Borsa
İki aracı kurumdan 3Ç kar tahminleri
Hem sanayi, hem bankalar için kar projeksiyonları hayal kırıklığı yaratacak gibi..
İş Yatırım: Banka karları baskı altında
Finansal Şirketler
Araştırma kapsamındaki bankalarımızın 2024 yılının üçüncü çeyreğinde toplam TL48.4 milyar net kar üretmesini bekliyoruz. Bu rakam çeyreklik bazda %12 düşüşe karşılık gelirken, yılık bazda ise %11 zayıflamaya karşılık geliyor. TL kredi spredleri çoğu banka için çeyrekte artı bölgeye geçerken, yüksek gecelik fonlama pozisyonları bankaların net faiz marjının üzerindeki baskıyı bu çeyrekte de devam ettirdi. Bunun yanında artan karşılık giderleri (takibe girişler ve tedbir amaçlı bankaların karşılık arttırma istekleri sonucu) de karlılık üzerinde üçüncü çeyrekte baskı oluşturdu.
Özel mevduat bankalarından Garanti olumlu ayrışırken, Vakıfbank ve TSKB’de bu zor çeyrekte de karlarını çeyreklik olarak artırabilen bankalar olarak ön plana çıkıyor. Yapı Kredi ve Al Baraka’nın karının çeyrekte yaklaşık %30 civarında düşeceğini öngörüyoruz.
Bunun yanında da genel olarak sigorta şirketlerinin yılın üçüncü çeyreğinde oldukça güçlü karlılık performansı göstermeye devam etmesini bekliyoruz. Düşük kombine oranları (özellikle geçen seneye göre), güçlü prim büyümesi ve artan yatırım gelirleri karlılığı destekleyen faktörler olarak ön plana çıkıyor.
Finans Dışı Şirketler
Banka dışı şirketlerin 3Ç24 finansallarına baktığımızda genel olarak zayıf bir görünüm hakim. Görece güçlü finansal sonuçlar açıklamasını beklediğimiz şirketlerde öne çıkanlarda TCELL, MPARK, FROTO ve PGSUS bulunuyor. TCELL ve MPARK’da güçlü faaliyet performansının yanı sıra bir defaya mahsus kaydedilen gelirler 3Ç24 net kar rakamlarında büyümeyi destekliyor. FROTO’da artan satış hacmi ve PGSUS da artan yolcu sayısı (kurun olumlu etkisi) net kar artışına katkı sağlıyor.
Enerji şirketlerinde ise portföyünde hidroelektrik santrallerin payı düşük olan elektrik üretim şirketleri GWIND ve AKSEN görece kuvvetli finansallar açıklayan şirketler arasında.
ARCLK, VESTL , VESBE zarar açıklamasını beklediğimiz şirketler. TOASO, TTRAK ve CCOLA da düşen satış hacimleriyle gerileyen faaliyet performansı sonucu zayıf sonuçlar beklediğimiz şirketler arasında bulunuyor.
Gedik Yatırım: Kar görünümü kifayetsiz
Sanayi şirketlerinde daralan talebin ve geçen seneki yüksek bazdan normalleşen marjların etkilerinin devam etmesini beklemekteyiz. Otomotiv, otomotiv yan sanayii ve beyaz eşya sektörlerinde, iç talebin zayıflamış olması sebebiyle Tofaş, Doğuş Otomotiv, Brisa ve Arçelik’te kuvvetli bilançolar beklememekteyiz. İhracat tarafındaki olumlu performansı sayesinde Ford Otosan’ın finansal sonuçlarının, özellikle satış gelirleri tarafında bu yukarıdaki diğer şirketlere nazaran bir miktar olumlu ayrışmış olabileceğini tahmin etmekteyiz.
Otokar’ın finansal performansının ise savunma sanayii segmentinde geçtiğimiz çeyrek kayda değer bir teslimat olmaması nedeni ile geçen çeyreklere paralel beklemekteyiz. Çimento sektöründe, maliyetlerdeki durağan seyir nedeniyle Akçansa ve Çimsa’nın FAVÖK marjlarının, ikinci çeyreğin bir miktar üzerinde olabileceğini öngörmekteyiz.
Telekom sektöründe fiyat yansıtmalarının pozitif etkisiyle reel büyümenin sürmesini bekliyoruz. Geçtiğimiz çeyrek bazı düşük olan Türk Telekom’da operasyonel olmayan giderlerdeki düşüş sebebiyle daha güçlü bir net kâr büyümesi bekliyoruz. Koza Altın’ın da karlılığında güçlü satış hacmine ek olarak, birim nakit maliyetlerde çeyreksel reel iyileşme beklentimiz nedeniyle operasyonel kârlılıkta kayda değer bir artış bekliyoruz.
Petkim de ise etilen-nafta makasında dikkat çekici bir toparlanmaya rağmen, esas olarak aromatiklerdeki düşük karlılık (geçen çeyreklerdeki yüksek baza göre) nedeniyle operasyonel kârlılıkta baskı bekliyoruz. Diğer ana ürün gruplarındaki kârlılık baskısı da 3Ç24’de sürdü.
MLP Care’de ise özel sağlık sigortası segmenti tarafında hem yıldan yıla hem de çeyreksel olarak güçlü büyüme ile yıldan yıla marj genişlemesi beklentimiz bulunmaktadır.
Son olarak, gıda perakende sektörlerinde Migros ve BIM’in güçlü cirolar ile birlikte makul devam eden karlılıkları sağlıklı sonuçlar açıklamalarını destekleyebilir.
Bankacılık Sektöründe marjların toparlanmaya başlamasının yanında, artan kredi risk maliyetleri kar büyümelerini engelleyebilir
Vakıfbank ve TSKB’nin bu çeyrek net kar büyümeleriyle bir adım öne çıkmasını beklemekteyiz. Düşen swap maliyetleri, genişleyen kredi mevduat makası ve Tüfe’ye endeksli tahvillerin katkısı ile marjlarda bir miktar toparlanma görülse de özellikle bireysel taraftaki bozulma ve azalan tahsilatlarla artan karşılık giderleri, ve bu çeyrek maaş zamlarının operasyonel giderlere dahil olması ile net karlılıkların baskılanmasını beklemekteyiz.
Bahsedilen tema içerisinde Vakıfbank’ın güçlü marj toparlanması, TSKB’nin ise sağlam kalan marjları ve güçlü aktif kalitesi sayesinde düşük kalan kredi risk maliyeti ile bu çeyrekte öne çıkmalarını beklemekteyiz.
Bunun yanında Garanti’nin ilk yarıdaki güçlü marj ve karlılık performansını korumasını beklerken, Akbank’ın marjlarında hafif daralmaya karşın 1.4 milyar TL’lik serbest karşılığı geri çevirmesi ile net karlılığında sınırlı düşüş beklemekteyiz.
Bunun yanında Yapıkredi’de marjlarda gelişime rağmen artan karşılık yükünün net karlılığı baskılamasını beklemekteyiz. Halkbank, Albaraka ve İş Bankası’nda fonlama maliyeti kaynaklı devam eden marj baskısı sebebiyle net karlılığın baskılanmasını beklerken özellikle İş Bankası’nın geçen çeyreğe göre iştirak gelirlerindeki gerileme nedeni ile net karlılığında ciddi gerileme beklemekteyiz.