Sosyal Medya

FÖŞ yazdı:  İsrail-İran savaşı, Borsa’da fırsat penceresi açar

10 Ekim 2024

Yine uykusuz bir gece, içmenin de keyfi yok. Çünkü İsrail her an İran’a saldırabilir, ben de müşterilerime bir şeyler yazmak zorunda kalabilirim.  Sonra, İran da İsrail’e saldırabilir, ya da “delir” tuşuna basar, etrafında kim varsa, onun enerji üretim veya nakil tesislerine saldırabilir. Dünyayı pusuda bekleyen tek tehlike Orta Doğu savaşının kafamızda mantar şeklinde bir bulutla radyasyondan taze kızarmış domuz pirzolası gibi ortalarda dolaşmamıza yol açması da değil.

Trump seçilirse, Orta Doğu savaşı azar. Ukrayna altın tepsiyle Putin’e teslim edilir. Fed’in 2025 yılında faiz indirmesi bile zora girer. O zaman da Dolar Endeksi ve ABD tahvil faizleri tüm Gelişen Piyasalar mali varlıkları için “sıkıntılı bir durum” arzeder.

Gece yarısı uçuşu demeyin bu senaryolara, İngiliz re-asurans şirketi Lloyds’a göre, önümüzdeki 5 yılda jeo-politik risklerin global maliyeti $15 trilyona varabilir. Doğal olarak, Wall Street borsaları hariç, riskli varlıklar dağılmış durumda. Bizim hisseleri de barındıran MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ) hisse endeksi 2 günde %3’den fazla düştü. GOÜ FX de bozguna katıldı.

 

Wall Street hisseleri ne si.ime yükseliyor diye sorarsanız? Sorma, lan, iki kuruş biriktirdiğin parayı bir de Wall Street’te mi çar-çur edeceksin?

Nedense ben böyle herkesin panik atağında olduğu anlarda fırsat ararım.  Bu güçlü iradeyi asla kendi paramla yatırım yapmama  prensibine borçluyum. Hatta, hiç yatırım yapmam. Bütün param BES’te, o yüzden bekara karı boşamak kolay misali, bol keseden sallarım.

Integral Forex ve kendi kanalım için çektiğim iki videoda Borsa İstanbul Orta Doğu savaşından fayda görebilir mi tezini uzun uzadıya işledim. Eğer emoji kullanmaktan Latin alfabesini unuttuysanız, bu videoları seyredebilirsiniz.

Ama tezim çok basit:  Bizim hisseler erken seçimden TCMB’nin faiz indiriminde gecikeceği, yavaşlayan ekonominin daha düşük karlar üreteceği, enflasyon muhasebesinin zararlı etkilerine kadar her şeyi fiyatladı. Şeker Yatırım Ekim strateji raporunda şu verileri sunuyor:

 

“Bu değerlendirmeler ışığında BIST 100 Endeksi için 12 aylık 13.000 puan olan hedefimizi ve hedef değerimizin cari endekse göre %34 getiri potansiyeli taşıması nedeniyle AL önerimizi koruyoruz. MSCI Turkey endeksi 2024T 7.15x ve 1.09x F/K ve PD/DD oranları ile EM MSCI endeksine göre 49% ve 36% iskontolu işlem görmektedir”.

 

Bu iskonto aşırı ucuz demek. Özellikle, F/DD iskontosu cazip bir alım fırsatı, çünkü olası krizlerde şirketler kar üretemese de, varlıkları değerini (yani yarın kar üretme potansiyelini)  büyük ölçüde korur. BİST-100 hisselerine bakın, oradaki şirketler pandemiden bu yana kriz üzerine krizle sınamışlar, Milton Kasırgası yemiş Florida’dan beter olmuşlar, ve hala aramızdalar. Yani, büyük Türk şirketleri her türlü krize şerbetli. Kar elde edemezse, varlık satıp başka  işkoluna sermaye yapar.

 

Peki, bu gerçeği  senede $100 milyona maaş demeyen  o sözüm ona dahi fon yöneticileri görmüyor mu? Wall Street’te bir anlayış vardır:   Bir hissenin ucuz olması alım nedeni değildir. Bazı hisseler ebediyen ucuz kalabilir. Önce, hisseyi adil değerine yükseltecek katalizör’ü bulmak lazım.  (TDK’ya sesleniyorum, beni bu katalizör kelimesinden kurtarın). Bir de deyim vardır:  “Düşen kılıcı yutmaya kalkarsan, basur olursun”.

 

Bizim yerli yatırımcı için bu gözlemler çok geçerli.  Eğer gelecekte global fonlar gelip bizim hisseleri almayacaksa, ucuz malda beklemek her ay paranızı enflasyona kaybetmek demek. Her ay TL mevduatın sunduğu göreceli-cazip getiri nimetleri karşısında yutkunmak demek.  Peki, yabancı hangi şartlarda Borsa’ya ilgi gösterebilir? Hatırlayalım, zaten Mehmet Şimşek istifa söylentisinden bu yana her manşeti okuyup kabız olan global fonlar ölümüne sattı bizim hisseleri.

Şimdi bu kısmı iyi okuyun, çünkü FÖŞ Fazıl Say’a parmak ısırtacak bir virtüozite ile (tamamen kıçımdan uyduğum bir terim bu, uyuma TDK) size kısa vadede Borsa’nın  NİYE hızla yükselebileceğini tınılayacak.

Evet, vatandaş “Ne zaman dönerler?  sorusunun cevabı Orta Doğu savaşının alacağı şekle bağlı.  En kötü senaryoda, İsrail  İran’ın nükleer veya enerji tesislerini vurur. İran da daha önce yemin ettiği gibi, komşu ülkelerin petrol ihracatını engelleyecek eylemlere geçer, ya da Hürmüz Boğazı’nı trafiğe kapatır.  Brent $100/varili aşar,  Fed faiz indiremez, bizim gibi enerji ithal eden ülkeler ciddi sıkıntılar yaşar.

Ama, Jerusalem Post ve New York Times gibi içerden iyi haber alan basın organlarına göre, İsrail böyle bir karar almakta zorlanıyor. Büyük olasılıkla İran’ın askeri-dini liderlerini öldürmeyi planlıyor. Ya da İran’ın askeri tesislerini vurmayı. Bu senaryoda, Orta Doğu’dan enerji fiyatlarına sıçrayacak savaş riski azalır.  Petrol fiyatları zaten Çin’de teşvik paketinin yetersizliği ve arz fazlası yüzünden 2 günde %5 filan kaybetti. İyice düşer. İşte bu senaryo Borsa için fırsat penceresi. Çünkü, petrolün düştüğü ve Fed’in faiz indirimlerine devam edeceği beklentisinin makul olduğu her senaryoda, global fonlar bizim hisselerin ucuz kaldığını görecek ve mala girecekler.

O zman bekleyeceğiz ve tekleyeceğiz. Hatta Az-Tek yerine Çok-Duble durumları olacağızı Fakat, İsrail İran’a büyük bir güzellik yapmazsa, malla hem-hal olacağız.

ÖNEMLİ UYARI:  Bu makaleyi yatırım tavsiyesi olarak okuyan varsa, ltf bana mesaj atsın, ona büyük ücretlerle yatırım danışmanlığı yapmak isterim.

 

SORU: Danişmendliler ailecek danışman mıydı?

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları