Sosyal Medya

Gündem

Rusya’dan BRICS üyeliği için Türkiye’ye yeşil ışık

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Türkiye’nin NATO üyeliğinin BRICS’e katılması önünde bir engel teşkil etmediğini söyledi. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Türkiye’nin…

Rusya’dan BRICS üyeliği için Türkiye’ye yeşil ışık

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Türkiye’nin NATO üyeliğinin BRICS’e katılması önünde bir engel teşkil etmediğini söyledi.

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Türkiye’nin BRICS’e katılması durumunda, Türkiye’nin NATO’ya üyeliğinin ekonomik blok için bir sorun teşkil etmediğini söyledi.

Aynı gün NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Türkiye’nin BRICS örgütüne katılmasının “Türkiye’nin egemenlik hakkı” olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün 30 ülkenin daha BRICS’e katılmak istediğini söyledi. Daha önce ‘BRICS’in kapılarının Türkiye’ye açık olduğunu’ da söylemişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Tataristan’ın başkenti Kazan’da gerçekleşecek BRICS zirvesine katılacak. Cumhurbaşkanının zirvede, Putin ile BRICS üyeliğini ve ‘tahıl koridoru’ anlaşmasını görüşmesi bekleniyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Çarşamba günü BRICS ülkeleri liderleri zirvesinin açılışında yaptığı konuşmada, Rusya’nın BRICS tahıl borsası kurulmasını önerdiğini ve bu borsanın daha sonra diğer büyük emtia ticaretini de kapsayacak şekilde genişletilebileceğini söyledi.

Putin, konuşmasında “BRICS ülkeleri dünyanın en büyük tahıl, bakliyat ve yağlı tohum üreticileri arasında yer alıyor. Bu bağlamda BRICS tahıl borsasının açılmasını önerdik” dedi.

Putin, borsanın “gıda güvenliğinin sağlanmasındaki önemli rolü göz önüne alındığında, ürünler ve hammaddeler için adil ve öngörülebilir fiyat göstergelerinin oluşturulmasına katkıda bulunacağını” da sözlerine ekledi.

Putin, “Bu girişimin uygulanması ulusal piyasaların olumsuz dış müdahalelerden, spekülasyonlardan ve yapay gıda kıtlığı yaratma girişimlerinden korunmasına yardımcı olacaktır” dedi.

Putin, değerli metaller ve elmas ticareti için ayrı bir platform kurulabileceğini de sözlerine ekledi.

Putin konuşmasında ayrıca BRICS ülkeleri arasında karşılıklı yatırımı kolaylaştıracak ve aynı zamanda Küresel Ekonomideki diğer ülkelerde yatırım için kullanılabilecek bir BRICS yatırım platformunun oluşturulmasına da değindi.

 

 

 

 

sozcu.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler