Sosyal Medya

Gündem

Resmi Gazete: Elden ödeme yapan kiracıya da ceza var

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nca (GİB) hazırlanan tebliğ Resmi Gazete’de yayınlandı.   Buna göre gelir ve kurumlar vergisi…

Resmi Gazete: Elden ödeme yapan kiracıya da ceza var

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nca (GİB) hazırlanan tebliğ Resmi Gazete’de yayınlandı.

 

Buna göre gelir ve kurumlar vergisi mükellefleriyle herhangi bir mükellefiyet kaydı bulunmayanların iş yeri ve konut kira ödemeleri, bankalar veya PTT aracılığıyla yapılacak.

Haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamaları da bu zorunluluk kapsamında.

Eski uygulamada iş yeri kiralarının ve 500 lira üzerindeki konut kiralarının bankalar veya PTT aracılığıyla ödenmesi zorunluydu. Tebliğle konut kiralarında bu sınır kaldırıldı. Tüm ödemeler artık banka ya da PTT’den yapılacak.

Artık kiracıya da ceza kesilecek

Eski tebliğde iş yeri kiralamalarında hem kiracıya hem kiralayana ceza kesilirken, konut kiralamalarında kiracıya ceza uygulanmıyordu.

Meclis’te temmuzda kabul edilen yasayla kiracıya da ceza kesilmesi imkanı getirilirken ceza tutarları da artırıldı.

Buna göre kira ödemelerini banka ve PTT aracılığıyla değil elden yapanlara her bir tespit için kira tutarının yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Kesilecek ceza tutarı 5 bin liradan az olamayacak. Eski uygulamada bu miktar, kira tutarının yüzde 5’i kadardı ve asgari 3 bin lira olarak uygulanıyordu.

Kiracı, ödemenin elden yapıldığını, ödemeyi takip eden beş iş günü içinde idareye bildirirse kiracıya usulsüzlük cezası kesilmeyecek.

Bir yıl içinde kesilecek özel usulsüzlük cezası üst sınırı da 8 milyon 700 bin liradan 20 milyon liraya çıkarıldı.

 

 

 

 

 

 

diken.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler