Dünya Ekonomisi
IMF, Küresel Kamu Borcunun 2024 Sonuna Kadar 100 Trilyon Dolara Ulaşacağını Belirtiyor
Uluslararası Para Fonu’nun yeni analizine göre, küresel kamu borcu bu yılın sonunda ABD ve Çin’in öncülüğünde 100 trilyon dolara ya…
Uluslararası Para Fonu’nun yeni analizine göre, küresel kamu borcu bu yılın sonunda ABD ve Çin’in öncülüğünde 100 trilyon dolara ya da küresel gayrisafi yurtiçi hasılanın %93’üne ulaşacak.
IMF, küresel kamu maliyesindeki gelişmelere genel bir bakış niteliğindeki son Mali Gözlem raporunda, borcun 2030 yılına kadar GSYH’nin %100’üne yaklaşmasını beklediğini söyledi ve hükümetlerin borçlanmayı istikrara kavuşturmak için zor kararlar alması gerektiği konusunda uyardı.
Hükümetleri borçları dizginlemeye çağıran IMF raporuna göre ABD, Brezilya, Fransa, İtalya, Güney Afrika ve İngiltere’de borçların artacağı tahmin ediliyor. Raporda “Beklemek riskli: ülke deneyimleri yüksek borcun olumsuz piyasa tepkilerini tetikleyebileceğini ve olumsuz şoklar karşısında bütçe manevra alanını kısıtladığını gösteriyor” denildi.
IMF, daha temiz enerjiyi finanse etmek, yaşlanan nüfusu desteklemek ve güvenliği artırmak için yapılan baskıların ortasında harcamaları kısmak için çok az siyasi iştahla, “borç görünümüne yönelik riskler büyük ölçüde yukarı yönlüdür” dedi. Borcun istikrara kavuşmayacağı öngörülen ülkeler, küresel borcun yarısından fazlasını ve küresel GSYİH’nin yaklaşık üçte ikisini oluşturuyor.
“Risk altındaki borç” çerçevesini kullanan IMF, aşırı olumsuz bir senaryoda gelecekteki borç seviyesinin üç yıl içinde GSYH’nin %115’ine ulaşabileceğini ve bu oranın temel projeksiyonlardan neredeyse 20 puan daha yüksek olduğunu tespit etti. “Bunun nedeni, bugünkü yüksek borç seviyelerinin daha zayıf büyüme veya daha sıkı finansal koşullar ve daha yüksek spreadlerin gelecekteki borç seviyeleri üzerindeki etkilerini artırmasıdır” denildi.
Gelişmiş ekonomiler için risk altındaki borç ölçütü pandemi zirvelerinden geriledi ve şu anda GSYH’nin %134’ü olarak tahmin ediliyor, ancak yükselen piyasa ve gelişmekte olan ekonomiler için %88’e yükseldi. IMF, yavaşlayan enflasyon ve düşen faiz oranları hükümetlere mali evlerini düzene sokmak için bir pencere sunarken, bunu yapmak için herhangi bir aciliyet belirtisi olmadığını söyledi.
“Current fiscal adjustment plans fall far short of what is needed to ensure that debt is stabilized (or reduced) with high probability,” it said.