Borsa
Haftaya başlarken aracı kurumlar Borsa için ne diyor?
A1 Capital Geçen hafta, Orta Doğu-İsrail arasındaki sıcak gelişmeler yakından takip edilirken, yurtiçinde de enflasyonla mücadele teması öne çıktı.…
A1 Capital
Geçen hafta, Orta Doğu-İsrail arasındaki sıcak gelişmeler yakından takip edilirken, yurtiçinde de enflasyonla mücadele teması öne çıktı. TCMB Başkanı Karahan’ın sıkılaşmanın devam edeceğine dair mesajının, ardından birçok yabancı kurum faiz indirimi beklentilerini Ocak ayına öteledi. Endeks üzerinde çeşitli baskıların hakim olmasıyla son işlem günü hariç yedi işlem gününde de sert satış baskısı öne çıktı.
Endeks, haftanın son işlem gününde 54.97 puan artışla 8953 puandan güne başladı. Gün sonunda da %2.37 değer kazanımı ve haftalık bazda ise %6.83 değer kaybı ile 9109 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Endekste, gün içinde 8850-9109 bandında hareket gözlendi.
Borsa İstanbul, 78.35 Milyar TL işlem hacmi ile günü noktaladı. 85 şirket günü pozitif olarak sonlandırırken, 11 şirket negatif olarak kapattı.
En çok artan sektör endeksi; “Sigortacılık, Bankacılık ve Mali” olurken, en çok düşen sektör endeksi ise; “İletişim ve Spor” oldu. Endekse puan bazında en yüksek pozitif etki; Akbank, Aselsan ve İş Bankası C grubu hisselerinden, en yüksek negatif etki ise; Turkcell hissesinden geldi.
Önceki yedi işlem günündeki geri çekilmenin ardından Cuma günü yaşanan tepki alımlarının etkili olmasıyla endeksin günlük grafiğinde indikatörlerin toparlanma çabası içine girdiğini ve kısa vadeli indikatör olan Stokastik’in de AL sinyali ürettiğini gözlemliyoruz.
Buna ilaveten günün en yüksek seviyesinden kapanması da olumlu görünümü destekliyor.
Güne pozitif başlaması halinde endekste 8920 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece toparlama çabasının devamını görebiliriz. Ancak bu seviyenin kırılması güç kaybını tekrar arttıracaktır. Bu nedenle özellikle tepki amaçlı açılacak pozisyonlar açısından 8920 seviyesinin altında desteklerin daha yakından izlenmesini ve zarar kes seviyelerinin yakın tutulmasını öneriyoruz.
8850 ve 8716 bandı ise olası geri çekilmelerde alt destekler olarak takip edilebilir. Endekste 9165 ve 9275 seviyelerini ise kısa vade açısında ilk direnç noktaları olarak verebiliriz.
Piramit Menkul Kıymetler
BIST100 Endeksi haftanın son işlem gününü, 8.900 yatay desteğinden aldığı ciddi tepki alımları ile %2,37 sert yükselişle 9.109 puandan kapattı. Oldukça kritik olarak takip ettiğimiz %50 fibonacci düzeltme seviyesi 9.227 altında üçüncü günlük kapanış haftanın kapanış gününde gelmiş oldu. Aynı zamanda kısa vade düşen trend kanalı (turuncu) desteği (bugün: 9.272) altında da üçüncü günlük kapanış ve kırılım onayı gelmiş oldu. Tepki alımlarının sürmesi durumunda bu seviyeler hedef dirençler olarak takip edilebilir. Geçtiğimiz bültende; Endeksin 8.900 seviyesi üzerinde gün içinde kalıcılığının olumlu olacağını belirtmiştik, zira sert alıcılı kapattık. Haftanın ilk işlem gününde de bu seviyeyi kritik destek olarak takip edeceğiz. Altında hareketlerde %61,8 fibonacci düzeltme seviyesi 8.749 desteğini takip edeceğiz. Kısa vade hızlı bir indikatör olan Stochastic Slow indikatörü haftanın son işlem günü gelen alımlarla birlikte al sinyali vermiş ve fiyat hareketi ile net bir pozitif uyumsuzluk içerisindedi.
Dolar Bazlı Endeks haftanın son işlem gününe 261 dolardan başladıktan sonra gün içinde 258-265 dolar bandında alıcılı hareket etti. Gün düşüğünde %61,8 fibonacci (yeşil) seviyesi 259 dolar tekrardan noktasal test edildi ve bu seviyeden alım tepkisi güçlü oldu. Takip ettiğimiz en yakın destek-direnç seviyeler (268 dolar yatayı ve 259 dolar) arasında hareket sürmekte; Bu seviyeler dışında hareketler teknik açıdan yön belirleyici olacak. 268 dolar üzerinde %50 fibonacci seviyesi 275 dolar hedef direnç; 259 dolar altında ise orta-uzun vade güçlü yatay 245 dolar hedef destek olarak takip edilebilir.
Not: Kısa vade indikatörler kısmen al pozisyonunda ve pozitif uyumsuzluk devam etmekte. Ek olarak; daha kısa vadeli bir uyumsuzluk olarak; TL bazlı endekste olduğu gibi Stochastic Slow indikatörü haftanın son işlem günü gelen alımlarla birlikte al sinyali vermiş ve fiyat hareketi ile net bir pozitif uyumsuzluk içerisindedir.
Marbaş Menkul Değerler
Cuma günü kapanışa doğru güçlenen tepki alımlarının paralelinde endeksin haftaya alıcılı başlamasını beklerken, günün veri takvimine baktığımızda sakin bir günün bizi beklediğini söyleyebiliriz. Yurt içinde piyasaları etkileyecek önemli bir veri bulunmuyor. Yurt dışında ise saat 12’de Euro bölgesinde açıklanacak Perakende satış rakamları günü en önemli verisi konumunda.
Küresel piyasalardan negatif yönde ayrışmanın daha belirginleştiği bir süreçten geçerken, geçtiğimiz hafta boyunca yaşanan satışlarla beraber 200 günlük gibi çok önemli bir ortalamanın altında gerçekleşen kapanışının olumsuz görünümü artırdığını söyleyebiliriz.
Ancak etkili olan satışlar sonrasında kısa vadeli göstergelerin aşırı satım yani destek noktalarına geri çekilmesi sonrasında, cuma günü gelen tepki alımlarını devamını yeni haftanın ilk günlerinde de bekliyor olacağız.
Açılacak pozisyonlar açısından ilk etapta kar alım noktalarını yakın tutulmasını öneriyoruz. Cuma günü tepki alımlarının geldiği nokta olan 8.850 seviyesi ilk ara destek noktası olarak takip edeceğiz.
Bu seviyenin üzerinde tepki amaçlı olarak pozisyonları arttırılabilir. Etkili olacak tepki yükselişlerinde ise 9274 seviyesini ilk direnç noktası olarak takip edeceğiz. Tepki hareketlerinin trende dönebilmesi için 9274 seviyesi üzerinde kapanış gerçekleşmeli. 9450 ve 9500 bandını ise kısa vadeli üst direnç noktaları olarak verebiliriz.
Foreks Habere teşekkürlerimizle