Türkiye ekonomisine ilişkin CNBC-e’ye değerlendirmelerde bulunan OECD, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yıl sonu için belirlediği %38’lik enflasyon hedefinin ulaşılabilir olduğunu ifade etti. OECD, kendi enflasyon tahminleri ile Merkez Bankası’nın tahminlerinin birbirine yakınsadığını belirtti.

Ayrıca OECD, sıkı para politikalarının sürdürülmesinin önemine dikkat çekerek, Türkiye ekonomisinin karşı karşıya olduğu iki temel riski, “erken politika gevşemesi” ve “Merkez Bankası’nın güvenilirliğinde olası bir zedelenme” olarak tanımladı.

OECD, yapısal reformların makroekonomik istikrarı güçlendirebileceğini ve uzun vadeli büyüme potansiyelini artırabileceğini ifade etti. Özellikle işgücü piyasası reformlarına ihtiyaç duyulduğunu belirten OECD, asgari ücretlerin firmalar için sürdürülebilir bir seviyede olması gerektiğini vurguladı.

TCMB’nin Enflasyon Hedefi Ulaşılabilir Görülüyor

OECD, Türkiye’nin Orta Vadeli Program’da 2024 için belirlediği %41,5’lik enflasyon tahminine dikkat çekerek, önceki raporda 2024 için öngörülen %33 seviyesinden belirgin bir artış olduğunu belirtti. Bu artış, gelecek yıllar için de enflasyon beklentilerinde yukarı yönlü revizyonlarla kendini gösteriyor; 2025 yılı için beklenti %15,2’den %17,5’e, 2026 için ise %8,5’ten %9,7’ye yükseltildi. Piyasa aktörlerinin bu tahminleri gerçekçi bulduğunu belirten OECD, TCMB’nin %38’lik enflasyon hedefinin ise üst bandı %42 olan bir aralıkta revize edilmediğini ancak bu hedefe ulaşmanın mümkün olduğunu ifade etti.