Sosyal Medya

Ekonomi

Mehmet Şimşek’ten ABD’li yatırımcıya: Seneye yüzde 20’nin altında enflasyon ile geleceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in New York’ta görüştüğü yatırımcılara gelecek yıl hedeflerine dair bir tablo göstererek, “Dilerseniz fotoğrafını çekin”…

Mehmet Şimşek’ten ABD’li yatırımcıya: Seneye yüzde 20’nin altında enflasyon ile geleceğiz
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in New York’ta görüştüğü yatırımcılara gelecek yıl hedeflerine dair bir tablo göstererek, “Dilerseniz fotoğrafını çekin” dediği, enflasyonda gelecek sene için ‘yüzde 20’nin altını’ işaret ettiği öğrenildi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) toplantıları için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile birlikte ABD’nin New York kentine giden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yabancı yatırımcılarla bir araya geldi. Citi ve Goldman Sachs genel merkezlerindeki toplantılarda ekonomi politikalarını ve gelecek yıl hedeflerini anlatan Şimşek’in, “enflasyonun önümüzdeki sene yüzde 20’nin altına düşeceğini” söylediği belirtildi.

Bloomberg News tarafından toplantı hakkında doğrudan bilgi sahibi kaynaklara dayandırılan habere göre Şimşek, “dezenflasyon sürecinde sıkı maliye politikalarının belirleyici olacağını” vurguladı; bu politikaların merkezinde de harcama disiplini ile kayıtdışı ekonomiye karşı yeni önlemlerin yer alacağını söyledi. Bloomberg’e konuşan kaynak, Şimşek’in “şu an için yeni vergi planı olmadığını” belirttiğini de ekledi.

‘YÜKSEK YÜZDE 10’LARDA ENFLASYON’

Şimşek’in, Goldman Sachs’ta yaptığı analist toplantısının sonunda gelecek seneye ilişkin bir tablo göstererek “Geçen sene verdiğimiz hedefler ve gelişmeler bu şekilde. Gelecek yıl için taahhütlerimiz ise bunlar” dediği; beş önemli kriterden oluşan beklenti listesi aktardığı belirtildi.

Buna göre Şimşek, tablo için “Dilerseniz fotoğrafını çekin” diyerek “Seneye geldiğimizde yüzde 20’nin altında; yüksek yüzde 10’larda bir enflasyon, yüzde 2’nin altında bir cari açık, yüzde 3’ün altında bir bütçe açığı göreceksiniz” ifadelerini kullandı. Ayrıca yeni not artırımı beklentilerinin de söz konusu olabileceği konusunda umudun dillendirildiği de aktarıldı.

ÜCRET ARTIŞLARI DA GÜNDEME GELDİ

Toplantılarda geçen sene daha makro konulara ilişkin sorular gelirken bu kez daha derinlemesine sorular geldiği öğrenildi. Asgari ücret konusunun gelen sorular arasında yer aldığı, Bakan Şimşek’in bu konuda “müzakerenin sürdüğü” yönünde yanıt verdiği belirtildi. Ancak katılımcıların ekonomi yönetiminin tercihinin, beklenen enflasyona uyumlu bir yaklaşım içerdiğine dair kanaatleri olduğu öğrenildi.

Citi’deki toplantıda uzun vadeli bono yatırımcılarının da enflasyon konusundaki beklentiler üzerine sorular sorduğu, bu alanda yatırımcıların uzun vadeli kağıtlara dönük pozisyonlanmayı düşüş netleştikçe artırabileceklerine dair görüş belirttikleri öğrenildi.

Toplantılarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan da sunum yaparken, yatırımcılardan gelen sorulara verdiği yanıtlarda OVP ve atılan adımların sonuçlarına dair yorumlarda bulunduğu belirtildi. Karahan, daha önceki yatırımcı zirveleri TCMB’nin sessiz dönemine denk geldiği için toplantıya katılmış ancak konuşma gerçekleştirememişti. New York’taki toplantılara ayrıca TCMB Başkan Yardımcısı Hatice Karahan da katıldı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler