Sosyal Medya

Ekonomi

Hükümet yeni vergi düzenlemelerini bir süre askıya alarak, mevcut düzenleme ve uygulamaları izleyecek

Yeni vergi düzenlemelerine ihtiyaç olup olmadığının, etki analizlerinden sonra belirleneceğini söyleyen yetkililer, özellikle emlak vergisi, tapu harçları gibi büyük hacimli vergi kalemlerinin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Hükümet yeni vergi düzenlemelerini bir süre askıya alarak, mevcut düzenleme ve uygulamaları izleyecek

Hükümet, yeni bir vergi paketi hazırlamadan önce, önceki vergi düzenlemelerinin sonuçlarını incelemeye karar verdi. Bu süreçte, geçtiğimiz dönemde yasalaşan vergi düzenlemelerinin bütçeye getirdiği katkılar değerlendirilecek ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin etkileri analiz edilecek. Aynı zamanda, Orta Vadeli Program’da (OVP) öngörülen düzenlemelerle bu süreçler daha da güçlendirilecek ve vergi verme alışkanlığının yerleşmesi için bir uyum süreci oluşturulması hedefleniyor.

EKONOMİ kaynaklarından edinilen bilgilere göre, hükümet mevcut vergi düzenlemelerini izleyerek bir süre yeni vergi düzenlemeleri yapmama kararı aldı. Mevcut düzenlemelerin bütçeye etkisi, vergi verme alışkanlıklarının yaygınlığı ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin başarı oranı etki analizleriyle ölçülecek.

AKP kaynakları, yapılan analizlerin ardından hangi vergi kalemlerine ihtiyaç olduğunu belirleyeceklerini ifade ediyor. “Bütçe gelirlerini artıracak kalemleri tespit edip, büyük hacimli vergi kaynaklarına odaklanmamız gerekiyor. Öncelikle mevcut vergi düzenlemelerinin sonuçlarını görmeliyiz” şeklinde açıklamalarda bulunan kaynaklar, gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve borsa gibi alanlarda yapılan vergi istisnalarının azaltıldığını hatırlattı.

Ayrıca, kurumlar vergisi ve küresel şirketlere uygulanan yüzde 10-15 oranlarındaki vergilerin etkilerinin de değerlendirileceği belirtildi. 300 bine yakın vergi mükellefi üzerinde hasılat tespitleri yapılacağını, kuyumcu, doktor, diş hekimi gibi meslek gruplarının vergi gelirlerindeki değişimlerin izleneceğini vurgulayan yetkililer, idari yaptırımların caydırıcılığı artırmak amacıyla para cezalarının yükseltildiğini ifade etti.

Yeni vergi düzenlemelerine ihtiyaç olup olmadığının, etki analizlerinden sonra belirleneceğini söyleyen yetkililer, özellikle emlak vergisi, tapu harçları gibi büyük hacimli vergi kalemlerinin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Hedeflerinin, küçük düzenlemelerden ziyade büyük vergi kaynaklarına odaklanarak iyi bir performans sergilemek olduğunu dile getirdiler.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler