Sosyal Medya

Borsa

Piyasalarda bu hafta ne olacak?  3 uzmandan yorum

Üç uzman, Borsa, altın ve gümüş piyasalarını yorumladı

Piyasalarda bu hafta ne olacak?  3 uzmandan yorum

Zeynep  Aktaş/Milliyet:  Şimdi gümüş zamanı

 

Merkez bankalarının faiz adımları, artan jeopolitik riskler, yatırımcıların kıymetli madenlere ilgisini canlı tutuyor. Altın zirvedeki yerini korurken gümüşteki yukarı yönlü hareket dikkat çekiyor. Buna karşılık borsada zayıf seyir devam ediyor. Yatırımcıların güvenli limanlarda kalmayı seçtiği görülüyor.

 

Piyasaların genelinde zayıflık görülürken, gümüşteki bu güçlü yükselişin; ilginin devamı halinde süreceği anlaşılıyor. Cevabı merak edilen soru ise gümüşe yönelik ilginin devam edip etmeyeceği meselesi.

 

Şimdi gümüş zamanı

Gümüş fiyatlarındaki yükselişin uzun vadede devam edeceği noktasında analistlerin fazla tartışma konusu yapmadığı görülüyor. Bununla birlikte kısa vadede fiyatlardaki sert hareketlenmenin yatırımcıları yanıltabileceğine dikkat çekiliyor. Uzun vadede ise endüstriyel taleple desteklenen gümüşün, yükseliş yöneliminde değişim beklenmiyor.

 

Gümüşte hedef neresi?

 

 

Kısa vadede jeopolitik durum ve ABD seçimlerindeki belirsizlikler güvenli liman olarak değerli metallere yönelik talebi destekliyor. Uzun vadede ise gümüşün endüstriyel kullanımı önemli bir unsur olarak görülmeli. Güneş enerjisi panelleri, rüzgar türbinleri, elektrikli araç üretimi gibi yenilenebilir enerji alanındaki kullanımı gümüşe olan talebi uzun vadede destekleyecek önemli bir faktör. Söz konusu durum emtia piyasasında gümüşün önünü açarken yeni hedef olarak 50 dolar seviyesini öne çıkarıyor.

 

Ömer Faruk Bingöl/Türkiye Gazetesi:  Altın, borsayı katladı!

Borsa İstanbul’da BİST100 endeksi geçen hafta %0,93 değer kaybederek 8.793 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Endeks, her ne kadar döviz bazında bu yılın başından itibaren kazanımlarını geri verse de TL bazında %17,80 primli gözüküyor. Bu prim, enflasyon ve mevduat getirisinin altında kalmakla birlikte, altınla kıyaslandığında çok daha farklı bir tablo ortaya çıkıyor. Yıla 2.050 TL’den başlayan Kapalıçarşı fiziki gram altın fiyatı, geçen haftayı 3.125 TL satış tarafında tamamladı. Böylece altındaki kazanım %52’yi buldu. BİST100 endeksi ile kıyaslandığında, altın, iki kat daha fazla kazandırıyor. Enflasyona karşı da tam koruma sağlıyor.

Piyasaya baktığımızda; yüksek eylül enflasyonu ile birlikte faiz indirimi beklentileri ötelenmişti. Geçen hafta da TCMB’nin faizi %50’de sabit bırakmasının ardından, bir süre daha sıkı para politikasının ve borsada bunun etkilerinin sürmesi beklenebilir. Neydi bu etkiler;

-Hisse senedindeki paranın ayda %4’e yaklaşan taşıma maliyeti,

-Borsada kredili işlemlerde aylık %7-8 civarındaki faiz yükü,

-TL mevduat ve para piyasası fonlarındaki alternatif getiri,

-Şirketler üzerinde yüksek finansman maliyeti…

Borsada teknik anlamda 50 günlük ortalama (9.585) üç yıl sonra 200 günlük ortalamayı (9.610) aşağı kesiyor. Bu formasyonun devamı, zayıf görünümün sürmesini sağlayabilir. 8.700 desteğinin korunması, önümüzdeki hafta daha da önem kazanmış durumda…

Yakın dönemde jeopolitik risk fiyatlamasının da etkisiyle borsa ve altındaki getiri dengesinin son hâline geldiğini unutmamak gerekiyor. Sadece borsada olmayıp, yatırımını bir miktar altınla çeşitlendirenler “sepet” yapmanın faydasını gördü.

 

Zeynel Balcı/Hürriyet:   Dışarıda mevsim baharmış

Faiz indirimlerinin etkisiyle dış piyasada iyimserlik sürüyor. Avrupa tarafında gelişmeler beklendiği seyirde devam ederken, ABD için aynı şeyi söylemek zor. ABD tahvil faizlerinde yükseliş, dolarda değerlenme, Euro’da ise zayıflama korunuyor. Altın fiyatlarında ise ralli yeni zirve denemelerine devam ediyor. Dış piyasaların bu dönem için yumuşak karnı Ortadoğu. O yöndeki gelişmelere altın ve petrol fiyatları dışında duyarlılık zayıfladı. Borsalarda devam eden çıkış trendleriyle dışarıda bahar havası korunuyor.

 

 

ABD’de faiz düşüşünün devamına şüphe ile bakılması, buna karşılık Avrupa’da faiz indirimlerinin sürmesi beklentileri; dolarda güçlenmeyi ve Euro’da zayıflamanın devamını beraberinde getiriyor. Altında ise Ortadoğu kaynaklı gerginlik ve jeopolitik gelişmelerin fiyatlara yukarı yönlü etkisi söz konusu. Altında “güvenli liman” ihtiyacına bağlı olarak daha belirgin bir fiyatlama var. Oysa, değerlenen dolar ve yükselen ABD tahvil faizlerinin altın fiyatlarını baskılaması beklenirdi.

 

TCMB yapacağını yaptı, gerekli önlemleri aldı, şimdi maliye politikalarının devreye girmesi lazım gibi söylemler fazlaca telaffuz edilir oldu. Bu gelişmelerden piyasa açısından çıkan sonuç; Faizler bir süre daha yüksek kalmaya devam edecek. Toplantı sonrası bu durumun banka hisselerine satış olarak yansımasını olağan karşılamak gerekir. Banka hisselerindeki satışlarda yabancı yatırım bankalarının hedef fiyatları aşağıya çekmesinin payı var. Yüksek faiz, borsa için alternatif olmakla birlikte ekonomideki yavaşlamanın bir süre daha korunacağı şeklinde değerlendirilebilir. 09/2024 dönem bilançoları Aselsan ile geçen hafta başladı. Ekonominin genel seyrine bakarak bilançolar ile ilgili iyimser beklentiler oluşturmak zor. Bu noktada enflasyon muhasebesinin etkisini de dikkate almak gerekir.

 

Dış piyasalarda devam eden iyimserliğe karşılık Borsa İstanbul’daki zayıf görünümde faiz konusundaki ayrışma öne çıkıyor. ABD ve Avrupa’da faizler düşüyor. Citi, Goldman Sachs, Barclays ve Morgan Stanley gibi yabancı bankalar TCMB faiz indirim beklentilerini kasım-ocak dönemine ertelediler. Enflasyon düşmeyince bu öteleme olağan bir durum. Enflasyon ne olursa TCMB faiz indirimine gider sorusunun karşılığı ağırlıklı olarak aylıkta yüzde 1.5 gibi şekilleniyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler