Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Scope Ratings Global Görünüm:  Dünya’nın kaderini yeni ABD başkanı tayin  edecek

Derecelendirme kuruluşu Scope Ratings Ekim raporunda dünya ekonomisini değerlendirdi. İşler iyiye gidiyor. Ama, Trump seçilirse yeni şoklar üretebilir..

Scope Ratings Global Görünüm:  Dünya’nın kaderini yeni ABD başkanı tayin  edecek

2024 yılının dördüncü çeyreğine girerken küresel ekonomi, son yıllarda yaşanan birçok zorluk karşısında dirençli bir şekilde büyümeye devam ediyor. Yaygın endişelerin aksine, ABD ekonomisi resesyonun içinde ya da eşiğinde değil. Bunun yerine, Atlanta Federal Rezerv Bankası’nın güvenilir GDPNow şimdi tahmin modelinin en son verilerine göre, çeyreklik bazda yaklaşık %3’lük potansiyelin üzerinde yıllıklandırılmış bir oranla genişlemeye devam ediyor.

 

Scope Ratings ABD’nin yıllık büyüme potansiyelini %2 gibi daha ılımlı bir seviyede tahmin ediyor. İşgücüne katılımın artması nedeniyle işsizlik oranı yükselse de, işgücü piyasasının dayanıklılığını yansıtacak şekilde tarihsel olarak düşük kalıyor.

 

Mali piyasalar, Ağustos başındaki çalkantının ardından istikrar kazandı. ABD hisse senedi endeksleri yeni zirvelere ulaştı. ABD Shiller F/K oranları, küresel mali kriz öncesindeki seviyelerin anlamlı bir şekilde üzerinde kalıyor. Scope’un modern tarihteki keskin faiz artışlarına rağmen ABD ve küresel ekonomiler için yumuşak iniş yönünde tezini destekleyen kanıtlar artıyor.

 

Enflasyon ne olacak?

 

Her ne kadar enflasyonun zaman içinde düşmeye devam etme olasılığı daha yüksek olsa da, simetrik %2 enflasyon hedefine yönelik orta vadeli riskler bugünlerde yukarı yönlü eğilim sergiliyor. Bu durum, 2026 yılına kadar toplamda 250 baz puanlık  kesinti hedefleyen Fed için bir zorluk teşkil edebilir. Parasal genişlemenin, genişletici maliye politikasının ve zaten aşırı ısınan ABD ekonomisinin toplam etkileri, yolunu kesebilir.

ABD Seçimleri Ekonomik Görünüm Açısından Belirleyici Olacak

Kasım ayında yapılacak ABD seçimleri, 2025 ve sonrasına ilişkin küresel ekonomik görünüm açısından belirleyici olacak. Başkan Joe Biden’ın yarıştan çekilmesi, yarışmanın doğasını değiştirdi ve şu aşamada Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile eski Başkan Donald Trump arasında çok yakın bir yarış olacağa benziyor.

Başkanlığı garantileyen parti muhtemelen alt meclisi (Temsilciler Meclisi) kazanmak için daha güçlü bir konumda olacakken, Cumhuriyetçi Parti bu yıl daha fazla Demokrat senatör seçim gireceği için üst mecliste (Senato) avantajlı olabilir.

 

 

Ekonomik hedefleri, vergi politikaları ve harcama öncelikleri farklı olsa da Harris ya da Trump başkanlığı “reflasyonist” (güçlü büyüme ve yükselen enflasyon ortamı)  olacaktır. Velakin, Trump’ın Çin’den yapılan ithalatta minimum %60’ın yanı sıra genel olarak %10-20’ye kadar daha yüksek tarifeler vaat etmesi, fiyat artışlarının kısa vadedeki etkilerinin Trump yönetimi altında daha belirgin olabileceğini düşündürüyor.

Harris’in bu Kasım ayındaki zaferi muhtemelen mevcut ekonomik trendlerin devamlılığını sağlayacak, mevcut risk dengesini koruyacak ve kademeli faiz indirimlerinin devamını kolaylaştıracak. Tersine, Trump’ın kazanması mevcut beklentileri altüst edebilir ve merkez bankasının gevşemesinin zamanlaması ve hızının yeniden değerlendirilmesini zorlayabilir.

Böyle bir senaryo altında, gümrük vergileri ve daha sıkı göç politikası, enflasyon geçici olarak yükselse bile sonuçta üretim artışını yavaşlatabilir. Dahası, Trump’ın Federal Rezerv’in bağımsızlığına meydan okuması yeniden göreve gelmesi durumunda enflasyon ve faizlerin gidişatına ilişkin belirsizliği daha da kötüleştirebilir.

Orta vadede, Trump’ın başkanlığı küresel olarak artan ekonomik risklere yol açabilir, kuralsızlaştırma ve jeopolitik belirsizliklerden kaynaklanan finansal riskleri artırabilir, ancak yakın vadeli sonuçlar iş dünyası yanlısı politikalar nedeniyle daha karışık olabilir.

 

Merkez Bankalarının Ultra Düşük Faizler Dönemine Dönmesi Olanaksız

2025 yılında Merkez bankaları faizleri daha da düşürse bile, pandemi ve öncesindeki aşırı düşük seviyelere dönmeleri pek olası değil. Özellikle, parasal gevşemenin bu yıl %3,3 ve gelecek yıl için %3,4’lük potansiyelin üzerindeki küresel büyümeye denk gelmesi uzun süren bir faiz indirim döngüsünü anlamsız kılabilir.

Merkez bankası yardımı, özellikle ekonomik görünümünde ciddi bir zayıflama görülen euro bölgesi gibi bölgeler için hayati önem taşıyor. Euro-bölgesinin bileşik satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Eylül ayında 50’nin altına düştü ve Paris Olimpiyatlarından gelen geçici desteğin azalmasıyla bu yılın Şubat ayından bu yana ilk kez genişleme-daralma çizgisinin altına düştü.

 

Euro Bölgesi’ndeki toparlanma, imalat sektörü ve durgun Alman ekonomisi nedeniyle hızını tümden yitirdi. Fransa’daki hükümet  bunalımı, ekonomisine olan güveni sarstı. Bu arada, euro bölgesi çevre ekonomileri, Avrupa’daki düzensiz toparlanmanın ortasında daha iyi performans göstermeye devam ediyor.

Bu durum, Avrupa Merkez Bankası’nın bu çeyrekte tekrar faiz indirimi gerektiğinin altını çiziyor. Kısa vadeli faiz oranları kademeli olarak düşürülse bile yüksek borçlanma oranlarının devam etmesi, Avrupa finans kurumlarının bilançolarını geçici olarak destekleyebilir. Ancak kırılgan ekonominin yanı sıra geçmişe nazaran yüksek faizlerin sürmesi Avrupa’da kredilerin geri ödenmesi  bağlamında zorluklar teşkil ediyor.

 

Kaynak:  FX Empire, Global Economic Outlook: A Resilient World Economy Faces US Election Test

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler