Sosyal Medya

Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Beklenti kestirme çözüm değil…’

18 Eylül 2024

Merkez Bankası eski Başkanı Gaye Erkan’ın apartman görevlisi Sadık Ağabey ile yaptığı çıkışın son versiyonu, eşiyle alışverişe çıktığını söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten geldi.

‘Aslında biz sizi anlıyoruz’ oyununun son perdesinde, vatandaşa verilmek istenen mesajda ne yazık ki adreslendirme yok. Sadık Ağabey yine daha net bir tanımlamaydı. Mehmet Şimşek acaba nerede alışverişe gidiyor?

Mesela semt pazarlarının akşam saatlerinde artık toplayanları, 5 TL ucuz ekmek almak için Halk Ekmek kuyruğunda bekleyenleri, çocuğuna ayakkabı alabilmek için Mahmutpaşa’nın altını üstüne getirenleri görüyor mu?

Kent lokantalarının dışarıya oranla daha uygun fiyatlara yemek yenen yerleri olmasına karşılık, burada askıda yemek döneminin başladığının farkında mı? Acaba ne zaman yanında koruma ordusu olmadan bir esnafı ziyaret etti? Bir çay ocağında oturup, insanların ne yaşadıkları hakkında konuştu mu?

Bakan Şimşek hayat pahalılığının farkında olduğunu belirtip, ardından yine kimsenin inanmadığı veriler üzerinden başarılı ekonomi hikâyesi yazmayı ihmal etmedi. Yaklaşımlarının tamamı rakamlar oluşturmak ve algı yönetmek üzerine ve bunun çok büyük bir hata olduğunun farkında değil.

Türkiye’deki en büyük problemin geçim sıkıntısı olduğunu söyleyen Şimşek, acaba hayali enflasyon rakamlarıyla insanların, hem de borçlu insanların gelirlerine darbe vurup, sonra da anormal vergilendirmelerle yaşama şanslarını bırakmaması ile ilgili de bir şeyler söyleyebilecek mi?

Gerçekten 12 bin 500 TL emekli maaşını, 17 bin TL’lik asgari ücretin izahını yapabiliyor mu? Yanlış anlamayın, insanı olarak bir izahtan söz etmiyorum. Bu matematik yoksunu yaklaşımla, ekonomide ihtiyaç tüketimi bile durmuşken, nasıl işlerin toparlandığından bahsedebiliyor? İktisadi ve yine rakam bazında izahtan söz ediyorum. Zira bu fotoğrafta onu bile yapmak olanaksız hale geliyor.

Tüm bunların mücadele sürecinin bir parçası olduğunu söyleyen ve ardından ‘nasıl’ sorusunun yanıtını vermeden cennet vaat eden Bakan Şimşek, sabır ve zaman istedikten sonra, şok tedaviden bahsediyor. Kalbi durmuş insana şok tedavisi yapılır ama gereğinden fazla enerji verirsen de kişiyi öldürürsün. Acaba Bakan bunun farkında mı?

Kimsenin kendilerinden kestirme çözüm beklememesi gereğine işaret eden Şimşek, acaba ortada bir çözümün olmadığını, sadece önce insanları, şimdi de firmaları yani reel sektörü feda ederek rakam peşinde koştuğunu ve günün sonunda elde edilen rakamların faydası olacak kimsenin kalmayacağını ne zaman anlayacak?

Bu işler kâğıt üzerindeki ya da masada oturduğunuz yerdeki gibi ilerlemiyor. Dışarıda gerçek hayat yaşanıyor. Kimsenin ekonomi yönetiminden kestirme çözüm beklediği de yok. Sadece çözüme giderken, mevcudu göz ardı ederek savaş kazanılamayacağının anlaşılmasını isteyen bir vatandaş var.

[email protected]

 


İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Ülkeye restorandan bakıyorlar...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Ülkeye restorandan bakıyorlar…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Düzineyle talepte günlük bakış açısı...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Düzineyle talepte günlük bakış açısı…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Ticarette pandemi seviyesi...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Ticarette pandemi seviyesi…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Nefes alma vergisi bekleniyor...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Nefes alma vergisi bekleniyor…’

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları