Sosyal Medya

Borsa

Emre Akçakmak: Yabancı gelir mi, ne zaman gelecek?

Deneyimli fon yöneticisi Emre Akçakmak, X hesabından yaptığı paylaşımda hisse senedi piyasasında çok tartışılan yabancı yatırımcı davranışı hakkında ışık tutan…

Emre Akçakmak: Yabancı gelir mi, ne zaman gelecek?

Deneyimli fon yöneticisi Emre Akçakmak, X hesabından yaptığı paylaşımda hisse senedi piyasasında çok tartışılan yabancı yatırımcı davranışı hakkında ışık tutan bilgiler paylaştı.

Bu görüşlerde, Türkiye hisse senedi piyasasında yabancı yatırımcıların davranışlarının yanlış anlaşıldığına dikkat çekiliyor ve yabancı yatırımcıların piyasaya katılımı hakkında net bir analiz sunuluyor.

Öncelikle, yabancı yatırımcıların sanıldığı kadar sofistike olmadığı, piyasayı önden görüp yukarı çekecek yetenekleri olmadığı, aynı zamanda “elimizdeki hisseleri satmak için fırsat gelsin” anlayışının da yersiz olduğu vurgulanıyor. Bu yatırımcıların hak, hukuk, adalet peşinde koşmadıkları, bazen hızlı bir şekilde yeni hikayelere göre pozisyon aldıkları, bazen de risk faktörlerine duyarsız kalıp piyasadan aniden çıktıkları belirtiliyor.

Yapısal Değişim ve Pasif Yatırımcıların Artışı: Eskiden Türkiye’ye özel fonlar ve Doğu Avrupa bölgesel fonlarının varlığı, Türkiye’ye yönelik aktif yabancı yatırımcı sayısını artırırken, bu fonların özellikle savaş sonrası kapanmasıyla yabancı yatırımların büyük ölçüde pasif fonlar tarafından gerçekleştirildiği ifade ediliyor. Eskiden yabancı yatırımcıların %66’sı aktif fonlarla piyasada yer alırken, şimdi bu oran tersine dönerek %66’sı endeksleri pasif olarak takip eden fonlardan geliyor.

Yabancının Türkiye’den Uzaklaşması: 2018-2020 YEP dönemi ve 2022-2024 Rusya krizi gibi yapısal nedenlerle yabancı yatırımcıların Türkiye’den uzaklaştığı söyleniyor. Bunun yanı sıra, Türkiye’de bireysel yatırımcıların hisse senedi piyasasına katılımının artması ve Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) büyümesi, yabancı yatırımcıların eski sahiplik oranlarının tekrar görülmeyeceğinin habercisi olarak gösteriliyor.

Pro-döngüsel Hareketler ve Yabancı Yatırımcıya Bakış: Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye giriş-çıkışları, özellikle kur konusunda hassas olan politika yapıcıların yabancı yatırımcıya bakışını değiştirmiş durumda. İyi zamanlarda giriş yaparken kötü zamanlarda çıkış yapmaları, pro-döngüsel bir yatırım modeli oluşturuyor.

Sonuç Olarak yabancı yatırımcıların giriş-çıkış kalıplarının, bu aşamada sanıldığı kadar önemli olmadığı savunuluyor. 2011-2013 dönemlerinin tekrar geri gelip gelmeyeceği konusunda ise 10 yıl daha öngörülebilir ve tutarlı politikaların gerekliliği dile getiriliyor.

Bu açıklamalar, Türkiye’nin hisse senedi piyasasında yabancı yatırımcı etkisinin abartılmaması gerektiğini ve yerli yatırımcıların artan katılımıyla birlikte piyasada farklı bir denge oluştuğunu ortaya koyuyor.

https://x.com/akcakmak/status/1841387551539757073

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler