Ekonomi
İş dünyasından OVP değerlendirmesi
İş dünyası temsilcileri yeni açıklanan OVP'yi değerlendirdi.
Ekonominin 2025-2027 dönemini kapsayan yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı. OVP’de enflasyon tahminleri yükseltilirken, büyüme öngörüleri aşağı çekildi.
OVP’ye göre enflasyonun 2026’da tek haneye inmesi bekleniyor. İş dünyası temsilcileri, yeni OVP’ye ilişkin görüşlerini CNBC-e yayınında şu şekilde paylaştı:
MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı: “Kamuoyunun beklentilerine paralel OVP açıklandı. Enflasyon beklentileri de tahmin ettiğimiz gibi 41,5 gibi bizim söylediğimize yakın. Önümüzdeki senenin enflasyon hedeflerinin piyasa beklentilerine paralel yüzde 17,5 olarak revize edilmesi ki biz bir toplantıda 15’lik enflasyon hedefinin piyasalar açısından katı bir fren olacağını söylemiştik. Enflasyon beklentileri reel piyasa beklentilerine paralel bir şekilde oluştu.
Yapısal reformların hızla hayata geçirilmesi çok önemli. Bu geçişi çok daha dengeli geçmeliyiz. Hepimizin hedefi enflasyonun da tek hanelere gelmesi. Bu noktada tek hanelere gelmesi için biz de reel sektör olarak elimizden gelen katkıyı vereceğiz.
Programın en önemli bileşenleri büyüme revize edildi, işsizlik ve cari açıkta daha olumlu revize edildi. İş ve yatırım ortamının iyileştirilmesini çok önemsiyoruz. İmalat noktasındaki üreticilerin yaşadıkları sıkıntıların belli ölçüde giderilmesi lazım. Yeni pazarlar elde ettik, bunu kaybetmememiz lazım. Üreticiye yönelik tedbirlerin sanayicilerin elinin güçlendirilmesi lazım. Sanayicilerin nefes alacağı bir takım iyileştirmeler, seçici kredilerin sanayicilere destek vermesi çok önemli. Enflasyonu aşağı düşürelim ama çok büyük tahribat yapmadan yapalım. Frene çok hızlı basmamamız lazım. Özel tüketimi kısalım ama üreten sanayicilere olan desteğimizden vazgeçmeyelim.”
İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi İsmail Gülle: “OVP rakamlarını birbiriyle tutarlı olarak değerlendirdim. Enflasyonda yukarı doğru güncelleme ile nerede olduğumuzu görmek açısından önemli. Büyüme rakamları içinde imalat sanayinin negatif olması düşündüren bir noktaydı. Bu da bir sürpriz değildi. Büyümeyi pozitif olarak devam ettirmek bizim için önemli. Üretim ve ihracatın destekleneceğini de görüyoruz. Enflasyonda olumlu rakamlara ulaşacağımızı görmek memnuniyet verici. Enflasyonu tutamadığımız zaman diğer parametrelerin sapacağının da farkındayız.
Faizleri kontrol edeceksiniz kuru kontrol edeceksiniz vergi alacaksınız, kayıt dışıyla mücadele edeceksiniz. Beş altı parametreyi tutturarak enflasyon hedeflemesiyle gideceksiniz. Bu yıl sonundaki revizeyi mantıklı ve tutarlı buldum. Önümüzdeki yılla ilgili düzeltme ihtiyacı olacağını da görüyoruz. Kurun rekabetçiliği düşürmemesi gerekiyor. Bu kurla ihracatçının çok zorlandığını hepimiz biliyoruz. ”
TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Hayat: “Girdi maliyetleri artan fakat dövizi artmayan yüksek enflasyon ve düşük kur arkasında sıkışmış bir tekstil piyasası var. Kur hedefinin de enflasyon hedefinin de gerçekleşeceğini zannetmiyorum. Hem yüzde 4 büyüyerek yüzde 17,5 enflasyon sağlayamayız.
Bizim için çok baskılanan kur pazar ve istihdam kaybetmemize sebep oldu. Önümüzdeki yıl açıklanacak yeni asgari ücretin enflasyonla ne kadar paralel olacak bu çok belirleyici olacak. Yüksek bir ücret artışını bu sektör taşıyamaz. Bu dezenflasyon sürecinde yüksek faiz ve baskılanan kurla devam edeceğiz gibi görünüyor. 2025’in ikinci yarısından itibaren biraz rahatlayacağımızı öngörüyorum.
Yüzde 4 büyümek istiyoruz ama nasıl enflasyon yüzde 17,5 olacak kısmı sıkıntılı. Bu yılki hedeflenen yüzde 3,5 büyümenin de çok kolay olmayacağını düşünüyorum. Yılın ikinci yarısı ve önümüzdeki yıl çok zor geçecek. Enflasyon ya da büyümeden birinin şaşma ihtimalini kuvvetli görüyorum. “