Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Petrol fiyatları düşüşe geçti

Suudi Arabistan'ın üretimi artırmaya hazırlık amacıyla  fiyat hedefinden vazgeçtiği haberlerinin piyasada dolaşmasıyla Perşembe günü düştü ve daha önceki kazanımlarını tersine çevirdi. Brent ham vadeli işlemleri bu sabah Asya’da %2.22 gerilemeyle  $71.75/varilde.

Petrol fiyatları düşüşe geçti

Dış dünyadan ekonomi için olumlu haberler geliyor. Fed ve AMB’nın faiz indirimlerinin sisteme yabancı kaynak girişini hızlandırması beklenirken, resmi olmayan haberlere göre Hazine dün %6.86 getiriyle 3.5 milyar dolar borçlandı. Ama, ekonomi için en büyük müjde petrol fiyatlarında sert gerilemenin sürmesi olacak.

Reuters’e göre, petrol fiyatları, en büyük ihracatçı ülke Suudi Arabistan’ın üretimi artırmaya hazırlık amacıyla  fiyat hedefinden vazgeçtiği haberlerinin piyasada dolaşmasıyla Perşembe günü düştü ve daha önceki kazanımlarını tersine çevirdi. Brent ham vadeli işlemleri bu sabah Asya’da %2.22 gerilemeyle  $71.75/varilde.

Financial Times’ın Perşembe günü konuya aşina kaynaklara dayandırdığı haberine göre Suudi Arabistan, üretimi artırmaya hazırlanırken ham petrol için varil başına 100 dolarlık resmi olmayan fiyat hedefinden vazgeçmeye hazırlanıyor.

Petrol fiyatları, dünyanın en büyük ham petrol tüketicisi olan ABD’de yakıt talebinin güçlendiği ve stokların düştüğüne dair işaretlerin, özellikle Çin’deki talep beklentilerine ilişkin endişeleri gölgede bırakmasıyla seansın başında hafif yükseldi. IG emtia  analisti Tony Sycamore, “Çin’e ilişkin olarak, Salı günü duyurulan parasal gevşeme önlemleri yanı sıra, hane halkı tüketimini artırmak ve zayıflayan iş dünyası moralini yeniden canlandırmak için mali teşvik muhtemelen gerekli” dedi.

 

Politbüro dün gündem dışı  toplantısında ekonomiyi canlandırmak ve konut krizini sonlandırmak için gerekli önlemlerin muhakkak alınacağını beyan etmişti. Fakat, Çin talebinin yeniden artış geçebilme olasılığı dahi petrol pazarında fiyat dengesini kurmaya yetmedi.

 

Bölünmüş Libya’nın doğu ve batı bölgelerinden gelen delegelerin, ülkenin petrol gelirlerinin kontrolü üzerindeki krizin çözümüne yardımcı olabilecek bir merkez bankası başkanı atanması süreci üzerinde anlaşmaya varmasının ardından, Libya petrolünün piyasaya geri döndüğüne dair işaretler de fiyatlar üzerinde baskı oluşturuyor.

ANZ Research, bir notunda, Enerji Bilgi İdaresi’nin (EIA) ABD petrol stoklarının geçen hafta beklenenden fazla düştüğünü bildirmesinin ardından piyasanın ABD’de talebin daha güçlü olduğunu gösteren verilere aldırış etmediğini belirtti.

ANZ, “Libya üretimindeki herhangi bir canlanma, halihazırda ABD ve Çin’deki zayıf talep endişeleriyle kuşatılmış bir pazarda fazla etki yapmayacaktır” dedi.

Haftanın geri kalanında IG’den Sycamore, piyasaların ay sonu konumlandırmasına odaklanmasını bekliyor. “O halde, Orta Doğu’daki olayları dikkatli bir gözle izlerken, hafta başında zayıf tüketici güveni rakamları göz önüne alındığında, petrolde gidişatı Cuma günü tarım dışı istihdam bordroları yönlendirebilir” dedi.

Nihayetinde, petrol pazarında en büyük risk Orta Doğu’da Lübnan ve İran’ı da içine çekecek bir savaş oluyor. Ancak, İsrail’in tüm tahriklerine karşın İran’ın misillemelerini hafif tutması ve Hizbullah’ın ölçülü karşı hamleleri ani bir fiyat sıçraması riskini düşürüyor.  Brent petrolde fiyatların bu düzeylerde seyretmesi ya da bir miktar daha gerilemesi,  Türkiye’nin dış ticaret açığını daraltacağı gibi, enflasyonist baskıları da azaltır.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler