Dünya Ekonomisi
Çin’de ihracat ve ithalat, Eylül’de beklenenden çok daha az büyüdü
Çin’in ihracat ve ithalatı Eylül ayında beklentilerin altında kalarak dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki endişeleri artırdı. Pazartesi günü açıklanan…
Çin’in ihracat ve ithalatı Eylül ayında beklentilerin altında kalarak dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki endişeleri artırdı.
Pazartesi günü açıklanan gümrük verileri ihracatın Eylül ayında bir yıl öncesine göre ABD doları bazında %2,4 arttığını, ithalatın ise %0,3 arttığını gösterdi.
Analistler daha hızlı bir büyüme öngörüyordu. Reuters anketlerine göre, Çin’in ihracatının Eylül ayında ABD doları cinsinden yıllık bazda %6 arttığı tahmin edilirken, ithalatın geçen ay yıllık bazda %0,9 artış göstermesi bekleniyordu.
İhracat, son yıllarda cansız tüketici harcamaları ve emlak sektöründeki çöküş nedeniyle zayıflayan Çin ekonomisinin büyümesinde önemli bir destekleyici oldu.
Pinpoint Asset Management’ın başkanı ve baş ekonomisti Zhiwei Zhang bir notunda, artan ticaret gerilimlerinin Çin’in ihracatının gelecek yıla doğru güçlü bir hızda büyümeye devam etmesini zorlaştıracağını belirterek, “Hafta sonu yapılan basın toplantısında belirtildiği gibi maliye politikası duruşundaki değişiklik, gelecek yıl büyüme için kritik önem taşıyor” yorumunu yaptı.
ABD ve Avrupa Birliği, diğer ürünlerin yanı sıra Çin yapımı elektrikli otomobillere yönelik gümrük vergilerini artırdı.
CNBC’nin resmi veriler üzerinden yaptığı analize göre, Çin’in en büyük ticaret ortağı olan ABD’ye ihracatı Eylül ayında bir yıl öncesine göre %2,2 artarken, ABD’den ithalatı %6,7 yükseldi.
Capital Economics Çin ekonomisti Zichun Huang Pazartesi günü yayınladığı bir notta, “İthalat hacimleri geçen ay düştü, ancak daha hızlı mali harcamaların endüstriyel emtialara olan talebi artırmasıyla kısa vadede toparlanmaları muhtemel,” dedi.
Huang, “Maliye Bakanlığı’nın mali harcamalardaki artışının inşaat faaliyetlerini artıracağını ve en azından bir ya da iki çeyrek boyunca endüstriyel emtialara olan talebi yükselteceğini düşünüyoruz,” dedi.
Çin Maliye Bakanlığı Cumartesi günü mali açığı artırma planlarını ima etmiş, ancak o sırada bu tür bir desteğin ölçeği hakkında ayrıntı vermemişti.
Çin’in bölgesel bazda en büyük ticaret ortağı olan Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’ne yapılan ihracat %5,5 artarken, ithalat %4,2 yükseldi. Çin’in Avrupa Birliği’ne ihracatı %1,3 artarken, ithalatı %4 azaldı. Analiz, Çin’in BRICS ortağı Rusya’ya ihracatının %16,6 arttığını, ancak ithalatın %8,4 düştüğünü gösterdi.
Çin’in genel otomobil ihracatındaki büyüme Eylül ayında yıllık bazda %25,7’lik bir artışla yavaşlarken, ayakkabı, oyuncak ve akıllı telefon ihracatı da aynı dönemde düştü. Ev aletleri, entegre devreler ve gemiler ihracat artışı kaydeden kategoriler arasında yer aldı.
Zayıf iç talebin bir başka işareti olsan enerji ithalatına baktığımızda ise, Çin’in ham petrol ithalatı Eylül ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla ABD doları bazında %10,7 düşerken, doğal gaz ve kömür ithalatının her ikisi de yükseldi.
Son veriler Pekin’in ulusal güvenliğini sağlamak amacıyla gıda tedarikini ve nadir toprak elementlerine erişimi destekleme çabalarını yansıtıyor. Çin’in nadir toprak elementleri ticareti daha da daraldı; ihracat Eylül ayında bir yıl öncesine göre %40’tan fazla düşerken ithalat da yaklaşık %9 azaldı.
Hayvan yeminde önemli bir bileşen olan soya fasulyesi alımı ise yaklaşık %39 oranında arttı.
Cansız talep
Pazar günü açıklanan enflasyon verisi iç talebin daha da zayıfladığına işaret ederken, veriler Çin ekonomisine ilişkin karamsar tabloyu pekiştiriyor.
Daha değişken olan gıda ve enerji fiyatlarını dışarıda bırakan çekirdek tüketici fiyat endeksi Eylül ayında bir yıl öncesine göre %0,1 arttı. ‘Wind Information’ veri tabanına göre bu, Şubat 2021’den bu yana görülen en yavaş artış. Turizmle ilgili fiyatlar, Eylül ayındaki Sonbahar Ortası Festivali ve 1 Ekim’de başlayan Altın Hafta tatiline rağmen yıllık bazda %2,1 düştü.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu Cuma günü üçüncü çeyrek GSYH verilerinin yanı sıra perakende satışlar, sanayi üretimi ve Eylül ayı sabit varlık yatırımlarını açıklayacak.
Çinli yetkililer geçen ayın sonlarından bu yana teşvik açıklamalarını artırırken, şimdiye kadar birçok yatırımcının umduğu mali politika detaylarında yetersiz kaldı. Çin’de hisse senetleri çılgınca dalgalanırken, piyasalar Pekin’in ekonomik desteğinin nihai etkisini tartışıyor.
Kaynak: cnnc.com
Çeviri: Cem Çetingüç