Sosyal Medya

Borsa

Deniz Yatırım’dan Havacılık Sektörü değerlendirmesi…

2024 yılı havacılık sektöründeki son veriler ve 3Ç24 dönemine ait beklentilerimize dair hazırladığımız raporun detayları şöyle;

Deniz Yatırım’dan Havacılık Sektörü değerlendirmesi…

“Yüksek sezon” finansallarını bekleyiş

Mevcut durumda, Türk Hava Yolları (THYAO TI) için 12-aylık hedef fiyatımızı 448,00 TL, Pegasus (PGSUS TI) için 340,00 TL, TAV Havalimanları (TAVHL) için 425,50 TL ve Hitit Bilgisayar (HTTBT TI) için ise 121,00 TL olarak belirlerken, her dört hisse için de AL şeklindeki önerimizi sürdürüyoruz. Hedef fiyatlarımız sırasıyla %66, %45, %88 ve %47 getiri potansiyellerine işaret ediyor.

Son veriler ışığında havacılık sektörü:

3 Ekim’de yayımlanan IATA verilerine göre, Ağustos ayında yolcu hacmi %8,6, AKK (arz edilen koltuk kilometre) %6,5 artış gösterdi. Yolcu doluluk oranı %86,2 ile yeni bir rekor seviyeye ulaşarak yolcu tarafına yönelik güçlü talebe işaret etti. Ocak-Ağustos dönemi verilerine baktığımızda ise %11,9’luk yolcu hacmi, %10,2’lik AKK büyümesi karşımıza çıkmakta. Bölge bazında ise, uluslararası
yolcu trafiğinde, Asya Pasifik ve Latin Amerika bölgelerinde büyüme dikkat çekmekte. Yurt içi trafik büyümesinde de keza ilk sırada Çin’in yer aldığı görülüyor. Aynı raporda IATA, önümüzdeki aylarda hava yolcu talebindeki artışın, bir önceki yıla kıyasla artan seyahat iştahının işareti olduğuna, hem uluslararası hem de yurt içi seyahatler için bilet satışlarının ortalama %5,7’lik bir artışla hızlandığına yer veriyor.

Yurt içi verilere baktığımızda; DHMİ rakamları, Ocak-Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre %5,7 artışla toplam 177.346.498 yolcuya hizmet verildiğini göstermekte. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, ülkemizi ziyaret edenlerin sayısı, Ocak-Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre %7,1 artışla 35.803.874 kişiye ulaşmıştır.

İlk 8 ayda ülkemizi ziyaret eden toplam turist sayılarında artış yaşanmış olsa da Orta Doğu ülkelerinden gelen turistlerde önemli bir azalış gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre; İsrail %91, Kuveyt %29, BAE %28, Ürdün %24, Katar %23, Irak ve Yemen %15 azalış göstermiştir.

Orta Doğu’da yaşanan jeopolitik gerginlik etkilerini, Türk Hava Yolları yolcu sayıları üzerinde görmüş olsak da Şirket, kapasitesini diğer bölgelere kaydırarak AKK büyümesini devam ettirmiştir. Pegasus tarafında ise var olan verilerde önemli bir etki yaratmadığını görmekteyiz.

3Ç24 döneminde Brent petrol fiyatlarında her ne kadar dalgalanmalar görsek de fiyatlar düşük seyirde kalmaya devam etmiştir. Dolayısıyla bu çeyrekte jet yakıt fiyatları havayolu şirketleri üzerinde karlılık tarafı açısından baskı oluşturmamıştır. Karlılık üzerindeki ana baskı bu çeyrekte personel giderleri tarafından gelmektedir.

Türk Hava Yolları | 3Ç24 tahminlerimiz

1Y24’ü hatırlayalım. Türk Hava Yolları, 6A24 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre %9,8 artışla 10,4 milyar USD satış geliri açıkladı. Bu dönemde yolcu geliri %4,5 artış gösterirken, kargo geliri %37,3’lük artışla dikkat çekti. 1Y24 döneminde akaryakıt gideri toplam maliyetlerin %31,4’ünü, personel gideri ise %21,3’ünü oluşturdu. Maliyet kalemleri arasında en yüksek artış, personel gideri tarafında olurken, FAVÖK, bu dönemde, %11,3 azalarak 1,8 milyar USD seviyesinde gerçekleşti. Net kar ise geçen yılın aynı dönemine göre %34,7 artış göstererek yaklaşık 1,2 milyar USD seviyesine ulaştı.

Trafik rakamları. Hatırlanacağı üzere Şirket, 2023 yılında 2019 yılının %12 üzerinde yolcuya hizmet vererek rekor yolcu sayılarına ulaşmıştı. 2024’ün ilk yarı yılına güçlü başlamış olsa da 3Ç23 rakamlarında toplam yolcu sayısının geçen yılın aynı döneminin %3 gerisinde kaldığını takip ettik. Yolcu verilerine detaylı olarak baktığımızda ise bu gerilemede karşımıza Orta Doğu yolcu sayısındaki azalış çıkmakta. 15 Nisan 2024 tarihinde artan jeopolitik gerginlik sonrasında yayınladığımız notta Tel Aviv’in kapatılması ile toplam yolcu sayısında %1’lik azalışa işaret etmiştik. Yıl başlangıcından bu yana düşüş gördüğümüz Orta Doğu yolcu rakamları, bölgedeki gerginliğin artması ve yayılmasıyla derinleşti. 3Ç24 dönemine geldiğimizde Orta Doğu yolcu sayısının geçen yılın aynı dönemine göre %22 azalış gösterdiğini görmekteyiz. Toplam yolcu sayısındaki sınırlı azalışa rağmen, Türk Hava Yolları’nın AKK büyümesinin devam ettiğini görmekteyiz. Şirket, Orta Doğu’daki kapasitesini, Uzak Doğu, Afrika ve Amerika tarafına kaydırmakta. 3Ç24 döneminde Uzak Doğu tarafında %28’lik, Afrika tarafında %11’lik, Kuzey Amerika tarafında %14’lük ve Orta & Güney Amerika tarafında %12’lik AKK büyümesi söz konusu. Bu da daha çok km uçuş gerçekleştirmesine rağmen yolcu sayısındaki azalışın temel sebebini oluşturmakta.

3Ç24 beklentilerimiz. Yolcu gelirlerinde, yüksek sezonda ulaştığı yaklaşık 24,5 milyon yolcu sayısı ve birim gelirde süre gelen baskı ile yaklaşık 5,5 milyar USD gelir elde etmesini bekliyoruz. 3Ç24 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre %17 artış gösteren kargo rakamlarında birim gelirdeki artışla 1 milyar USD gelire yaklaşmasını bekliyor, kargo tarafının bu çeyrekte de Türk Hava Yolları bilançosunda öne çıkan başlıklar arasında yer alacağını düşünüyoruz. Bu doğrultuda toplam ciro beklentimiz 6,6 milyar USD yönünde.

Bilindiği üzere Türk Hava Yolları, Toplu İş Sözleşmesi kapsamında, TÜİK’in açıkladığı 6 aylık enflasyon rakamının üzerinde zam gerçekleştirdi. 3Ç24 dönemine yansıyacak olan bu zam, personel giderinde artışa neden olacaktır. Petrol tarafındaki düşük seyir her ne kadar dengeleyici unsur olarak karşımıza çıksa da birim gelirdeki azalışla FAVÖK marjında geçen yılın aynı dönemine göre
daralma bekliyoruz. Beklentimiz ise yaklaşık %31 FAVÖK marjı ile 2 milyar USD FAVÖK elde etmesi yönünde.

Net kar tarafında Şirket’in bu çeyrekte 1,3 milyar USD elde etmesini bekliyoruz. Hatırlanacağı üzere Şirket, 3 Temmuz 2024 tarihinde Pratt & Whitney ile motor kaynaklı operasyonel sorunların etkisini azaltmak amacıyla oluşan zararlarının tazmin edilmesine yönelik uzlaşmaya varıldıklarını açıklamıştı. Tahminlerimizde bu tazmin etkisi bulunmamaktadır.

Pegasus | 3Ç24 tahminlerimiz

1Y24’ü hatırlayalım. Pegasus, 6A24 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre %17 artışla 1,282 milyon EUR satış geliri açıkladı. İç hat tarifeli gelirler %33, dış hat tarifeli gelirler ve yan gelirler %27 artış gösterdi. Bu dönemde personel gideri %37, akaryakıt gideri %22 artış gösterirken, toplam giderde artış %23 seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK ise 6A24 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre %7 azalarak 268 milyon EUR seviyesinde gerçekleşti. Net kar tarafında yılın ilk çeyreğinde oluşan zarar pozisyonunun ikinci çeyrekte kapatılması sonucunda 9 milyon EUR net kar pozisyonuna ulaştığını görmekteyiz.

Trafik rakamları. 2023 yılında 2019 yılı rakamlarını geride bırakan Pegasus’un yolcu sayısı, artan trendde yoluna devam etmektedir. Bugüne dek açıklanan veriler, halihazırda yeni rekor yolcu rakamlarına işaret etmektedir. 3Ç24 döneminde toplam yolcu sayısı %9 artış göstermiş ve böylelikle 9A24 döneminde hizmet verilen yolcu sayısı 28.6 milyona ulaşmıştır. Şirket, yolcu verilerinde bölgesel dağılım paylaşmadığı için Orta Doğu etkisini göremiyoruz. Ancak, hem yurt içi hem de yurt dışı rakamlarında artış yaşanması olası etkilerin tolere edildiğini düşündürüyor. Daha önce, artan jeopolitik gerginlik sonrasında yayımladığımız notta Pegasus tarafında önemli bir etki görmeyi beklemediğimizi ifade etmiştik. 6A24 döneminde toplam AKK (arz edilen koltuk kilometre) büyümesi %19 olarak gerçekleşmiş, Şirket, 2024 yılı için %10-12 aralığında olan toplam AKK büyüme beklentisini %12-14 olarak revize etmişti. 9A24 dönemine baktığımızda ise toplam AKK, %14,7 artış göstermiş, beklentilerin üzerinde seyretmeye devam etmiştir.

3Ç24 beklentilerimiz. Pegasus’un yüksek sezonda ulaştığı rekor yolcu sayısı doğrultusunda yıllık bazda %15 büyüme ile 1,052 milyon EUR gelir elde etmesini bekliyoruz. Birim yolcu gelirlerinin düşük seyri ve personel maaşlarına yapılan zamların marjlarda etkisini göreceğimiz bu çeyrekte beklentimiz, yaklaşık %40 FAVÖK marjı ile 421 milyon EUR FAVÖK elde etmesi yönünde. Net kar tarafında ise Şirket’in bu çeyrekte 263 milyon EUR net kar elde etmesini bekliyoruz.

Hatırlayacak olursak Pegasus’un 2024 beklentileri; i) toplam AKK’de %12-%14 artış ii) doluluk oranında artış ve misafir başına yan gelirde orta-yüksek tek haneli büyüme iii) RASK’ın 2023’e göre yatay seviyede gerçekleşmesi iv) yıl toplamında yakıt-hariç CASK parametresinde orta-yüksek tek haneli artış v) FAVÖK marjının %28-%30 aralığında gerçekleşmesi yönünde.

TAV Havalimanları | 3Ç24 tahminlerimiz

1Y24’ü hatırlayalım. TAV Havalimanları, 6A24 döneminde %31 artışla 732 milyon EUR satış geliri elde etmişti. Hizmet verdiği toplam yolcu sayısının 6A23’e göre %17 artış göstermesi, Paris Lounge Network şirketinin TAV İşletme Hizmetleri altında tam konsolide edilmeye başlanması, fiyat artışları ve Ankara’nın muhasebe kayıt sistemindeki değişiklik yılın ilk yarısında Tav Havalimanları’nın ciro büyümesindeki ana dinamikler olarak karşımıza çıktı. 6A24 döneminde FAVÖK, 2023 yılı aynı dönemine göre %47 artışla 215.4 milyon EUR olarak gerçekleşmişti. Bu dönemde FAVÖK marjı 3,2 puan artarak %29,4 seviyesine yükseldi. FAVÖK artışında, güçlü ciro büyümesinin yanında nakit faaliyet giderlerinin daha yavaş artması etkili olmuştur. İlk yarıda elde edilen 81 milyon EUR net kar rakamı ise tarihindeki en yüksek yarıyıl net kar rakamlarından biri niteliğindeydi.

Trafik rakamları. Hatırlanacağı üzere Şirket, 2023 yılında, paylaşılan beklentilerinin üzerinde, 95.5 milyon yolcuya hizmet vermişti. 2024 yılına geldiğimizde ise 9A24 rakamları, 100-110 milyon yolcu yönünde olan beklentinin üst bandında yakınsayacağı görünümünde. 9A24 döneminde hizmet verilen yolcu rakamı geçen yılın aynı dönemine göre %11,5 artış göstererek 83 milyonun
üzerinde çıkmıştır. 3Ç24 dönemine baktığımızda, süregelen toplam yolcu büyümesine ek olarak Almati, Gazipaşa Alanya, Gürcistan ve Tunus büyümeleri dikkat çekmektedir. Orta Doğu’da yaşanan jeopolitik gerginliğin TAV Havalimanları özelinde etkilerine bakacak olursak; Şirket, Eylül ayı yatırımcı bülteninde “Eylül ayı dış hat yolcusu jeopolitik gelişmelerden geçen seneye göre %3 oranında etkilendi” ifadesine yer vermişti.

3Ç23 beklentilerimiz. TAV Havalimanları’nın ulaştığı rekor yolcu sayısı doğrultusunda yıllık bazda %20 büyüme ile 503.7 milyon EUR gelir ve yaklaşık %39 FAVÖK marjı ile 196 milyon EUR FAVÖK elde etmesini bekliyoruz. Net kar tarafında ise beklentimiz, 121.3 milyon EUR. Net karın geçen yılın aynı dönemine göre azalış göstermesinin temel sebebi, 3Ç23’te Medine hisse satışından elde edilen gelirin yer almasıdır.

Hitit Bilgisayar | 3Ç24 tahminlerimiz

1Y24’ü hatırlayalım. Hitit Bilgisayar, 2024 yılının ilk yarı yılında yeni partner kazanımlarıyla partner sayısını 75’e yükseltirken, 6 kıtada 49 ülkede hizmet vermeye devam etmektedir. Yolcu sayısındaki artışın itici gücü ile 6A24 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre %21 artışla 15 milyon USD satış geliri elde etmiştir. Bu dönemde FAVÖK rakamı geçen yılın aynı dönemine göre %21 artarak 6.2 milyon USD seviyesine ulaşmış, FAVÖK marjı ise yaklaşık %41 seviyesinde gerçekleşmiştir. Şirket’in net karı geçen yılın aynı dönemine göre %45 artışla yaklaşık 4 milyon USD olmuştur. Net kar marjı bu dönemde %26 seviyesine ulaşmıştır. Açıkça belirtmek isteriz ki, Kasım 2022’den bu yana Model Portföyümüzde taşıdığımız Hitit Bilgisayar’ın finansal performansı, 2024’ün ilk yarısında BIST şirketlerinin ciddi bir kesiminde gözlenen zayıflık karşısında kayda değer şekilde pozitif ayrışmış ve geleceğe dair taşıdığımız güçlü beklentilerimizi daha da sağlamlaştırmıştır. Sadece bu açıdan dahi Şirket hisse performansının zorlu finansal koşullar içerisinde yatırımcı nezdinde karşılık bulmasını beklediğimizi hatırlatmakta fayda görüyoruz.

3Ç24 beklentilerimiz. Hitit Bilgisayar’ın yıllık bazda %38 büyüme ile 9.1 milyon USD gelir elde etmesini bekliyoruz. Maliyet tarafında yapılan ara zammın personel giderinde artış yaratması ve yatırım sürecinde olunması FAVÖK marjını baskılayan unsurlar olarak karşımıza çıkmakta. %35 büyüme ile 3.4 milyon USD FAVÖK ve %26 büyüme ile 1.9 milyon USD net kar elde etmesini öngörüyoruz.

Hatırlayacak olursak Şirket’in 2024 yılı beklentileri; i) ciroda %33 ile %38 aralığında büyüme ii) FAVÖK’te %43 ile %48 aralığında marj iii) net karda %25 ile %30 aralığında marj iv) yatırım/ciro oranı %30 ile %35 aralığı yönündeydi.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Deniz Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler