Sosyal Medya

Ekonomi

Sayıştay raporlarına makas: 324 olan bulgu sayısı TBMM’de 197’ye düştü

Sayıştay’a yönelik, “denetim raporlarına makas ve sansür” iddiasının haklılığını gösteren belgeler ortaya çıktı. BirGün’ün TBMM’ye sunulan denetim raporları üzerinde yaptığı…

Sayıştay raporlarına makas: 324 olan bulgu sayısı TBMM’de 197’ye düştü

Sayıştay’a yönelik, “denetim raporlarına makas ve sansür” iddiasının haklılığını gösteren belgeler ortaya çıktı. BirGün’ün TBMM’ye sunulan denetim raporları üzerinde yaptığı incelemeye göre genel bütçeli idarelerin raporlarında 324 olan toplam bulgu sayısı TBMM’ye sunulan raporlarda 197’ye düştü.

Hemen her yıl niteliği azalan raporlar ve sansür iddiaları ile gündeme gelen Sayıştay Başkanlığı’nın tartışma yaratacak bir yeni uygulaması daha açığa çıktı. Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine yönelik hazırlanan taslak raporlar ile TBMM’ye sunulan raporlar arasındaki bulgu sayısı farkı dikkati çekti.

BULGULARA MAKAS

TBMM’ye sunulan raporlardaki bulgu sayısının, taslak raporlardaki bulgu sayısından 127 eksik olduğu öğrenildi. Taslak raporlar ile TBMM’ye sunulan raporlar üzerinde yapılan karşılaştırmaya göre, taslak raporda yer verilen toplam 127 adet bulguya asıl raporlarda yer verilmedi. Taslak raporlarda, genel bütçeli kamu idarelerine yönelik toplam 324 bulgu yer aldığı görüldü. 5 Eylül 2024 tarihli SayCAP verilerinden derlenen verilerde, Taslak Sayıştay Denetim Raporları’ndaki toplam 324 bulgu, türlerine göre şöyle sıralandı:

  • Mali Rapor ve Tabloları Etkileyen Hataları İçeren Bulgular: 155
  • Mevzuata Uygunluğa İlişkin Hataları İçeren Bulgular: 161
  • Mali Yönetim ve İç Kontrol Sistemine İlişkin Hataları İçeren Bulgular: 8

HESAP HATALARI

Bulguların büyük bölümünün yalnızca hesap hatalarını içerirken yargılama konusu edilebilecek, “Diğer Bulgular” kısmında ise 2022 yılına oranla az sayıda bulgu yer aldı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler