleri, Çin’in Eylül ayı sonunda faiz oranlarında güçlü indirimler yapmasının ve konut piyasasını desteklemek için önlemler açıklamasının ardından ayın ilk resmi ekonomik göstergelerini sağladı. Faaliyetlerdeki artış, Ekim ayında bir hafta süren resmi tatil nedeniyle azalan iş günlerinin yarattığı etkiye meydan okudu.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd’nin Büyük Çin Baş Ekonomisti Raymond Yeung, verilerin dördüncü çeyrek için “iyi bir başlangıç” olduğunu söyledi. “PMI’ın önümüzdeki iki ay içinde genişlemeci kalmasını bekliyoruz.”

Ekonomistler şimdi Çin’in bu yıl için %5 civarında olan resmi büyüme hedefine ulaşabileceğini öngörüyor. Bloomberg’in son anketine dayanarak ekonominin %4,8 oranında büyüyeceğini tahmin ediyorlar.

Önümüzdeki yol, özellikle de önümüzdeki hafta Donald Trump’ı Ocak ayında Beyaz Saray’a döndürebilecek ABD başkanlık seçimleri nedeniyle daha az kesin. Eski başkan, Çin ürünlerine %60 gümrük vergisi uygulamakla tehdit etti ki bu Çin’in en büyük tek ülke ticaret ortağına ihracatını azaltacak ve Çin ekonomisindeki parlak bir noktaya zarar verecek bir hareket.

Büyüme hızı yavaşlamış olsa da Çin’in ihracatı bu yıl ekonomiye güç verdi ve Eylül ayına kadar yapılan sevkiyatlar kayıtlardaki en yüksek ikinci değere ulaştı. Perşembe günü açıklanan veriler, imalat şirketlerinin yeni ihracat siparişlerinin zayıf kaldığını ve genel yeni siparişler stabilize olsa bile bu ay daralmaya devam ettiğini gösterdi.

Trump’ın yeniden seçilmesi Pekin’e gelecek yıl için iç talebe yönelik desteği arttırmak için daha fazla neden verecektir. Üst düzey kanun yapıcıların önümüzdeki Cuma günü çok beklenen bir mali paketi oylaması bekleniyor, bu da gelecek yıl teşvik için ipuçları sağlayabilir.

Asya’nın en büyük alternatif varlık yöneticilerinden biri olan PAG’ın icra kurulu başkanı Weijian Shan, Bloomberg Intelligence ile yaptığı bir podcast yayınında, ABD ile daha derin bir ticaret savaşının Çin’i ekonomisini “yatırımlardan ve ihracattan özel tüketime doğru” yeniden yönlendirmeye teşvik edebileceğini söyledi.

Hizmet sektörü aktivitesi tatil seyahatleri ve tüketimden destek aldı ve alt endeks Eylül ayında daraldıktan sonra genişlemeye döndü. Hem imalat hem de imalat dışı satış fiyatları, hala daralma içinde olmalarına rağmen iyileşti.

ING Bank’ın Büyük Çin ekonomisti Lynn Song, “İleriye baktığımızda, teşviklerin uygulanmasının, hala zayıflayan dış talep görünümünü dengelemek için iç talepte bir toparlanmaya yol açıp açmayacağını görmemiz gerekecek” dedi.

Çin ekonomisi Eylül ayında sona eren üç aylık dönemde son altı çeyreğin en yavaş hızında büyüdü. Konut piyasasındaki çöküş tüketici iştahını da beraberinde getirdi ve ekonomi artan ticari gerilimler, yerleşik deflasyonist baskı ve azalan nüfus gibi uzun vadeli zorluklarla karşı karşıya. Tüketici güvenini ölçen bir gösterge Eylül ayında 2022’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Devlet Başkanı Xi Jinping Salı günü yaptığı açıklamada yetkilileri yıllık büyüme hedefine ulaşmak için çaba göstermeye çağırarak Pekin’in iki ay içinde en az dördüncü kez bu tür bir teşvikte bulunarak yavaşlamanın altına bir zemin koyma niyetinin sinyalini verdi.

Politika paketinin ardından ekonomistler Çin’in dördüncü çeyrekte yıllık gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesine ilişkin tahminlerini daha önce %4,6’dan %4,8’e yükseltti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler