Sosyal Medya

Borsa

Ö. F. Bingöl:  Borsa’da fiyatlanmayan ne kaldı?

Paranın; altın ve TL mevduata kaydığı, yüksek faiz sebebiyle hisse senetlerinde kredili pozisyonların da azaldığı bir dönemdeyiz. Borsa'da yükseliş umudu yok mu?

Ö. F. Bingöl:  Borsa’da fiyatlanmayan ne kaldı?

Türkiye Gazetesi ekonomi-finans yazarı Ömer Faruk Bingöl, Pazar günü yayınlanan köşe yazısında ilerleyen günler için oldukça karamsar bir manzara çizdi. Fakat, Bingöl 2-4 çeyreklik vadede iyimser faktörlerin  ağır basacağı görüşünde.

 

Pazar makalesinden satır başları şöyle:

 

 

Borsa İstanbul’da BİST100 endeksi geçen hafta %6,83 değer kaybederek 9.109 puandan kapandı. Endeks, zirve seviye olan 11.252 puanın %19 gerisine düştü. Yılbaşından itibaren bakıldığında ise borsanın performansı %22’ye kadar geriledi. Yüksek faiz, katı enflasyon, yavaşlayan ekonomik aktivite, zayıf bilançolar, yabancı ilgisizliği ve son dönemde jeopolitik gerilimler “fiyatlanan riskler” olarak öne çıktı ve borsayı baskı altına aldı. Sadece üçüncü çeyrekte BİST100 yaklaşık %10 değer kaybederken; aynı dönemde enflasyon %8,92 oldu ve risksiz TL mevduat getirisi %12’yi buldu.

 

***

İlk yarı bilançolarına göre gıda, perakende, sağlık, teknoloji, elektronik, çimento, otomotiv, enerji, holding gibi işlem hacmi yüksek sektörlerin kârlılıklarında düşüş öne çıktı. Holding sektörü %93, enerji %76, otomotiv %40 gibi oranlarda kârlılık gerilemesi yaşadı. Enflasyonu düşürmek için uygulanan sıkı para politikası, kârları da düşürerek borsayı etkiliyor.

Öte yandan BİST100’de günlük işlem hacmi sıklıkla 100 milyar TL’nin altında kalıyor ki, yükselen piyasalarda bu rakam 125-150 milyar bandında seyrediyordu. Paranın; altın ve TL mevduata kaydığı, yüksek faiz sebebiyle hisse senetlerinde kredili pozisyonların da azaldığı bir dönemdeyiz.

***

Gelelim henüz fiyatlanmayan gelişmelere: Enflasyonda ‘daha belirgin’ düşüş yaşanması, faiz indirimi beklentilerinin tekrar artması, cari açığın gerilemesi, not artışlarının sürmesi, FED başta olmak üzere büyük merkez bankalarının faiz indirimleri ve belirsizliğini koruyan jeopolitik risklerde muhtemel bir iyileşme… Bunların denkleme dâhil olması ise 2-4 çeyreklik dönemi alabilir.

Endeks, döviz bazında bu yıla 252 dolardan başlamıştı. Geçen hafta en düşük 258 dolar test edildi. Son kapanış 266 dolardan gerçekleşti. Teknik olarak 250-260 dolar bandının korunması da önem taşıyor.

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler