Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Almanya ekonomisinde Çin rekabeti ve artan enerji maliyetleriyle bu yıl yüzde 0,1’lik daralma öngörülüyor

Almanya’da DIW, ifo, IfW, IWH ve RWI gibi önde gelen düşünce kuruluşlarından oluşan Ortak Ekonomik Tahmin Proje Grubu, ülkenin 2023…

Almanya ekonomisinde Çin rekabeti ve artan enerji maliyetleriyle bu yıl yüzde 0,1’lik daralma öngörülüyor

Almanya’da DIW, ifo, IfW, IWH ve RWI gibi önde gelen düşünce kuruluşlarından oluşan Ortak Ekonomik Tahmin Proje Grubu, ülkenin 2023 yılı ekonomik büyüme tahminini %0,1’lik bir daralma olarak revize etti. Bu, daha önce yapılan tahmine kıyasla %0,2 oranında bir aşağı yönlü revizyon anlamına geliyor. Grup, 2025 yılı için büyüme tahminini %0,8’e, 2026 için ise %1,3’e çekti; önceki tahmin 2025 yılı için %1,4 seviyesindeydi.

Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Geraldine Dany-Knedlik, ekonomik daralmanın yanı sıra Almanya’nın karbonsuzlaştırma, dijitalleşme ve demografik değişim gibi yapısal dönüşümlerden etkilendiğini belirtti. Ayrıca Çin’le artan rekabetin de bu süreçte Alman ekonomisini baskı altında tuttuğuna dikkat çekti.

Yapılan açıklamaya göre, Alman ekonomisi son iki yıldır durgun seyrediyor ve gelecek yıl yavaş bir toparlanma beklense de, büyümenin koronavirüs öncesi seviyelerine dönmesi pek mümkün görünmüyor. Özellikle imalat sektörü, enerji maliyetlerinin yükselmesi ve Çin’den gelen rekabetin artmasıyla zorlanıyor. Sermaye malı üreticileri ve enerji yoğun sanayiler, bu gelişmelerden en fazla etkilenen sektörler arasında. Ancak devletin egemen olduğu hizmet sektöründeki büyüme, bu durumun etkilerini kısmen hafifletiyor.

Raporda ayrıca, imalat sektöründeki sorunların yatırımlardaki zayıflıkla ilişkili olduğuna vurgu yapılıyor. Yüksek faiz oranları ve artan ekonomik belirsizlikler, hem şirketlerin yatırım faaliyetlerini hem de hanehalklarının harcama alışkanlıklarını olumsuz etkiliyor. Bunun sonucunda, bireyler harcamalar yerine tasarrufa yöneliyor.

Ekonomik toparlanmanın kademeli olacağı öngörülüyor. Özel tüketimdeki toparlanma, harcanabilir gelirlerdeki artışla desteklenirken, komşu Avrupa ülkelerindeki talep artışı da Almanya’nın ihracatına olumlu katkı sağlayacak. İşsizlik oranı, bu yıl ve 2024’te %6,0 seviyesinde kalması beklenirken, 2025 yılında ekonomik toparlanma ile birlikte %5,7’ye düşmesi öngörülüyor.

Enflasyonun ise bu yıl %2,2 olarak gerçekleşmesi ve Avrupa Merkez Bankası’nın hedefi doğrultusunda 2025 ve 2026 yıllarında %2,0 seviyelerine inmesi bekleniyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler