Sosyal Medya

Borsa

Aracı kurumlar Borsa için ne yazdı?: TCMB PPK’yı gözleyin

Üç aracı kurum BİST-100'ü teknik olarak değerlendirirken, TCMB PPK toplantısı sonrası açıklanacak metnin önemine vurgu yaptı

Aracı kurumlar Borsa için ne yazdı?:  TCMB PPK’yı gözleyin

MARBAŞ Menkul Değerler

 

Dün sert hareketlerin etkili olduğu bir seyir izleyen Bist100 endeksi günün ilk yarısında 8779 seviyesine kadar geri çekilirken, kapanışa doğru gelen güçlü alımlar ile hızlı toparlandı ve günü %1.08 oranında değer kazanımı 8956.03 seviyesinden tamamladı.

Kapanışa doğru güçlenen alımlar endeksin genelinde etkili olurken, Bankacılık endeksinde 200 günlük ortalamasının üzerinde satışların karşılanmış olumlu buluyoruz.

Bugünü veri gündemine baktığımızda ise gözlerin Merkez Bankalarda olduğu bir güne başladığımız söyleyebiliriz. Saat 14:00’da TCMB’dan faiz kararı günün en önemli yurt içi verisi konumunda. Bu PPK toplantısında da gösterge faizde bir değişikliğe gidilmeyerek, %50 seviyesinde sabit tutulması bekleniyor.

Diğer önemli gelişme ise ECB faiz kararı olacak. ECB’nin bu toplantı 15 baz puanlık faiz indirime giderek gösterge faizi %3.65’den, %3.40 seviyesine indirmesi bekleniyor. Ayrıca karar sonrasında ECB Başkanı Lagarde’ın açıklamaları piyasa oyuncularının yakında izleyeceği gelişme olacak. ABD cephesinde ise haftalık işsizlik rakamları ile sanayi üretim verisini takip edeceğiz.

Endeksin teknik görünümüne baktığımızda ise son 2 işlem günden gerçekleşen pozitif kapanış paralelinde kısa vadeli göstergelerde güç kazanımı görüyoruz. Ancak halen orta vadeli düşüş trendinin içinde hareket ediliyor olması bir trend dönüşünde bahsetmemizi engellediğini söyleyebiliriz. Bu dönemde volatilite devamını beklemekle birlikte hisse bazlı hareketlerin daha ön plana çıktığı bir süreç görebiliriz.

Düne pozitif başlamasını beklediğimiz endekste 9000 seviyesini ilk önemli direnç olarak takip edeceğiz. Bu seviye orta vadeli düşüş trendinin üst bandı olması açısından önemli direnç konumunda. 9000 seviyesinin üzerinde gerçekleşebilecek kapanış önümüzdeki günlere daha pozitif bakmamızı sağlayacaktır.

Ancak yine tekrar etmek gerekirse bu tip sert değer kayıpların gerçekleştiği trendler sonrasında yaşanabilecek toparlanmanın, bir sefer hızlı dönüş şeklinde olmayacağı kanaatindeyiz. Yeni açılacak pozisyonlar açısından kademeli alım stratejisinin yararlı olacağı kanaatindeyiz. 9000 seviyesinin üzerinde yaşanabilecek hareketlerde 9195 ve 9275 seviyelerini üst dirençler olarak verebiliriz. 8760 seviyesini ise gün içi ilk destek noktası olarak takip edeceğiz.

 

 

MEKSA Yatırım

BIST100 Endeksi dünü 95 (% 1.08) puanlık yükseliş ile 8.956 seviyesinden ve 71.3 milyar TL işlem  hacmiyle kapattı. Borsada dalgalı seyirle tepki çıkışı devam ediyor. Gün içinde gelen satış denemelerinin  karşılanıp günün yükselişle kapanması önemli. Hisse bazlı hareketlilik artmaya devam ediyor. Döviz kurları ve gösterge tahvil faizinde düşüş devam etti.

Bugünkü TCMB ve Avrupa Merkez Bankası toplantıları, dış piyasalar, jeopolitik gelişmeler, ekonomik veriler yakından izlenen konu başlıkları. Borsa İstanbul’da tepki yükselişi devam ederken ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley’in bazı Türk bankalarının hedef fiyat seviyelerini aşağıya çekmesine bağlı olarak gelen satışlar alım yönünde kullanıldı. Bugün dikkatler TCMB toplantısı ve faiz kararıyla yine TCMB tarafından açıklanacak Borsa İstanbul’da yabancı işlemleri ile parasal büyüklüklere ait verilerde olacak.

TCMB’den faiz değişimi beklenmiyor.

Fakat ileriye yönelik projeksiyon açısından toplantı metninin içeriğinde eylül enflasyonu sonrası nasıl bir değişiklik olacağı veya olup olmayacağı önemli olacak. Parasal sıkılaşma adımlarının artırılması şeklinde bir ifade metne yansırsa bu durum faiz indiriminin ertelendiğinin teyidi olarak algılanabilir. Beklentiler Ocak/2025’ ertelendi. Dün TCMB tarafında açıklanan konut fiyat endeksinde eylül verilerinin ağustosun altında kalması önemli bir ayrıntı. Bu durum konuttaki hareketlenmenin güç kazanmadığı izlenimi veriyor. Diğer yandan Ortadoğu’daki gelişmelerle jeopolitik riskler güncelliğini sürdürüyor. Borsa İstanbul’da toparlanma çabalarına rağmen temkinli görünüm korunuyor.

 

Endekste tepki alımları devam ediyor.

İlk destekler 8.900-8.850 seviyelerinde. Bu noktalar günlük işlemler için önemli. Sonraki destekler 8.780-8.700 seviyelerinde bulunuyor. İlk dirençler ise 9.070-9.100 olarak görülüyor. Sonraki dirençler 9.170-9.200 seviyelerinde. Endekste tepki çıkışının devamı beklenebilir. Ancak direnç seviyelerinde satışlar görülebilir.

 

Info Yatırım: BİST100 endeksinde hafif alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz

BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününü 96 puan yükselişle 8.956 seviyesinden tamamladı. Son iki günde endeks 257 puan yükseldi. Kısa vadeli bu yükselişte trend değişimi algısının erken olduğunu düşünüyoruz.

Eylül ayı enflasyonun beklentilerin üstünde gelmesiyle gözler bugünkü TCMB faiz kararına çevrildi. Politika faizinde Ekim ayında değişiklik olacağını düşünmüyoruz. (%50) Daha önce ekonomi yönetiminin vurguladığı ‘aylık bazda enflasyonun düşmesi’ durumunun Eylül ayında eğitim harcamaları öncülüğünde gerçekleşememesinden kaynaklı olarak faiz indirim beklentileri de ay bazında ötelendi. Konsensüs beklentiler faiz indirimlerine 2025 yılında başlanacağı yönünde. Bizim beklentimiz ise Ekim ayı enflasyon verileri ardından neredeyse kesinleşecek olsa da hala Aralık ayında ufak da olsa faiz indiriminin olabileceği yönünde.

Özetle;

Bu süreç içerisinde makroekonomik verilerle birlikte Ekim ayı enflasyonu da daha da merak uyandırıcı hale geldi. Aylık bazda %1,5’un üstünde gelebilecek Ekim ayı enflasyon verisi olursa Aralık ayındaki beklentimiz 2025’e de sarkabilir. Yabancı kurumlarda benzer görüşlere hakim. Morgan Stanley, UBS, Barclays, JP Morgan ve BBVA gibi kurumlar, Eylül enflasyonu sonrasında TCMB’nin faiz indirimi beklentilerini ay bazında öteledi.

 

 

Foreks  Habere teşekkürlerimizle

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler