Sosyal Medya

Emre Balıca

Emre Balıca: “birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için”

Baki kalan şu kubbede hoş bir seda imiş sevgili okurlar, Hatırlar mısınız diye sorarak başlayayım dedim ama meraklısı dışında hatırlayan…

Emre Balıca: “birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için”

Baki kalan şu kubbede hoş bir seda imiş sevgili okurlar,

Hatırlar mısınız diye sorarak başlayayım dedim ama meraklısı dışında hatırlayan olacağını sanmıyorum. Tartışılır bir hafıza yapımız olduğunu düşünürsek “Kırılgan beşli” dediğimde aklınızda başka başka çağrışımlara bile neden olabilirim.

Uzatmayayım. Şu aralar gündem BRİCS’ya. Biraz oradan başlayayım dedim.

Ama biraz başından.

Bu BRİCS dediğimiz şey, daha önce BRİC di. O zamanlar “S” olmadan yola çıkmışlardı.

Yahu Emre viskiyi azalt artık dediğinizi duyar gibiyim.

Tamam tamam. Açalım biraz.

2006 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin yetkilileri önce bir biraya geldiler. Dediler ki, arkadaş gidişat gidişat değil. Doların gücü karşısında ezilen ekonomilerimizi korumamız lazım. Doların etkin gücü karşısında duracak bir para birimini de ortaya çıkarmamız lazım dediler.

Bu ülkeleri bu kadar gaza getiren aslında Goldman Sachs’ın 2001 yılında çıkardığı ekonomi raporuydu. 21.yy. da etkili olacak gelişmekte olan ülkeler içerisinde bu dört ülke gösterilmişti.

Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin bu raporunda muhtemel gazı ile ilk dışişleri düzeyinde işte o 2006 yılında bir araya geldiler. Sonrasında iş birliği daha üst düzeyde devam etti ve sonunda 2009 yılında Rusya’da bu konudaki ilk zirvelerini gerçekleştirdiler.

O zamanlarda Rusya’nın yönlendirmesi ile ABD’nin ekonomik baskı gücünü kırabilmek düşüncesi daha hakimdi. Bunu resmi anlamda kabul etmeseler de gün gibi ortada. Hala da öyle.

İşte o “S”, yani Güney Afrika’da 2011 yılında birliğe dahil oldu. Onun da amacı ekonomik gücünü koruyabilmek ve kalkınmasını sağlayabilmekti.

Bu BRİCS, boyuna posuna bakmadan bir de 2014 yılında Yeni Kalkınma Bankasını kurdu.

Sebep?

IMF ve Dünya Bankası karşısında bir güç yaratabilmek. Merkezi Çin’de.

100 milyar dolar değerinde rezerv para ile kuruldu.

Sonra bu gruba Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri de 2024 Ocak ayında dahil oldu.

Bunların dışında iki çıkıntılık yapan ülke oldu. Biri Arjantin birisi ise Suudi Arabistan.

Aslında Arjantin birliğe dahil olmak üzereydi. Ancak değişen iktidar birliğe girmekten vazgeçti. Suudi’ler ise bir heveslendiler sonra olmaz dediler biz biraz düşünelim. Suudi Arabistan’ın girmesi ABD’nin Çin gibi bir deve karşılık enerji gücünün de kırılması demek tabi. Suudi’lerin iyi düşünmesi lazım.

Bak şimdi aklıma bir şey daha geldi bu BRİCS’ hakkında. Grup kendi içerisinde o kadar birlikteki. Üye ülkelerin çıkarlarını başka ülkelere karşı ortak koruma kararı ile hareket ediyorlar.

“Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için” grubun ciğerine işlemiş. Rusya başkanı Putin’in Ukrayna savaşından dolayı tutuklanma kararı vardı uluslararası mahkeme tarafından. Tam da Güney Afrika’da BRİCS zirvesi var.

Çaaatt …

Uluslararası diplomatik dokunulmazlık ile zirveye katıldı.

BRİCS dedi ki;

“Kimi kimden istiyorsun sen”

Yahu Emre, kırılgan beşli dedin. BRİCS’den çıktın diyeceksiniz.

Haklısınız. Haklısınız da.

Sene 2013.

Kırılgan beşli kavramı ilk kez kullanılmış. Kimler için?

Hindistan, Brezilya, Endonezya, Güney Afrika bir de tabi ki Türkiye.

Bu kırılgan beşlinin üçü BRİCS üyesi. Bunlardan Hindistan ve Brezilya 2015 de kırılmadıklarını gösterdiler. 2017 yılında da Güney Afrika aradan sıyrıldı.

2017 yılında kırılgan beşli yeniden düzenlendi. Arjantin, Mısır, Katar, Pakistan. Bir de bilin bakalım kim var aralarında.

Evet. Türkiye.

Son durum mu ne?

BRİCS’in de etkisi ile güçlenen ekonomilerin kırılganlıklarını yitirdikleri ortada. BRİCS’i reddeden Arjantin yine sıralamada. Bu sefer listede Sri Lanka var. Mısır listede bir de Pakistan var.

Bilin bakalım kırılgan beşliye son aday kim?

Emre Balıca

 


İLGİLİ HABEREmre Balıca: Emre Balıca: “Pislikler..!”

İLGİLİ HABEREmre Balıca:  Sımsıkı taş gibiEmre Balıca:  Sımsıkı taş gibi

İLGİLİ HABEREmre Balıca: This is the way ( Yol Bu )Emre Balıca: This is the way ( Yol Bu )

İLGİLİ HABEREmre Balıca: Emre Balıca: “2025 2024’ten, 2026 da 2025’ten…”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler