Sosyal Medya

Borsa

Gelişen Ülke FX’i bekleyen zorlu günler

Hisse satışları bizim Borsa'ya özel değil, tüm gelişen piyasalar çalkantı içinde..

Gelişen Ülke FX’i bekleyen zorlu günler

 

Borsa Cuma günü sert satış dalgası akabinde bu haftayı da negatif getiriyle kapatırken, Gelişen Ülke mali varlıkları daha iyi performans gösterdi. Fakat önümüzdeki  günler için riskler yükseliyor.  Hafta boyunca Çin’den gelen mali destek haberleriyle çalkalanan FX,  tahvil ve hisseler şimdi de ABD seçimlerini  gözlüyor. Gelişen piyasa zımni oynaklık endeksleri 4 haftadır yükseliyor.  Trump’ın seçilmesi ve Xi Jinping’in ekonomiyi hızlandıracak ölçüde bütçe harcaması yapmaktan kaçınması, yeni satışları tetikleyebilir.

Bloomberg’e göre:

Gelişen ülke para birimleri endeksi Cuma günü, risk iştahının artması ve Dolar Endeksi ve ABD  tahvil getirilerinin gerilemesiyle yükseldi. Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) sermaye piyasalarını desteklemeye yönelik tedbirlere ilişkin daha fazla ayrıntı açıklamasıyla dolar değer yitirirken Güney Afrika randı ve Filipinler pesosu en çok kazananlar oldu. Meksika pezosu zayıfladı ve ağustos ayından bu yana en kötü haftalık performansını sergiledi.

Gelişmekte olan ülke para birimleri için  zorlu bir hafta Cuma seansında kayıpların azalmasına sahne oldu. Ancak stratejistler rahatlamanın kısa süreli olabileceği konusunda uyarıyorlar. Donald Trump’ın Beyaz Saray’a dönme ihtimali, ABD ekonomisinin hızlanan temposu ve Çin’in sürekli beklentilerin gerisinde kalan teşvik önlemleri başta  olmak üzere, doların değerini oynatacak bir dizi faktör hâlâ belirsizliğini koruyor.  Dolar Endeksi ve  ABD tahvil getirilerinin yükselmesi genelde gelişen piyasalarda satışlara neden oluyor.

 

Londra’daki Scotiabank’tan stratejist  Juan Manuel Herrera Betancourt, “Trump’ın korumacı vaatleri göz önüne alındığında, seçilmesi halinde  gelişen piyasalara karşı  hoşnutsuzluk  hakim olacak” dedi.  “Ancak bazı para birimlerinin daha iyi performans göstermelerine olanak tanıyan dengeleyici faktörler de mevcut” dedi. “Çin’in ekonomik teşvikleri hususunda iyimser olursanız, metal ihracatçıları Peru solu ve Şili pesosu’na ilgi duyabilirsiniz”.

 

Gelişmekte olan ülke para birimlerinde bir aydan bu yana zımni oynaklık (implied volatility), ağustos ayından bu yana en uzun yükselişini gerçekleştiriyor.

Luis Costa’nın da aralarında bulunduğu Citigroup stratejistleri, gelişmekte olan para birimlerinin seçim zamanlarında daha savunmasız hale gelebileceğini uyardı. Ekibe göre birçok gelişmekte olan ülkede gerçekleşen erken faiz indirimleri gelişmiş piyasa emsalleriyle aradaki getiri makasını aşındırdı.

Küresel risk iştahında iyileşme, Ekvador, Ukrayna ve Arjantin gibi yüksek getirili ülkelerin dolar tahvillerine prim yaptırdı. Endonezya’dan Filipinler ve Güney Kore’ye kadar yatırım yapılabilir notlu  ülkelerin tahvilleri zayıf performans gösterdi.

Asya hisse senetlerindeki yükseliş, gelişmekte olan  hisse senetleri MSCI endeksinde de toparlanmayı tetikledi. Çin hisse senetleri teşvik umutlarıyla değer kazanırken, Taiwan Semiconductor hisseleri beklentileri  aşan mali sonuçların ardından yükselişe geçti.

Çin Merkez Bankası, hisse geri alımları için özel bir yeniden borç verme olanağı başlatırken, veriler Çin ekonomisinin üçüncü çeyrekte yavaşladığını gösterdi. Yatırımcılar Beijing  tarafından vaat edilen teşviklerin ayrıntılarını beklerken,  bir kaç haftadır yüksekten uçan hisse senetleri bu hafta düzeltme bölgesine geri döndü.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler