Sosyal Medya

Ekonomi

Emre Balıca:  Yakala Zombi

Bugün ticaretin çek üzerinden vade üzerinden öteleme ile döndüğünü düşünürsek nakit akışı, çek kimin elinde patlarsaya döndü. 8-9 ay vadeli çek alan şanslıyım diyor içeride. Günün sonunda kör topal yürüyen o şirketler ağızlarından salya aka aka alacaklı firmasını ısırıp onu da zombi yapacak.

Emre Balıca:  Yakala Zombi

Kaçacak yer bulun sevgili okurlar;

Zombiler geliyor. Akın akın ısıracaklar bizi. Oramızı buramızı dişleyecekler. Yayıla yayıla sürecek ondan sonra.

Anladınız siz ne olduğunu. Aklında hala virüs nedeniyle oluşacak salgın teorisi olan varsa ona daha sıra var komplo teorisyenlerine göre. O da olur bir gün ya. Bahsettiğim o değil.

Bu bizim şahlanan ekonominin yarattığı zombiler. Ekonomik gidişatımıza değerlendirme kuruluşlarının verdiği not arttırımlarına göre bakanınız varsa bundan sonrası için haydi hayırlısı. O not arttırımları muhtemelen bir süre daha devam edecektir ama içeride konkordato ilan etmeye hazır iflasını istemeye ramak kalmış şirketlerin pek işine yaramıyor.

Sanayi kör topal yürüyen firmalar ile dolu. Bugün ticaretin çek üzerinden vade üzerinden öteleme ile döndüğünü düşünürsek nakit akışı, çek kimin elinde patlarsaya döndü. 8-9 ay vadeli çek alan şanslıyım diyor içeride.

Günün sonunda kör topal yürüyen o şirketler ağızlarından salya aka aka alacaklı firmasını ısırıp onu da zombi yapacak.

 

Ama bir taraftan rakamların muazzam dansı devam ediyor. Enflasyon beklenti içerisinde çıktı malum ama yıl sonu hedefi yalan oldu. Döviz deseniz start noktasında zilin sesini bekliyor. Küreseli hiç karıştırmayın zaten.

Durum böyleyken hala daha yatırım tavsiyesi isteyenler varsa; bak daha önce yazmıştım sevgili okur, kesin bilgi git güzellik merkezi aç.

Nakit ticaretin dönüm noktası.

Pembe gözlüklü okur gerçekten ülkeye yatırım çekecek ortamın olduğuna da inanıyorsunuz değil mi?

Hani yatırım sadece faizi çıkararak akacak ya memleket toprağına, al geldi yatırım. Sayın Şimşek ülke ülke gezdi yatırımcı çekmek için gelen ortada. Ekonomi ortada.

 

Çok mu şey bekliyordun diye soran olabilir, valla ben bunu bile beklemiyordum. Ülkenin adalet kavramı kara para ile harmanlanmış bir sürece konu olmuş. Kara paranın içinden geçenler “Enerjiiii” deyip kurtulmuş. Gerçek yatırımcı parmakla saysan anca denk gelir. Vergide adaleti yakalayacağını söyleyen ekonomi bürokratları tuttuğu ile sevişme derdinde. Yapısal reformlar bir tarafa açıkladıkları paketten çıkan kamu tasarrufu da yalan oldu.

Gene soruyorum aşağı yukarı her 3 yazımda sorduğum gibi. Kamuda tasarruf yapıldığını gören var mı?

Ve siz diyorsunuz ki yatırım çekeceğiz. Üstüne basarak söyleyeyim yatırımdan kastım sıcak para değil.

Normalde yazıya dökebilsem, “Yatırım çekiyoruz” diyene uygun bir el hareketi yapacağım ama tarif etmekte zorlanıyorum hareketi. İki parmak arasına baş parmağı nasıl sıkıştırırsın sen biliyorsun.

Finansal piyasalarda bir yatırımcı olarak yazıyorum bu kısmı. Eğer TÜİK’in gerçekçi rakamlarına (!) göre faiz indirimi yapacak çılgınlığa vardıysak bundan sonrası için büyük geçmiş olsun. Enflasyonda iniş kısmına girmeden faiz indirmeye kalkacaksak; burada ek olarak belirteyim faiz zaten yaşadığımız enflasyona uygun değil, o zaman dövizi tutmaya gerek kalmaz. Gideceği yeri bulur zaten o. Borsa desen faiz indi diye coşmaya kalkar sonra ekonomi patlıyor diye ağlamaya. Altın desen küresel için bile güvenli liman. Gümüş köşeden köşeden sırıtıyor sıra bende diye.

Günün sonunda bir de erken seçim kitlenirse seneye. Bak o zombiler var ya ısırılmadık yerimizi bırakmaz.

Son sözümü bu sefer başka türlü yazmak istedim.

Mustafa Kemal Atatürk’ün askerlerindenim.

Bitti.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler