Sosyal Medya

Gündem

Washington Post: Gıda ambalajlarındaki kimyasallar insan vücuduna karışıyor

Yeni bir çalışma, gıda ambalajlarındaki kimyasalın insan vücudu için taşıdığı riski ortaya koydu. Washington Post’un, pazartesi günü yayınlanan çalışmadan aktardığına…

Washington Post: Gıda ambalajlarındaki kimyasallar insan vücuduna karışıyor

Yeni bir çalışma, gıda ambalajlarındaki kimyasalın insan vücudu için taşıdığı riski ortaya koydu.

Washington Post’un, pazartesi günü yayınlanan çalışmadan aktardığına göre İsviçre ve diğer ülkelerden araştırmacılar, gıda ambalajlarında inceledikleri yaklaşık 14 bin kimyasaldan 3 bin 600 tanesinin kan, saç ve anne sütünde bulunduğunu keşfetti.

Bunlar arasında metaller, uçucu organik bileşikler ve kansere neden olduğu bilinen diğer kimyasallar bulunuyor.

Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology dergisinde yayınlanan makalenin yazarlarından Jane Muncke, “Olumsuz insan sağlığı sonuçlarıyla bağlantılı olduğu bilinen tehlikeli kimyasallar var ve bu kimyasallar ambalajlardan dışarı sızıyor” dedi.

Bilim insanları uzun yıllardır ambalajlardaki kimyasalların gıdanın içine sızabileceğini biliyor. Kimyasalların ne kadar ve hangi miktarlarda olduğu ambalajın türüne ve gıdanın türüne bağlı.

Yüksek sıcaklıklar kimyasalların gıdaya daha hızlı sızmasına neden olabiliyor, bu nedenle bilim insanları paket servis kaplarındaki yiyeceklerin mikrodalgada pişirmekten kaçınılmasını öneriyor.

Yağ oranı veya asit oranı yüksek ambalajlı gıdaların daha fazla kimyasal taşıma ihtimali bulunuyor. Ambalaj ne kadar sıkışıksa içindeki gıdayla o kadar fazla temas ediyor.

Araştırmaya göre gıda ambalajlarından bulaşan kimyasalların çoğu plastiklerden geliyor. Geri dönüştürülmüş kağıt ve karton da ayrıca tehlikeli.

Kağıt, karton veya plastiğin gıda ambalajı için geri dönüştürülmesi, gıdaların yanına gıda sınıfı olmayan mürekkeplerin karışmasına yol açarak kimyasal riskleri artırıyor.

 

 

 

 

 

 

 

diken.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler