Ekonomi
Fitch analisti: Yatırımcılar mevcut politika duruşunun devam edeceğine dair daha fazla kanıt istiyor
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, Fitch Ratings’in cuma günü Türkiye’nin kredi notunu…
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, Fitch Ratings’in cuma günü Türkiye’nin kredi notunu “B+”dan “BB-“ye yükselterek not görünümünü durağan olarak belirlemesinin ardından söz konusu karara ilişkin soruları Dünya Gazetesi’ne yanıtladı.
Morales, Türkiye’deki son genel seçimlerin ardından yaşanan siyasi değişikliklerin ardından, ülkenin kredi not görünümünün iyileşme sürecine girdiğini ifade etti. Mevcut ekonomik programın siyasi liderlik tarafından desteklenmeye devam ettiğini vurgulayan Morales, Türkiye ekonomisindeki kırılganlıkların azalmasıyla kredi notunun yükselişe geçtiğini belirtti. Ayrıca, uluslararası rezervlerin bu yıl içerisinde artış gösterdiğini ve rezervlerin bileşiminde ve seviyesinde iyileşmelerin yaşandığını dile getirdi.
“Güvenimiz Artıyor”
Morales, uluslararası rezervlerdeki artışın yanı sıra kur korumalı mevduat hesaplarının ve dolarizasyon oranının düşmesinin altını çizerek, hükümetin ve ekonomi yönetiminin sıkı para politikasına bağlı kalacağına dair güvenlerinin arttığını söyledi. Bu yıl gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 5’ine yakın olan bütçe açığının, gelecek yıl yüzde 3 seviyelerine kadar düşmesini beklediklerini ifade etti. Morales, ayrıca gelir politikalarının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) enflasyonla mücadele süreciyle daha uyumlu hale geleceğini düşündüğünü ekledi. Enflasyonun Türkiye’nin en büyük zorluğu olmaya devam ettiğini belirten Morales, bu sorunun sürdürülebilir bir patikada çözülmemesi durumunda kırılganlığın süreceğine dikkat çekti.
“Ekonomi 2025’te Dengelenmeye Devam Edecek”
Öte yandan, Morales, bu yıl sonu itibarıyla Türkiye’deki enflasyonun yüzde 43’e gerilemesini, gelecek yıl ise yüzde 21’e düşmesini beklediklerini ifade etti. Ekonominin 2025 yılı itibarıyla dengelenmeye devam edeceğini öngördüklerini sözlerine ekledi.
Morales, aylık enflasyon baskılarındaki yavaşlamaya dikkat çekerek, “Aylık enflasyon baskıları hafifledikçe, piyasadaki enflasyon beklentileri de buna paralel olarak uyum sağlayacaktır. Ancak, hanehalkı ve firmaların enflasyon beklentilerinin düşmesinin daha yavaş gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu beklentilerin azalması büyük önem taşıyor, ancak bu süreç zaman alacak” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Morales, “2025 yılı sonunda enflasyonun yüzde 21 seviyesine gerileyeceğini öngördüğümüzde, bu durum para politikasında kademeli bir gevşemeyi gerektirecek. Enflasyon beklentileri iyileşecek, ancak bu beklentilerin istikrarlı bir şekilde düşmesi ve dolarizasyonun devam eden azalması için para politikasının bir süre daha sıkı kalması gerekecek. Bu çerçevede, 2025’in ilk çeyreğinde para politikasında kademeli bir gevşeme sürecinin başlayacağını tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Büyümedeki Yavaşlama Dengelenmeyi Destekliyor’
Türkiye ekonomisinin 2024 yılında yüzde 3,5, 2025 yılında ise yüzde 2,8 oranında daha düşük bir büyüme göstermesini beklediklerini ifade eden Morales, bu büyüme oranlarının enflasyon beklentilerinin dengelenmesine katkı sağlayacağını belirtti.
Morales, hükümetin iç talep ve dış dinamikler tarafından desteklenen dengeli bir büyüme hedeflediğini vurgulayarak, “Bu büyüme, öngörülebilir ve güvenilir bir politika çerçevesiyle desteklenmeli. Bizim perspektifimize göre, ekonomideki bu ayarlama süreci daha düşük bir büyüme dönemini beraberinde getirecek. 2025 yılında, Türkiye ekonomisi iç talep ve tüketim odaklı bir modelden, daha belirgin bir şekilde ihracat temelli bir büyüme modeline geçiş yaparken, enflasyonun yüksek seyretmeye devam edeceği bir dengeleme süreci yaşanacak. Bu da ekonomik dengelenmenin bir parçası” dedi.
Morales, Türkiye’nin mali politikasının dezenflasyon sürecine etkisini değerlendirirken, Haziran 2023’teki politika değişikliğiyle vergi önlemleri aracılığıyla bütçe açığını azaltma girişimlerinin devreye girdiğini belirtti. Ancak, maliye politikasının 2023 için öngörülenin altında bir bütçe açığına ulaşmasına rağmen, para politikasındaki sıkılaşmaya bu yıl yeterince katkı sağlayamadığını ifade etti.
Morales, yılın ilk yarısında iç talebin güçlü kalmasını asgari ücret artışları ve maliye politikasına bağladı. Hükümetin aldığı son mali önlemlerle birlikte, 2024’te mali konsolidasyonun enflasyondaki düşüşe katkı sağlayacağını ve 2025’te mali politikanın tutarlılığının devam edeceğini öngördü.
Yerli ve yabancı yatırımcıların politika istikrarı ve risklerin azalması konusunda daha fazla kanıt görmek isteyebileceğini söyleyen Morales, enflasyon beklentilerinin yeniden çıpalanmasının zaman alacağını vurguladı.
Fitch Ratings, Türkiye’nin dış tamponlarındaki iyileşmenin kalıcı olacağını ve rezervlerin 2025 yılı sonunda 165 milyar dolara ulaşacağını öngördü. Ayrıca, Fitch geçen yıl Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit etmiş, 2023’te ise “B+”ya yükselterek görünümünü “pozitif”e çevirmişti.