Sosyal Medya

Genel

Global piyasalar:  Çin’e teşekkür, ralliye devam

Bir süredir ABD’nin istihdam piyasasını ve Fed’in gelecek adımlarını tartışırken, Çin tarafından önemli açıklamalar geldi ve gündemin merkezine yerleşti. Çin tarafında PBOC, bankaları ve mortgage kredisi kullanan hane halkını destekleyici adımlar atarken faiz tarafında da gevşeme yoluna gitti.

Global piyasalar:  Çin’e teşekkür, ralliye devam

Bir süredir ABD’nin istihdam piyasasını ve Fed’in gelecek adımlarını tartışırken, Çin tarafından önemli açıklamalar geldi ve gündemin merkezine yerleşti. Çin tarafında PBOC, bankaları ve mortgage kredisi kullanan hane halkını destekleyici adımlar atarken faiz tarafında da gevşeme yoluna gitti. Hisse geri alımları ve birleşme& devralma süreçleri için de likidite kolaylığı sağlanacağı belirtildi. Bu adımlar sonrası hisse senetleri tarafında bir pozitif hava yaşanırken Çin’in esas sorunu olan hane halkı tüketimi tarafında ne kadar önemli bir etki yaratacağı ise meçhul. Deflatif risklerin gündemde olduğu Çin ekonomisi için kamunun daha önemli adımlar atması gerekecek gibi gözüküyor.

Avrupa borsaları

Avrupa tarafında Çin kaynaklı talep nedeniyle sorun yaşayan şirketlerin günü oldu. BMW, LVMH, Kering, Hermes gibi şirketler endekslerin en tepelerinde yer aldılar. L’oreal %4,2 yükseliş ile günü tamamlarken Hermes %3,8, BMW %3,5 değer kazanarak günü noktaladı. Dax endeksinde ise Siemens ve Infineon da gelişmelerden destek buldular ve %1,7 ile %1,6 prim ile günü tamamladılar. Frankfurt Dax endeksinde yalnızca gayrimenkul endeksi günü düşüş ile noktalarken endeks günü %0,8 yükseliş ile tamamladı, Euro Stoxx 50 endeksi ise %1,1 yükseldi. FTSE 100 endeksi ise günü %0,28 değer kazancı ile tamamladı ve Çin ile ihracat partneri olan Alman şirketleri ve Fransa başta olmak üzere lüks tüketim devlerinden daha zayıf bir performans gösterdi. Paris CAC40 endeksi %1,2 yükseldi.”

Wall Street

ABD tarafında teknoloji ve hammadde şirketlerinin güçlendiği bir seans geride kaldı. Nvidia’nın  %3,9 prim ile kapattığı günde devralma ve yeni fon toplama gündemi ile adeta çalkalanan Intel %1,1 prim ile günü noktaladı. Caterpiller ise Çin tarafından gelen haberlerden destek buldu ve gayrimenkul tarafından atılan adımların desteği ile %3,9 prim ile günü kapattı. Çin talebinden bir diğer faydalanan oyuncu Este Lauder de günü %6 prim ile noktaladı. En çok değer kazanan şirket ise bakır madenciliği şirketi Freeport Mcmoran oldu, şirket emtia fiyatlarındaki sert yükselişin ardından günü %7,9 yükseliş ile tamamladı. Nasdaq teknoloji endeksi günü %0,56 prim ile tamamlarken S&P 500 endeksi %0,25, Dow Jones endeksi ise %0,2 yükseldi.

 

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Güne yatay başlayan Dolar Endeksi, Londra açılışından itibaren kayıplarla karşılaşarak 100,458 seviyesine kadar çekildi. ABD Doları tüm G10 para birimleri karşısında değer kaybetti. 1,1111 seviyesinde güne başlayan EURUSD paritesi, %0,54 primle 1,1171 seviyesine kadar tırmandı. Benzer bir seyir izleyen GBPUSD paritesi %0,45 yükselerek Mart 2022’den bu yana en yüksek seviye olan 1,3408’e yükseldi. USDJPY paritesinde değer kaybı bugün de devam etti ve parite günü %0,2 kayıpla 143,30 seviyesinde tamamladı. Spot altın Fed sonrası yükselişine devam etti ve $2660 seviyesinde rekor tazeledi. Günün büyük bölümünde $30,80-31,00 bandında yatay seyreden gümüş, akşam saatlerinde yaklaşık %5 değer kazanarak $32,27’ye kadar yükseldi. Çin’de açıklanan ekonomiyi destekleyici pakete ek olarak Orta Doğu’daki gerginlikten de beslenen WTI petrol, $72,40 seviyesinde gün içi zirvesini kaydettikten sonra $71,50’nin altına çekilse de günü %1,7 primle $71,55 bölgesinde tamamladı. Benzer bir seyir izleyen brent petrol ise %1,7 primle $75,17 seviyesinde kapandı. Çin tarafındaki gelişmelerin verdiği moralle endüstriyel metallerde kuvvetli yükseliş kaydedildi. LME alüminyum %2,47, bakır %2,59, çinko %4,32 yükselirken SGX demir cevheri %5,9 değer kazandı.

 

Eurotahvil Piyasaları

ABD ve Avrupa tahvillerinin genelinde hafif alıcılı bir gün geride kalırken güne 3,75 civarında başlayan ABD 10 yıllık tahvil getirisi 3,81’e yükselse de günü 3,73 bölgesinde sonlandırdı. Fransa 10 yıllık kıymeti 2,2 baz puan gerileme ile 2,91; Almanya 10 yıllık getirisi 0,9 baz puan gerileme ile 2,15 seviyesinden günü sonlandırırken İngiltere’de 1,8 baz puan yükselerek 3,94 seviyesinde işlem gördü. Lokal tarafta hafif yükseliş izlendi. 10 yıllık kıymet getirisi 1,2 baz puan gerileyerek günü 6,66 seviyesinde tamamladı. 5 yıllık ülke risk primi ise 3 puan daralarak günü 274 seviyesinde sonlandırdı.

 

Kaynak:  İş Yatırım Araştırma

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler