Sosyal Medya

Para-banka-finans

ANALİZ: TCMB FX rezervlerinde artış bu hafta da sürdü

Perşembe günü yayınlanan TCMB bilançosu, bir hafta öncesinde kaydedilen rezerv değişikliklerini raporluyor. Halbuki, bir çok uzman artık  günlük bilançoya göre…

ANALİZ: TCMB FX rezervlerinde artış bu hafta da sürdü

Perşembe günü yayınlanan TCMB bilançosu, bir hafta öncesinde kaydedilen rezerv değişikliklerini raporluyor. Halbuki, bir çok uzman artık  günlük bilançoya göre de analiz yapıyor. HSBC Portföy Yönetimi Baş Ekonomisti İbrahim Aksoy ve Kıbrıs İktisat Bankası Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu’na göre, geride bıraktığımız hafta da TCMB rezervleri arttı.  Bir başka deyişle, sıcak para Türkiye’ye de yönelmeye devam ediyor.

 

Emre Değirmencioğlu Cuma günü yayınlanan sabah raporunda şu analizi yaptı:

 

“Türkiye cephesinde ise her hafta Perşembe günü olduğu üzere dün de BDDK ve TCMB’nin verilerini enine boyuna irdeledik. Finansal istikrara yönelik açıklanan verilerin olumlu bir tabloya işaret ettiğini peşinen söylememiz gerekiyor. Bu bağlamda, 20 Eylül ile biten haftada, KKM stokunun sert gerilemesi ile TL mevduatın toplam mevduat havuzu içindeki payı %53,4 seviyesine yükseldi. Yabancı yatırımcı söz konusu haftada 96 milyon dolar hisse senedi, 1,58 milyar dolar da devlet tahvili aldı. Böylelikle, yabancının sene başına göre devlet tahvili âşkı büyüyerek 14,4 milyar dolar seviyesine geldi!

TCMB’nin brüt döviz ve altın rezervleri 2,8 milyar dolar artışla 156,4 milyar dolar seviyesine yükselerek yeni bir rekor kırarken, 25 Eylül verisine göre, kamu dövizleri ve swap hâriç net yabancı para pozisyonu 24 milyar dolar seviyesine yükselerek son yılların zirvesine yükseldi.

Hazinenin düzenlediği 2035 vadeli eurobond ihracına 3 kata yakın talep gelirken 3,5 milyar dolar satış yapıldığı ve getiri oranının da %6,75 olduğu açıklandı. Satış tutarının kabaca yarısının 2024 – 2026 yılları arasında vadesi yaklaşan tahvillerin değiştirilmesi kaynaklı olduğunu not edelim”.

 

 

İbrahim Aksoy ise yine Cuma sabahı yayınlanan kurumsal bültende şunları yazdı

 

“TCMB verileri ve hesaplamalarımız geçen hafta yurtdışı yatırımcıların TL cinsi faiz enstrümanlarına ilgisinin devam ettiğini gösteriyor. TL carry trade pozisyonları ve TL devlet tahvili pozisyonlarının sırasıyla 0.4 milyar dolar ve 1.6 milyar dolar arttığını görüyoruz. Diğer yandan, geçen hafta hisse senetleri pozisyonları ise 0.1 milyar dolarlık daha sınırlı bir artış göstermiş.

KKM’nin toplam büyüklüğü aynı haftada 1.1 milyar dolar düşerek 45.4 milyar dolara gerilerken bireylerin döviz mevduatları ise 0.4 milyar dolar düştü. Diğer yandan, şirketlerin döviz mevduatları geçen hafta 1.2 milyar dolar arttı.

TCMB’nin swaplar düşülmüş net rezervlerinin geçen hafta 3.1 milyar dolar artarak 21.7 milyar dolara çıktığını hesaplıyoruz. Merkez Bankası’nın swaplar düşülmüş net rezervi böylece yerel seçimlerden 20 Eylül’e kadar 98 milyar dolar yükselmiş oldu. Toplam brüt rezervler ise geçen hafta 2.8 milyar dolar artarak 156,4 milyar dolara ulaştı ve yeni bir rekor seviyeye yükseldi.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler