Sosyal Medya

Döviz

Ekonomik Zayıflık İşaretleri Artarken Çin’de Deflasyon Riski Büyüyor

Çin’in çekirdek enflasyonu üç yıldan uzun bir sürenin en zayıf seviyesine gerileyerek, politika yapıcıların hane halkının harcama yapmasını sağlamakta zorlandığına…

Ekonomik Zayıflık İşaretleri Artarken Çin’de Deflasyon Riski Büyüyor

Çin’in çekirdek enflasyonu üç yıldan uzun bir sürenin en zayıf seviyesine gerileyerek, politika yapıcıların hane halkının harcama yapmasını sağlamakta zorlandığına ve yıllık büyüme hedefini daha da baskı altına aldığına dair işaretlere katkıda bulundu.

Tüketici fiyat endeksi Ağustos ayında bir önceki yıla göre %0,6 artarak, Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı ankette medyan tahmin olan %0,7’lik büyümenin altında kaldı. Volatil gıda ve enerji maliyetleri hariç tutulduğunda, çekirdek TÜFE %0,3 ile Mart 2021’den bu yana en az artış göstererek genel talepte süregelen zayıflığa işaret etti.

Societe Generale Büyük Çin ekonomisti Michelle Lam, “Çin’deki deflasyonist baskı daha da kökleşiyor,” dedi. “Bu durum, daha radikal bir politika tepkisi gerektirecek aşağı yönlü bir fiyat-ücret sarmalını körükleyebilir.” Üretici fiyat endeksinin bir önceki yıla göre %1,8 düşerek ekonomistlerin %1,5’lik düşüş tahmininden daha fazla gerilemesiyle, fabrika kapısı fiyatları 2022’nin sonlarından bu yana olduğu gibi deflasyona takılı kaldı.

Ulusal İstatistik Bürosu baş istatistikçisi Dong Lijuan, açıklamaya eşlik eden bir açıklamada, tüketici fiyatlarındaki mütevazı artışın kötü hava koşulları nedeniyle artan gıda maliyetlerinden kaynaklandığını söyledi. Özellikle taze sebze fiyatları yoğun yağışlar nedeniyle %18,1 oranında artış gösterdi.

Çin ekonomisi, ekonomi genelindeki fiyatların ölçümüne göre 1999’dan bu yana en uzun tüketici fiyatları düşüş serisiyle mücadele ediyor. Zayıf tüketim ve yatırım talebi, elektrikli araçlar ve güneş enerjisi gibi sektörlerde yoğun fiyat savaşlarına yol açtı. Bu durum, tüketicilerin alımlarını ertelemesi ve işletmelerin ücretleri düşürmesi nedeniyle Çin’in yaklaşık %5’lik büyüme hedefine ulaşma şansını azaltıyor. Pinpoint Asset Management baş ekonomisti Zhiwei Zhang, “Deflasyonist beklentilerin yerleşik hale gelmesini önlemek için maliye politikası duruşunun daha proaktif hale gelmesi gerekiyor” dedi.

Eski Merkez Bankası Başkanı Yi Gang, politika yapıcıları “şu anda” deflasyonist baskılarla mücadeleye odaklanmaya çağırdı. Cuma günü Şanghay’da düzenlenen Bund Zirvesi’nde konuşan Yi, “Genel olarak, özellikle tüketim ve yatırım tarafında zayıf iç talep sorunumuz var, bu nedenle proaktif maliye politikası ve destekleyici para politikası gerekiyor” dedi.

Yi, fiyatların geniş bir ölçüsü olan GSYİH deflatörünün önümüzdeki birkaç çeyrekte pozitife döneceğini umduğunu söyledi. Ancak Goldman Sachs’ın Baş Çin Ekonomisti Hui Shan, zayıf duyarlılık ve geleceğe dair güven eksikliği nedeniyle bunun “zorlu” olacağını söyledi. Bloomberg TV röportajında “Organik özel talep görmek istediğimizden daha fazla zayıflıyor gibi görünüyor, ancak aynı zamanda politika yapıcılar da rahatsız oluyor” dedi.

Geçen hafta finansal kuruluşlar için ortalama zorunlu karşılık oranının yaklaşık %7 olduğunu kaydeden merkez bankasının para politikası departmanı başkanı Zou Lan’a göre, Çin Halk Bankası’nın bankaların rezervde tutması gereken nakit miktarını azaltmak için hala alanı var.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler