Sosyal Medya

Genel

Dilek Güngör:  Erdoğan $3.5 trilyon varlığı olan şirketlere ne anlattı?

Bir haftadır Türkiye'de gündem yatırım ortamı… Başkan Recep Tayyip Erdoğan önce New York'ta Türk- Amerikan İş Konseyi'nde küresel yatırımcılarla buluştu. Dün de İstanbul'da Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde 3.5 trilyon dolarlık aktif büyüklüğe sahip küresel devlerle görüştü.

Dilek Güngör:  Erdoğan $3.5 trilyon varlığı olan şirketlere ne anlattı?

SABAH yazarı Dilek Güngör Pazar köşe yazısında hükümetin kaliteli yabancı sermaye cezbetme çabalarını inceledi.   Köşe yazısından kritik paragraflar şöyle:

 

Bir haftadır Türkiye’de gündem yatırım ortamı… Başkan Recep Tayyip Erdoğan önce New York’ta Türk- Amerikan İş Konseyi’nde küresel yatırımcılarla buluştu. Dün de İstanbul’da Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde aralarında Suudi Arabistan’ın enerji şirketi ACWA Power, Çinli otomotiv devi Chery, Danimarkalı lojistik şirketi DFDS, Birleşik Arap Emirlikleri’nin finans şirketi Emirates NBD ve enerji şirketi MASDAR, Alman enerji ekipmanları şirketi Nordex, ABD’li yatırım fonu Princeville Capital, Katar Yatırım Fonu, Çin enerji şirketi Shanghai Electric Power, Rus petrokimya devi Tatneft, ABD’li yatırım fonu Templeton Asset Management, Hollanda enerji şirketi Vitol, Vodafone, Çinli Xiaomi, Rus Yandex’in de olduğu 3.5 trilyon dolarlık aktif büyüklüğe sahip küresel devlerle görüştü.

 

Basına kapalı zirvede Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ekonomik durum ve gidişat ile ilgili sunum yaptı. Konuştuğum kaynaklarım, zirvede katılımcıların Türkiye’de yatırım ortamının iyileştirilmesi için yapılması gereken maddeleri sıraladığını belirtiyor. Toplantıdan sonraki sonuç bildirgesinin de herkesin katılımıyla yazıldığını… Zira toplantı sonrasında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da toplantıda gündeme gelen her bir öneri ve değerlendirmenin, Türkiye’nin yatırım ortamını iyileştirmek ve daha cazip hale getirmek adına büyük önem taşıdığını vurguladı.

Peki bildiride ne var?

Yapısal reformların hızlandırılması, yargıda ihtisaslaşma, yatırım teşvik sisteminin güçlendirilmesi, KOBİ’lerin uzun vadeli finansmana erişiminin sağlanması, yeşil ve dijital dönüşüm için işgücü havuzu oluşturulması gibi maddeler…

Gelelim katılımcılara…

Katılımcılar arasında en çok dikkatimi çeken dev fonlar oldu.

Örneğin, Templeton Asset Management. ABD’li fon 1.6 trilyon doların üzerinde varlığı yönetiyor. Türkiye’deki yatırımları Netlog Lojistik, Fibabank ve Hepsiburada. com. Ama geçmişte de birçok yatırımı oldu. Hatırlayın, uzun yıllar fonu yöneten Mark Mobius döneminde Türkiye’deki varlık yatırımları epey artmıştı. Bir diğeri 550 milyar doları yöneten Katar Yatırım Otoritesi. Türkiye’de İstinye Park, Avrasya Tüneli, Borsa İstanbul, Doğuş Restaurant Grubu ve Banvit gibi yatırımları var. Ve ABD’li fon Princeville Capital. Onlar da Trendyol’u ‘decacorn’ yapan yatırımcılardan…

Türkiye’de BYD’den sonra yatırıma en yakın olan Çinli otomotiv firması Chery’nin Başkanı Zhang Guibing de zirvenin katılımcıları arasındaydı. Başkan Erdoğan, Dolmabahçe Ofisi’nde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile birlikte Chery Başkanı Zhang Guibing ile ayrı bir görüşme de yaptı. Bana kalırsa, bu yatırımcıların her birini 2025’te sermaye girişiyle ve yatırımlarla görebiliriz. Başkan Erdoğan’ın dediği gibi Türkiye Yüzyılı’nı yatırım yüzyılına çevirmek elimizde…

 

Alıntıdır

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler