Sosyal Medya

Ekonomi

Morales: Türkiye için temel zorluk yüksek enflasyon

Fitch Rantings, “Türkiye: Politikanın Yeniden Dengelenmesi Sürecinde İlerleme ve Zorluklar (Kamu ve Finans Kurumları Güncellemesi)” başlıkla bir webinar düzenledi.  …

Morales: Türkiye için temel zorluk yüksek enflasyon

Fitch Rantings, “Türkiye: Politikanın Yeniden Dengelenmesi Sürecinde İlerleme ve Zorluklar (Kamu ve Finans Kurumları Güncellemesi)” başlıkla bir webinar düzenledi.

 

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Erich Arispe Morales, dış kırılganlıkların ve yüksek finansman ihtiyaçlarının azalmasının Türkiye’nin kredi notunun artırılmasını yönlendirdiğini belirterek, “Politika için ana zorluk yüksek enflasyon, makro kırılganlık. Programın yukarı yönlü bir sürprizi var ama, politikanın tersine dönme riski ve erken politika gevşemesi riski de var.” dedi.

Morales, siyasetin üst kademelerinde düşük faiz oranlarına inanç ve çıkar gruplarının direncinin risk faktörleri olduğunu belirterek, sıkı parasal şartlarının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 2025’in ilk çeyreğinde faiz indirimine başlayana kadar devam etmesini beklediklerini söyledi.

Morales, konuşmasında şunları söyledi:

“Kamunun bütçe açığının GSYH’ya oranının 2024’te yüzde 5,1’e, 2025’te yüzde 3,1’e ve 2026’da yüzde 2,6’ya inmesini bekliyoruz. Türkiye’nin borç bileşimi iyileşiyor, borç çevirme oranında iyileşme var. Bankalar yurt içi borçlanma piyasalarının ana aktörü olmaya devam ediyorlar. Katı enflasyon bekleyişleri risk faktörü. Enflasyon benzer ülkelerin üzerinde seviyelere düşecek. Politika hataları, geçmişte enflasyonun yükselmesine neden olan faktörlerin yeniden hakim olmalarına yol açabilir. Ekonomi ilk 2 çeyrekte yavaşladı, ancak net ihracat büyümeye pozitif katkı yapıyor. 2025 ve 2026’da Türkiye’den daha ılımlı büyüme bekliyoruz. 2024, 2025 ve 2026 için büyüme tahminlerimiz yüzde 3,5, yüzde 2,8 ve yüzde 3,7.”

Kısa vadede politikaya siyasi desteğin devam etmesini bekliyoruz. Politikanın ekonomik ve sosyal maliyeti programı etkileyebilecek faktörlerden. Gelecek seçim döneminin ne zaman başlayacağına yönelik belirsizlik de risk faktörü. Kredi notunu negatif etkileyebilecek faktörler enflasyonist baskıları ve makroekonomik ve finansal istikrara yönelik riskleri yeniden canlandıran erken politika gevşemesi veya geleneksel olmayan politika bileşimine geri dönüş. Uluslararası rezervlerde hızlı bir düşüş veya örneğin daha büyük bir cari açık ve/veya azalan piyasa güveni nedeniyle rezervlerin bileşiminde önemli bir bozulma.”

 

 

 

 

 

 

foreks.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler