Sosyal Medya

Döviz

Yen’in 150 seviyesine düşmesi BoJ’u alarma geçirdi

Japonya’nın en üst düzey döviz yetkilisinin, yenin dolar başına 150’nin ötesine zayıflamasının ardından yaptığı uyarı, müdahale risklerine rağmen daha fazla…

Yen’in 150 seviyesine düşmesi BoJ’u alarma geçirdi

Japonya’nın en üst düzey döviz yetkilisinin, yenin dolar başına 150’nin ötesine zayıflamasının ardından yaptığı uyarı, müdahale risklerine rağmen daha fazla kayma olasılığının altını çizdi.

Yetkili Atsushi Mimura’nın döviz piyasasında şu anda biraz tek taraflı, ani hareketler olduğunu söylemesinin ardından yen %0,2’ye varan bir artışla dolar başına 149,86’ya yükseldi. Yen gözlemcileri, büyük ölçüde ABD’den gelen ve tüccarların Federal Rezerv’in faiz indirimlerine ilişkin bahisleri geri çevirmesine yol açan güçlü veriler nedeniyle para biriminin dolar başına 160’a kadar değer kaybettiğini düşünüyor.

Japonya ve ABD’deki politika belirsizlikleri yen kurundaki dalgalanmayı tetikliyor. Yeni Başbakan Shigeru Ishiba bu ayın başlarında ülkenin daha fazla faiz artırımına hazır olmadığını öne sürmüş, ancak daha sonra Japonya Merkez Bankası’nın görüşleriyle uyumlu olduğunu söylemişti.

Fed için gecelik endeksli swaplar, Ocak ayına kadar yapılacak üç toplantıda en az iki çeyrek puanlık faiz indirimi olacağını gösteriyor. Fukuoka Financial Group Inc. baş stratejisti Tohru Sasaki, “Piyasa hala Fed’den bir faiz indirimini aşırı fiyatlıyor, bu nedenle beklentilerin azaldığını gördükçe, yenin kademeli olarak zayıflayacağını düşünüyorum,” dedi. “Gelecek yıla girerken 160 seviyesine kadar inebilir.”

Merkez bankasının para politikasından sorumlu eski yöneticilerinden Kazuo Momma geçen hafta Bloomberg’de katıldığı bir konferansta, yenin 150 ya da 155 seviyesine kadar gerilemesinin BOJ’un faizleri beklenenden daha erken artırmasına yol açabileceğini söyledi. Momma, BOJ’un Temmuz ayındaki faiz artışının %80-90 oranında yendeki zayıflıktan kaynaklandığını söyledi. Bugüne kadar maliye bakanlığı yetkilileri, güçlü ABD istihdam verilerinin açıklanmasının yendeki satışları tetiklemesinin ardından 7 Ekim’den bu yana yendeki hareketler konusunda büyük ölçüde sessiz kalmıştı. Bu durum, kullandıkları ifadelerin genellikle para birimi konusunda ne kadar endişeli olduklarını ve müdahale etme ihtimallerinin ne kadar yüksek olduğunu göstermesi açısından önem taşıyor.

MUFG Bank Ltd’nin Tokyo küresel piyasalar araştırma müdürü Teppei Ino, “Dolar-yen’in daha fazla yükselme ihtimali var, bu nedenle Mimura muhtemelen yenin daha fazla değer kaybetmesini engellemek için bu yorumu yaptı,” dedi. “En azından döviz kuru açısından, Japonya Merkez Bankası’nın ayıracak zamanı azalıyor.”

Yatırımcılar ABD ve Japonya’da yaklaşan seçimlerden kaynaklanan risklere karşı temkinli. ABD’de eski başkan Donald Trump’ın kazanma ihtimali ya da Japonya’da iktidardaki Liberal Demokrat Parti’nin alt meclis seçimlerinde çoğunluğu kaybetmesi piyasalarda belirsizlik yaratıyor. Mizuho Securities Co. baş masa stratejisti Shoki Omori, “152’yi kırarsak, Maliye Bakanlığı’ndan herhangi bir müdahale görmezsek 156’yı görürüm,” dedi.

Omori, yetkililerden daha fazla sözlü müdahale gelebileceğini, ancak 27 Ekim’deki ulusal seçimler öncesinde Japonya’nın para birimini fiilen destekleme şansının daha az olduğunu söyledi. BOJ Başkan Yardımcısı Shinichi Uchida’nın bugün öğleden sonra Başkan Kazuo Ueda’nın konuşmasını okumasıyla birlikte, ABD ve Japonya’daki merkez bankası yetkililerinin açıklamaları da yakından takip edilecek. Yine de bazıları, temkinli ortam nedeniyle para biriminin yakın vadede dramatik bir şekilde hareket etme olasılığının düşük olduğunu düşünüyor.

Tokyo’daki Nomura Securities Co. döviz stratejisi başkanı Yujiro Goto bir notunda, “Trump riski göz önünde bulundurulduğunda, ortam kısa vadede dolar satışını zorlaştırmaya devam edecek gibi görünüyor,” diye yazdı. “Dolar-yen’in yıl sonuna doğru yeniden ayarlanmasını bekliyoruz, ancak yakın vadede 150 civarında yüksek kalmaya devam edecek gibi görünüyor.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler