Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin’de büyüme, enflasyon tarafında taze kötü haberler, acil yeni teşvikler

Çin Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre, Çin ekonomisi Temmuz-Eylül çeyreğinde %4,6 ile beklentilerin hafif üzerinde büyüdü. Ekonomistler yüzde 4,5 büyüme…

Çin’de büyüme, enflasyon tarafında taze kötü haberler, acil yeni teşvikler

Çin Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre, Çin ekonomisi Temmuz-Eylül çeyreğinde %4,6 ile beklentilerin hafif üzerinde büyüdü. Ekonomistler yüzde 4,5 büyüme bekliyorlardı

Son veriler, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin bir önceki çeyrekteki %4,7’lik yıllık büyümeden yavaşladığını ve analistlerin tüketici talebini canlandırmak ve zor durumdaki emlak sektöründe bir toparlanmayı teşvik etmek için daha agresif önlemler alınmadığı takdirde iddialı bir rakam olarak gördükleri 2024 yılı için “yaklaşık %5” resmi büyüme hedefinin gerisinde kaldığını gösteriyor.

Ulusal İstatistik Bürosu yaptığı açıklamada, ekonominin “karmaşık ve şiddetli bir dış ortam” ve karmaşık iç ekonomik gelişme karşısında bile “istikrarlı bir ilerleme ile genel olarak istikrarlı” olduğunu söyledi.

Çin’in yılın ilk üç çeyreğindeki büyüme oranı %4,8 oldu. Çeyreklik bazda ekonomi Eylül ayında sona eren çeyrekte bir önceki çeyrekteki %0,7’lik büyümenin üzerine çıkarak %0,9 genişledi.

İlk üç çeyrekte Çin’in fabrika üretimi %5,8 artarken, perakende satışlar geçen yılın aynı dönemine göre %3,2 genişledi. Ancak, emlak yatırımları %10,1 oranında düşerken, yeni konut satışlarının değeri %22,7 oranında azalarak konut sektöründeki zayıflığın altını çizdi.

Perakende satışların Ağustos ayındaki %2,1’lik büyümenin ardından hızlanarak %3,2’lik büyümeye ulaşmasıyla dönemin son bölümünde işler daha iyiye gitmiş gibi göründü. Beklenenden daha iyi çıkan tüketim göstergesi muhtemelen tüketim mallarının yenilenmesine yönelik devlet sübvansiyonlarından destek aldı. Beyaz eşya satışları bir yıl öncesine göre %21 artarak bir önceki ayki %3’lük artışın üzerine çıkmıştır. Otomobil alımlarına yönelik artan sübvansiyonlar da işe yaradı ve otomobil satışları altı aylık düşüş serisini sonlandırdı.

Eylül ayında sanayi üretimi son dört ayın en hızlı artışını kaydederken, perakende satışlar Mayıs ayından bu yana en hızlı büyümeyi gösterdi.

Ulusal İstatistik Bürosu, yılın son aylarında politikalar için “geniş bir alan” gördüğünü ve ekonominin istikrara kavuşup toparlanmasının “çok muhtemel” olduğunu söyledi Yeni ve mevcut konut fiyatları bir yıl öncesine göre daha hızlı düşerken, satışlar 2024’ün ilk dokuz ayında %24 düştü ve emlak yatırımı aynı dönemde yaklaşık %10 azaldı.

Sabahın beklenmedik haberi, Başkan Pan Gongsheng’in konuşması ve bankanın hisse geri alımları için destek programını başlattığını duyurmasıyla piyasaları yükselten Çin Halk Bankası oldu.

Çin merkez bankasından eş zamanlı destek açıklaması

Çin Halk Bankası, yetkililerin Çin’in yavaşlamasının üçüncü çeyrekte derinleştiğini gösteren rakamları açıklamasından dakikalar sonra sermaye piyasalarını desteklemek için aldığı önlemlerin ayrıntılarını açıkladı. Pekin’de düzenlenen ayrı bir etkinlikte PBOC Başkanı Pan Gongsheng, emlak ve hisse senedi piyasalarını ekonomide hedeflenen politika desteği gerektiren temel zorluklar olarak işaret etti.

Koordineli olsun ya da olmasın, PBOC ve başkanının hamleleri, Pekin’in ülkenin 2024 büyüme hedefi olan %5 civarına ulaşması için ne gerekiyorsa yapacağına dair umutları güçlendirdi. Genişleme önceki çeyreklere kıyasla daha yavaş olsa da, beklenenden daha iyi gelen Eylül ayı verileri ekonominin dibe vurduğuna dair geçici işaretler verdi.

Yatırımcılar, yetkililerin mali destek sözü vermesinin ardından Çinli milletvekillerinin bu ay içinde yapılacak bir toplantıda kamu harcamalarını finanse etmek için ek bütçe veya borç satışını onaylamasını bekliyor. Pekin’de düzenlenen bir forumda PBOC’den Pan, para otoritesinin fiyatlarda makul bir toparlanmayı temel politika değerlendirmesi haline getireceğini yineledi.

Cuma günü açıklanan verilere göre geniş bir fiyat ölçütü altıncı çeyrekte de düşerek ekonominin 1999’dan bu yana en uzun deflasyon serisini uzattı.

Perakende satışların yanı sıra sanayi üretimi ve sabit varlık yatırımları da Eylül ayında toparlanmış ve işsizlik oranı Haziran ayından bu yana en düşük seviye olan %5,1’e geriledi.

Ancak yeni konut fiyatları Ağustos ayıyla neredeyse aynı hızda düşerek 16. ayda da geriledi. Credit Agricole’un baş Çin ekonomisti Xiaojia Zhi, “Emlak piyasasında henüz istikrar sağlanamadı, bu da politik gevşemenin devam etmesi gerektiğine işaret ediyor,” dedi.

NBS, teşvik tedbirleri uygulamaya konulurken ana göstergelerdeki iyileşmelere rağmen, “giderek karmaşıklaşan ve acımasızlaşan” dış ortam ve ekonominin temelinin güçlendirilmesi ihtiyacına atıfta bulunarak ihtiyatlı olunması gerektiğini söyledi. Cuma gününden önce açıklanan veriler bu zorlukların altını çizdi.

Eylül ayında ihracat keskin bir şekilde yavaşladı ve ekonomi için önemli olan ticari toparlanmayı sınırladı.

Tüketici fiyatlarının hala zayıf seyretmesi ve fabrika çıkış fiyatlarının 24 aydır düşmesiyle deflasyonist baskılar artmaya devam etti.

Ekonomistler Pekin’i düşen fiyatlar sarmalından kaçınmak için tüketici harcamalarını artırmaya çağırdı; bu da harcamaların azalması, iş gelirlerinin daralması ve iş kayıpları gibi kendi kendini besleyen bir döngüyü riske atabilir. Ancak yetkililer, Xi’nin “refahçılık” olarak adlandırdığı durumla ilgili endişeleri nedeniyle uzun süredir direndiği doğrudan teşvik veya büyük ölçekli yardımlarla tüketimi artırma konusunda çok az aciliyet gösterdi.

Çin şu ana kadar maliye politikasını yerel borç risklerini dizginlemeye odaklıyor gibi görünüyor ve Maliye Bakanı Lan Fo’an, gizli borçları yerel yönetimlerin bilançosuna getirmek için son yılların en büyük çabası olacağını söyledi.

Bu strateji, faiz maliyetlerini düşürerek ve kredi geri ödemelerini erteleyerek yetkililerin borç servis yükünü hafifletmeyi amaçlıyor. S&P Global Ratings’in Asya-Pasifik baş ekonomisti Louis Kuijs, “Aylık temel göstergelerin büyüme ivmesindeki iyileşme politika yapıcılara biraz rahatlık sağlayabilir,” dedi. “Yine de bir aylık biraz daha iyi faaliyet verilerinin, özellikle deflasyon risklerinin arttığı bir dönemde, büyümeye yönelik politika desteğini azaltmayı haklı çıkarabileceğini düşünmüyorum.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler