Dünya Ekonomisi
Çin’den bir adım daha: En büyük devlet bankalarına dev sermaye enjeksiyonu
Böyle bir hamle, 2008'deki küresel mali krizden bu yana Pekin'in büyük bankalarına ilk kez sermaye enjekte etmesi anlamına geliyor.
Çin’de yetkililer ekonomideki yavaşlamayı terse çevirmek için bu haftaya yoğunlaşan adımlarına bir yenisini eklemek üzere. En büyük devlet bankalarına 1 trilyon yuan (142 milyar $) enjekte edilmesi planlanıyor.
Haberlerle offshore yuan, anakara ve Hong Kong’daki hisselerle birlikte kazançlarını genişletti.
İsimlerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, finansmanın büyük ölçüde yeni özel devlet tahvillerinin ihracından sağlanacağını söyledi. Bu kişiler, detayların henüz kesinleşmediğini ve değişebileceğini de sözlerine ekledi. Böyle bir hamle, 2008’deki küresel mali krizden bu yana Pekin’in büyük bankalarına ilk kez sermaye enjekte etmesi anlamına geliyor.
Çin, ekonomiyi canlandırmak için mortgage oranlarında geniş çaplı indirimler açıkladıktan ve temel politika oranlarını düşürdükten sonra, ilk altısının sermaye seviyeleri gerekliliklerin çok üzerinde olmasına rağmen bankalarını güçlendirmek için acele ediyor. Geçtiğimiz yıllarda ekonomiyi desteklemek için görevlendirilen Industrial & Commercial Bank of China Ltd. ve Bank of China Ltd. gibi kredi kuruluşları şimdi rekor düşük marjlar, azalan karlar ve artan batık borçlarla mücadele ediyor.
Ülkenin en üst düzey bankacılık düzenleyicisi Li Yunze, bu hafta başında Pekin’de düzenlediği bir basın toplantısında, yetkililerin altı büyük ticari bankanın çekirdek 1. kademe sermayesini artırmak için harekete geçeceğini söyledi. Grow Investment Group’un baş ekonomisti Hao Hong, “Bu farklı bir teşvik türü” dedi. “Özel tahvil ihracı yoluyla yapılırsa bu bir mali teşviktir ve emlak fiyatları düşmeye devam ederken bankaları istikrara kavuşturabilir. Bankaların kredi verme kabiliyetinin etkilenmemesini sağlayacaktır.”
Çin’in mega bankaları, gayrimenkul geliştiricileri ve ev sahiplerinden nakit sıkıntısı çeken yerel yönetim finansman araçlarına kadar riskli borçlulara daha ucuz krediler sunarak zor durumdaki ekonomiyi desteklemeleri için düzenleyicilerin artan baskısı altında. Son olarak, bazı kredi kuruluşları, kar büyümesi ve marjlar düşerken bile borsayı desteklemek için ilk ara temettülerini ödemek üzere hükümetin çağrılarına kulak verdi.
Şu anda finansman hükümet için elverişli. Mayıs ayında Çin, ultra uzun özel devlet tahvillerinde 1 trilyon yuanlık planlı bir ihraca daha başladı ve satışları Kasım ayı ortasında tamamlamayı hedefliyor. Son ihalede 30 yıl vadeli tahvil ortalama %2,19 getiri ile satıldı ve bu oran Bloomberg’in 2007’ye kadar uzanan geçmiş ihraçlara ilişkin verilerine göre rekor düşük seviyede gerçekleşti.
Çin bankalarının toplam kârı ilk yarıda sadece %0,4 artarak 2020’den bu yana en yavaş artışı gösterdi. Bu arada, sektörün net faiz marjları daralmaya devam ederek Haziran sonunda %1,54 ile rekor düşük seviyeye ulaştı ve makul karlılığı sürdürmek için gerekli görülen %1,8 eşiğinin oldukça altında kaldı. Daha yüksek temettü dağıtımı, küresel olarak uygulanan toplam zarar emme kapasitesi mekanizması kapsamında ek sermaye gereksinimleriyle karşı karşıya kalan sistemik olarak önemli bankalardaki sermaye tamponlarını da aşındırma tehdidi oluşturuyor. Agricultural Bank of China Ltd’nin de aralarında bulunduğu en büyük altı banka China Construction Bank Corp., Bank of Communications Co. ve Postal Savings Bank of China Co.’yu da içeren en büyük altı banka, sermaye tamponlarını artırmak için öncelikle birikmiş karlara bel bağladı. Ortalama çekirdek sermaye yeterlilik oranları Haziran sonunda hafif bir düşüşle %11,77’ye geriledi, ancak Çin’in sistemik olarak önemli bankaları için gerekli olan %8,5 seviyesinin üzerinde kaldı.
Bloomberg Intelligence’ın kıdemli analistlerinden Francis Chan, “Teorik olarak, büyük bankaların daha fazla kredi riski almaları istenmediği sürece faaliyetlerini sürdürmek için daha fazla sermayeye ihtiyaçları yoktur,” dedi. “Bu durumda 1 trilyon RMB aşağı yukarı bu amaca hizmet edecektir.”
Bu, Pekin’in çoğunluğu hala devlete ait olan bankalarını desteklemek için ilk kez devreye girmesi değil. Çin ilk olarak 1990’ların sonunda, sorunlu kredi oranlarının %40’a yükseldiği dönemde dört büyük bankasını kurtarmıştı. O dönemde politika yapıcılar sermaye toplamak için özel tahviller satmış ve 1.4 trilyon yuan değerinde sorunlu krediyi satın almak için devlet tarafından işletilen kötü bankalar kurmuştu. Bu çaba büyük ölçüde başarılı oldu ve Çin’i dünyanın en büyük ikinci ekonomisi haline getiren ve en büyük şirketlerinin çoğunun küresel sermaye piyasalarına girmesine yardımcı olan on yıldan fazla bir süredir devam eden baş döndürücü büyümeye zemin hazırladı.
Hükümet ayrıca 2000’li yılların başında, kârlı olmayan devlet şirketlerine onlarca yıl boyunca hükümet tarafından yönlendirilen kredilerin ardından sorunlu krediler altında ezilen ICBC, Bank of China ve China Construction’ı yeniden sermayelendirmek için 60 milyar dolarlık yabancı rezerv enjekte etti. 2008 yılında Agricultural Bank yaklaşık 19 milyar dolarlık bir kurtarma paketi alarak bankacılık sektörünün on yıl süren revizyonunu tamamladı.