Sosyal Medya

Ekonomi

BDDK-TCMB: Kredi kartı borçlarına 60 ay vade ile yapılandırma

TCMB’nin Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete’de, BDDK’nin konuya ilişkin Kurul…

BDDK-TCMB: Kredi kartı borçlarına 60 ay vade ile yapılandırma

TCMB’nin Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete’de, BDDK’nin konuya ilişkin Kurul kararı da internet sitesinde yayımlandı.

BDDK, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödeyemeyenlere yönelik yeni bir yapılandırma imkanı sundu. Buna göre, kredi kartı borçlarını ödemekte zorlananlar için 60 aya kadar taksitlendirme imkanı getirildi.

Kredi kartı borç yapılandırması: Bireysel kredi kartı dönem borcunun asgari ödeme tutarını ödeyemeyenler, mevcut borçlarını 60 aya kadar yapılandırabilecek. Her ay ödenecek taksit tutarı, asgari ödeme tutarına eklenerek hesaplanacak. Ayrıca, borcun en az yarısı ödenene kadar yapılandırma yapılan bankadaki kredi kartı limiti artırılamayacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da bireysel kredi kartları için yapılandırmada uygulanacak azami faiz oranını, referans faiz oranı olan %3,11 ile sınırlandırdı.

İhtiyaç kredisi yapılandırması: İhtiyaç kredilerinde ise anapara ve faiz ödemelerini 30 günden fazla geciktirenler, ilave kredi almaksızın 60 aya kadar yapılandırma imkanına sahip olacak. Borçluların yapılandırma başvurusunu 1 yıl içerisinde yapması gerekecek.

Asgari ödeme oranlarındaki değişiklik: BDDK, kredi kartlarında asgari ödeme oranlarında da değişikliğe gitti. 50 bin TL ve altındaki kredi kartları için asgari ödeme oranı %20 olarak belirlenirken, 50 bin TL’nin üzerindeki kredi kartları için bu oran %40 olacak.

TCMB, BDDK’nın adımlarıyla uyumlu olarak, bireysel kredi kartlarına uygulanacak azami akdi faiz oranlarını, kart dönem borcuna göre referans orana bağlı olarak güncelleyecek. Bu oranlar, 24 Ekim’de açıklanacak ve 1 Kasım’da yürürlüğe girecek.

Referans faiz oranının sabit kalması durumunda:

– 25 bin TL’nin altında olan kredi kartları için azami akdi faiz oranı %3,50 olacak.
– 25 bin TL ile 150 bin TL arasındaki kredi kartları için bu oran %4,25.
– 150 bin TL’nin üzerindeki kredi kartları için ise %4,75 oranında uygulanacak.

Kredi kartlarından nakit çekim için uygulanacak azami akdi faiz oranı ise %5 olarak sabit kalacak.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler