Sosyal Medya

Genel

CHP/Karabat:  Libya merkezli finansal suçlar ekosistemi oluştu

Libya Merkez Bankası Başkanı Sadiq al-Kabir, ‘can güvenliği endişesi’ ile ağustos ayında Türkiye’ye kaçtı. Libya neden önemli? Çünkü pos cihazları üzerinden son 5 yılda yapılan tefecilik tutarı 100 milyar doları aştı. Burada suç geliri elde ediliyor ve buradan vergi kaçakçılığı yapılıyor.

CHP/Karabat:  Libya merkezli finansal suçlar ekosistemi oluştu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, özellikle Libya ve Irak’ın merkezinde olduğu post cihazı üzerinden yapılan tefecilik ve kayıt dışı işlemlere dikkat çekerek, “Libya Merkez Bankası Başkanı Sadiq al-Kabir, ‘can güvenliği endişesi’ ile ağustos ayında Türkiye’ye kaçtı. Libya neden önemli? Çünkü pos cihazları üzerinden son 5 yılda yapılan tefecilik tutarı 100 milyar doları aştı. Burada suç geliri elde ediliyor ve buradan vergi kaçakçılığı yapılıyor. Hazır, Libya Merkez Bankası Başkanı Sadiq al-Kabi de Türkiye’ye gelmişken, pos cihazları konusunda ifadesi alınmalıdır. Sayın Mehmet Şimşek vergi ödemeyen kuyumcuları hedef aldı, pos cihazı kullanıp kara para aklayanları, vergi kaçıranları da aynı şekilde radarına almalı” dedi.

 

CHP MV Özgür Karabat

 

AKP’nin kayıt dışı ekonomi politikaları vatandaşları yoksulluğa hapsederken, diğer taraftan Türkiye’nin imajına zarar verip dünya ile ilişkilerini sıkıntıya sokuyor. Faiz dışında Türkiye’ye parasını getiren yok. Çünkü, AKP’nin yarattığı ülke imajı yerlerde. Hukuk uygulanmıyor, kara para başta olmak üzere yasa dışı işlere kapılar açık. Geleceği güven vermeyen bir ülke haline geldik.

Pos cihazı konusunda defalarca uyarıda bulundum. BDDK’nın da tespit ettiği en az 31 şirket var. Ama bunlara dokunulmuyor. Ayrıntıları daha önce anlatmıştım. Pos cihazı ile yapılan operasyonların merkezinde iki ülke var. Birisi Libya, diğeri Irak. Ve Libya Merkez Bankası Başkanı Sadiq al-Kabir, ‘can güvenliği endişesi’ ile ağustos ayında Türkiye’ye kaçtı. Libya neden önemli? Çünkü pos cihazları üzerinden son 5 yılda yapılan tefecilik tutarı 100 milyar doları aştı. Burada suç geliri elde ediliyor ve buradan vergi kaçakçılığı yapılıyor.

Finansal suçlar eko-sistemi

Libya ve Irak vatandaşlarına ait debit kartlarından Türkiye’de altın satışı yapılmış gibi muhasebeleştirilerek finansal suçlar ekosistemi oluşturuldu. Bunlar o kadar kontrolden çıktı ki, küçük bazı operasyonlar yapıldı. Pos cihazı tefeciliği konusunda soruşturmalar yürütüldüğünü ancak bunların rantçılar nedeniyle engellendiğini biliyorum. Fakat burada söz konusu olan Türkiye’nin itibarı ve kaçırılan milyarlarca liralık vergidir. Bu soruşturmalar sadece Türkiye’de değil, Amerika’da da yapılıyor. Tüm bunlar Amerikan finans sistemi kullanılarak yapıldığı için, ABD’de pos cihazı tefeciliği ile ilgili soruşturmalar yürütülüyor.

 

 

 

Mehmet Şimşek kuyum sektörü için ne demişti?

 

Hazine ve Maliye Bakanlığının, Bakan Mehmet Şimşek’in “Ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği aylık vergi matrahı 16 bin 46 lira.” açıklamasının ardından 9 büyükşehirde gerçekleştirdiği kuyum sektörü denetimleri 36 ildeki 500 büyük ve riskli mükellefi kapsayacak şekilde artırıldı.

 

Bu kapsamda, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı ile Risk Analiz Genel Müdürlüğü ilk aşamada Şimşek’in “Ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği aylık vergi matrahı 16 bin 46 lira. Bunlar çok düşük rakamlar.” dediği kuyumculuk sektörünü yakın takibe almış ve temmuz ayında 9 büyükşehirdeki işletmelerde fiili envanter denetimi gerçekleştirmişti.

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler