Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

JP Morgan:  Gelişen Piyasalara yatırım için ABD seçimlerini bekleyin

Gelişen Piyasalar ateş aldı, ama Trump'ın yeniden seçilmesi partiyi dağıtabilir.

JP Morgan:  Gelişen Piyasalara yatırım için ABD seçimlerini bekleyin

JPMorgan Chase analistlerine göre, yaklaşan ABD seçimleriyle ilgili riskler nedeniyle, yatırımcılar gelişen piyasa varlıklarına olan risklerini artırmak için kimin kazanacağını beklemeli. Pazartesi günü müşterilere gönderilen bir notta analistler, Çin’in dünyanın ikinci büyük ekonomisinde faaliyeti canlandırma amaçlı bir dizi yeni teşvik önlemi açıklamasının ardından geçen hafta gelişmekte olan piyasa hisse senetlerinde yaşanan toparlanmaya karşı şimdilik ek pozisyon almamayı tercih ettiklerini söyledi.

Analistler, “Geçen hafta açıklanan teşvik paketi faydalı, ancak büyüme kaygılarını gidermek için muhtemelen daha fazla şey yapılması gerekiyor. Nihai talebin güçlendirilmesinde mali destek yerine büyük ölçüde parasal destek daha az etkili olabilir” diye yazdı.

 

Bu arada, Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump’ın 2016 seçimlerini kazanmasının ardından gelişen piyasa varlıklarının gelişmiş piyasa emsallerine göre iki ay boyunca %10 daha düşük performans gösterdiğini belirttiler. Analistler bu senaryonun tekrar edebileceği görüşünde.

 

 

Bu yıl Trump ile Demokrat rakibi Kamala Harris arasındaki yarış, 5 Kasım’daki oylamadan önceki son haftalarda da çekişmeli devam ediyor. Son anketler Harris’in Trump’a karşı yalnızca az bir farkla önde olduğunu öne sürerken, seçim sonucunu etkilemesi muhtemel birçok önemli eyalette iki aday birbirine yakın.

JPMorgan analistleri, Çin’den gelenlere uygulanan yüzde 60’lık gümrük vergisi de dahil olmak üzere, ekonomik planları yüksek ithalat tarifeleriyle taçlandıran Trump’ın kazanmasının, gelişmekte olan piyasa varlıklarının “düşük performans göstermesine” neden olabileceğini söyledi. Bu senaryo özellikle Cumhuriyetçilerin Beyaz Saray’ı ve ABD Kongresi’nin her iki kanadının kontrolünü kazandığı “kırmızı dalga” durumunda geçerli olacağını eklediler.

“Şu anki risk, tüm Çin ithalatlarına yönelik %60’lık bir gümrük vergisinin yanı sıra, diğer ülkeler üzerindeki gümrük vergilerinin enflasyonist etkisi ve potansiyel olarak daha güçlü olan ABD doları. Bunların tümü gelişmekte olan piyasa varlıklarının satışına yol açabilir.”

Öte yandan analistler, Harris’in zaferi ve Kongre’nin Cumhuriyetçiler ve Demokratlar tarafından bölünmesinin bu varlıkların “daha iyi, daha sürdürülebilir bir performans sergilemeye başlamasına” yol açabileceğini savundu. Başkan yardımcısı Harris, kampanyasında Trump’ın gümrük vergisi  planlarını bir “satış vergisi” olarak eleştirdi, ancak mevcut Başkan Joe Biden’ın Çin’den gelen çelik ve elektrikli araçlara yönelik tarifeleri genişletme hamlesini açıkça reddetmedi.

 

 

Kaynak:  JPMorgan sees a post-election opportunity to add to emerging market asset exposure, Investing

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler