Sosyal Medya

Gündem

HSK’dan yeni Yargıtay ve Danıştay atamaları, tartışmalı isim Akın Gürlek’e İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı

Muhaliflerin yargılandığı davalarda tartışma yaratan hâkim olarak tanınan Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olarak atandı.

HSK’dan yeni Yargıtay ve Danıştay atamaları, tartışmalı isim Akın Gürlek’e İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı
Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre HSK, Yargıtay’da boş bulunan 8, Danıştay’da ise 3 koltuk için yeni üyelerin seçimini yaptı.

HSK Genel Kurulu’nda yapılan toplantı sonucu Yargıtay’ın yeni üyeleri ile ilgili alınan karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yargıtay’ın yeni üyeleri olan isimler şöyle:

  • İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz,
  • İzmir Karşıyaka Başsavcısı Ali Rıza San,
  • İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) Daire Başkanı Osman Kiper,
  • İstanbul BAM Üyesi Murat Boylu,
  • İzmit Cumhuriyet Başsavcısı Ferhat Kapıcı,
  • İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Murat Çağlak,
  • HSK Genel Sekreter Yardımcısı Murat Pala
  • İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Cengiz Doğan.

Danıştay’ın yeni üyeleri ise şöyle:

  • İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Ahmet Cüneyt Yılmaz,
  • Danıştay Genel Sekreter Yardımcısı Burakhan Melikoğlu
  • Ankara Bölge İdare Mahkemesi 10. İdari Dava Dairesi Başkanı Cengiz Aydemir

Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine seçilen başsavcı, başsavcıvekili ve hakimlerin yerine HSK daha sonra atama yapacak.

Muhaliflerin yargılandığı davalarda tartışma yaratan hâkim Gürlek İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı

Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na atandı. Mevcut İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz ise Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkan Vekilli görevine getirildi.

Gürlek, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş gibi isimleri hapis cezası ile cezalandıran hâkim olarak biliniyor.

Halk TV’den İsmail Saymaz’ın haberine göre, önce İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, daha sonra da 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başkanlık görevi yürüten Gürlek, muhaliflerin yargılandığı davalarda tartışma yaratan hâkim olarak tanınıyor. Gürlek, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nu Twitter paylaşımları gerekçe gösterilerek beş ayrı suçtan yargılamış, 9 yıl 8 ay 20 gün hapis ile cezalandırılmasına hükmetmişti.

Gürlek, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a da “terör örgütü propagandası” suçundan 4 yıl 8 ay hapis cezası vermişti.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Enis Berberoğlu hakkındaki hak ihlali kararını uygulamayan Gürlek, Berberoğlu’nun yeniden yargılanmasına yer olmadığına karar vermişti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, AYM’nin Berberoğlu kararı uygulanmaması üzerine Gürlek’i “Yeni Zekeriya Öz” diyerek suçlamıştı. Gürlek bu ifadeleri nedeniyle Kılıçdaroğlu’na açtığı 75 bin TL’lik tazminat davasını da kaybetmişti. AYM, Berberoğlu’nun seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine oybirliğiyle karar vermişti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler