Sosyal Medya

Gündem

Müjde!  Petrol rallisi bitti

Küresel petrol fiyatları, Çin’deki yavaşlamaya ilişkin endişelerin devam etmesi ve İsrail’in İran’ın enerji tesislerine saldırı olasılığına ilişkin korkuların hafiflemesi nedeniyle…

Müjde!  Petrol rallisi bitti

Küresel petrol fiyatları, Çin’deki yavaşlamaya ilişkin endişelerin devam etmesi ve İsrail’in İran’ın enerji tesislerine saldırı olasılığına ilişkin korkuların hafiflemesi nedeniyle varil başına neredeyse 3,50 dolar düştü.  The Guardian ve CNBC.com’a göre İsrail başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Beyaz Saray’a, İran’a yönelik misillemesinin petrol ihracat terminallerini veya nükleer tesisleri hedef almayacağına dair güvence sunduğu bildirildi.

İlk olarak Washington Post’ta yayınlanan haber piyasadaki korkuların yatışmasına yardımcı oldu ve petrol fiyatlarının hafta başında varil başına neredeyse 78 dolardan Çarşamba sabahı 74.40 dolara  düşmesine yardımcı oldu. Petrol fiyatları Orta Doğu’da artan gerilimlere tepki olarak sert bir düşüş yaşayıp bu ayın başında varil başına 80 doların biraz üzerine çıktı, ancak hâlâ geçen yılki 82,50 dolar civarındaki ortalamanın oldukça altında kalıyor.

 

Çin ekonomisindeki yavaşlama nedeniyle bu yıl küresel petrol talebinin beklenenden zayıf olması düşüşün önemli nedenlerinden biri. Bu gerileme Pekin’in açıkladığı mali tedbirlerinin dünyanın en büyük petrol ithalatçısında  büyümeyi hızlandırmak için yeterli olmayacağına dair endişeleri yansıtıyor. Petrol fiyatları, Opec+’nın yeni tahmininin dünya petrol talebini 2024 ve 2025’te art arda üçüncü kez düşürmesinin ardından aşağı doğru ivmelendi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Salı günü yayınlanan ve yakından izlenen aylık petrol raporunda  talepteki yavaşlama ve üretim bolluğunun, piyasanın yeni yılda önemli arz fazlalığa doğru gittiği anlamına gelebileceğini uyardı. Paris merkezli kurum aynı zamanda İran’ın petrol ihracatındaki herhangi bir kesintinin, depolardaki petrol seviyelerinin 1,2 milyar varilden fazla olması ve Opec+ ülkeleri arasındaki yedek üretim kapasitesinin tarihi yüksek seviyelerde olması nedeniyle absorbe edilebileceği konusunda piyasaya güvence verdi.

Enerji ajansı, “Arz kesintisi ortaya çıkarsa, IEA  harekete geçmeye hazırdır” dedi. “Şimdilik arz akışı devam ediyor ve büyük bir aksamanın olmaması durumunda pazar, yeni yılda oldukça büyük bir fazlayla karşı karşıya kalacak.” IEA, bu yıl dünya petrol talebi büyümesine ilişkin tahminini önceki tahmine göre 40.000 varil düşüşle günde 860.000 varile düşürdü. Gelecek yıl, dünya petrol talebinin geçen ay beklenenden yaklaşık 50.000 daha yüksek olan günde 1 milyon varil artacağını öngörüyor.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler